שתף קטע נבחר

 

הממשלה אישרה את הגבלת השימוש במזומן

התקנות שגיבשה ועדת לוקר, להגבלת השימוש במזומן ובצ'קים, עברו פה אחד. המטרה: לצמצם את היקף העלמות המס והלבנת ההון. בין התקנות: עסקאות במזומן לא יעלו על 10,000 שקל, במכירת רכב ניתן יהיה להשתמש במזומן עד לסכום של 50 אלף שקל

ממשלת ישראל אישרה פה אחד בישיבתה השבועית את התקנות להגבלת השימוש במזומן ובצ'קים. התקנות גובשו על ידי צוות בראשותו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, ובתיאום עם בנק ישראל, במטרה לצמצם את היקף הפעילות הכלכלית במזומן מכיוון שפעילות זו אינה משאירה עקבות ומקלה על ביצוע עבירות של העלמת מס והלבנת הון.

 

 

התקנות שונות במקצת מהמלצות הביניים של הצוות, לאחר שבחודשים האחרונים נפגש הצוות עם גורמים בציבור ושמע את הערותיהם. המגבלה על עסקאות במזומן, שעמדה בהמלצות הביניים על עד 7,500 שקל לעסקה, רוככה ותעמוד על עד 10,000 שקל לשנה הראשונה ולאחר מכן תרד ל-5,000 שקל.

 

כמו כן, הוחלט כי גורמים פרטיים יוכלו לבצע עסקה במזומן עד להיקף של 15 אלף שקל, וכי בעסקה למכירת רכב ניתן יהיה לעשות שימוש במזומן עד לסכום של 50 אלף שקל. החלטה נוספת ששונתה היא ההחלטה להגביל את השימוש בצ'קים לעסקאות שהיקפן אינו עולה על מיליון שקל. במקום זאת הוחלט כי בנק ישראל יקבע את הרף לשימוש בצ'קים והרף יהיה גבוה ממיליון שקל.

 

הוראות נוספות שאושרו הן איסור על סחר בצ'ק שהיקפו גבוה מ-10,000 שקל. הכוונה לעסקה שבה הרוכש משלם באמצעות צ'ק שמישהו אחר רשם עבורו או עבור אדם אחר. גם הגבלה זו תוחמר כעבור שנה וייאסר סחר בצ'קים שהיקפם גבוה מ-5,000 שקל. בנוסף, ייאסרו הוצאה וקבלה של צ'קים ששם המוטב אינו מופיע עליהם (צ'ק פתוח).

 

אובדן של 50 מיליארד שקל בשנה

הממשלה אישרה גם שורה של החלטות שנועדו לעודד את השימוש בכרטיסי אשראי וכרטיסי חיוב מיידי. בין היתר מדובר בצעדים לעידוד הוזלת העמלות בתחום זה.

 

כיום החוק מגביל תשלום במזומן לסכומים שאינם עולים על 20,000 שקל בעסקאות שבין עוסקים בלבד. החוק אינו מתייחס לעסקאות בין אנשים פרטיים או לעסקאות בין אנשים פרטיים לבין עסקים. הצוות הסתמך על נתונים שלפיהם בשנת 2012 התבצעו בין עסקים כ-3 מיליון עסקאות בסכומים גבוהים מ-5,000 שקל ללא זיהוי של מבצעי העסקה. השווי הכולל של העסקאות הללו הגיע לכ- 273 מיליארד שקל.

 

היעדר יכולת זיהוי של מבצעי העסקאות הופכים את השימוש במזומן ובצ'קים סחירים לפעילות שמקלה על העלמות מס והלבנת הון. על פי הערכות, היקף הכלכלה השחורה בישראל הוא כ-20% מהתוצר, והיא גורמת לאובדן הכנסות למדינה של כ-40-50 מיליארד שקל בשנה.

פורסם לראשונה 21/10/2014 15:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: חיים צח לע"מ
הראל לוקר
צילום: חיים צח לע"מ
מומלצים