המלצות ששינסקי רוככו: המדינה תקבל פחות
הלחץ של כימיקלים לישראל ריכך את המלצות הוועדה לבחינת חלקה של המדינה ברווחי אוצרות טבע. לקראת פרסום הדו"ח הסופי מחר מתברר: חלקה של המדינה יהיה כ-48% בלבד, לעומת 46%-57% בהמלצות הביניים
הוועדה לבחינת חלקה של המדינה ברווחים מאוצרות טבע, בראשות הפרופ' איתן ששינסקי, תגיש מחר (ב') את מסקנותיה הסופיות. הערב נודע כי המסקנות הסופיות הן מרוככות יותר ממסקנות הביניים, לאחר שחברת כימיקלים לישראל, בעלת הזיכיון למפעלי ים המלח, נאבקה בהן במשך חודשים רבים.
לכתבות נוספות בנושא ועדת ששינסקי
- המדינה נסוגה: תדרוש פחות תמלוגים מכיל
- שר הרווחה נגד כיל: "לא נקבל סגירת מפעלים
- כיל מוטרדת: העובדים לא נאבקים בששינסקי
- תמלוגי כי"ל: עימות בין ששינסקי לשר שלום
הוועדה, שזכתה לשם "ועדת ששינסקי 2", המליצה בחודש מאי להטיל מס בשיעור של 42% על רווחים גבוהים במיוחד מהפקת אוצרות טבע. הועדה המליצה לגבות את המס מרווחים שנצברו לאחר שהחברה המפיקה השיגה תשואה של 11% על נכסיה. בנוסף המליצה הוועדה לקבוע רמה אחידה של תמלוגים בשיעור של 5% מהכנסות החברה המפיקה.
על פי נתונים שהוצגו אז, יישום המלצות היה אמור להגדיל את חלקה של המדינה ברווחים מהפקת אוצרות טבע שבבעלות הציבור, מ-23% ל-46%-57% ולהגדיל את הכנסות המדינה בכ-500 מיליון שקל בשנה. אולם הערב נודע כי המס על רווחים גבוהים במיוחד יוטל בשתי מדרגות: האחת של 42% והשנייה של 25%. הפיצול לשתי מדרגות מס צפוי להעמיד את חלקה של המדינה ברווחים מאוצרות טבע על כ-48% בלבד ולהגדיל את הכנסותיה בכ-400 מיליון שקל לשנה.
כיל ניהלה מאבק עיקש
השינוי במסקנות בא לאחר שבחודשים האחרונים ניהלה חברת כימיקלים לישראל מאבק עיקש נגדן. כימיקלים לישראל, שבבעלות החברה לישראל של עידן עופר, היא בעלת הזיכיון להפקת מוצרים ממי ים המלח. המוצר העיקרי שמפיקה החברה הוא אשלג, שהינו מוצר מרכזי בתעשיית הדשנים שנחשב למבוקש מאוד בעולם ומניב לה רווחים אדירים.
בשל הרווחיות הגבוהה של חברה זו, היא הייתה הנפגעת העיקרית מההמלצה על הטלת מס רווחי יתר. מנהלי החברה הודיעו מיד לאחר פרסום המלצות הביניים כי הם יפסיקו את השקעותיה בישראל ואף איימו לסגור את מפעל המגנזיום, שמעסיק כ-400 עובדים ולצמצם את פעילות מפעל הברום שמעסיק כ-1,200 עובדים.
בעקבות האיומים פנה גם שר האנרגיה והשר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום, לפרופ' ששינסקי והביע את דאגתו מכך שיישום המלצות הוועדה יגרום לפיטורי עובדים בנגב. המלצות המלאות של הוועדה יפורסמו מחר אך כבר עתה ברור כי הלחץ שהפעילה כימיקלים לישראל הצליח באופן חלקי.