אמנת שוכרי הדירות: "דיור זה צורך קיומי"
שוכרי הדירות לא מחכים ליוזמות ממשלתיות: כמה אלפי שוכרים התאגדו לארגון שנקרא "ועד שוכרי הדירות של ישראל", במטרה ליצור מודל של שכירות הוגנת באמצעות חקיקה והסדרה. בקרוב תחל החתמה על אמנה שניסח הוועד, הדורשת בין היתר הגבלה של העלאת שכ"ד ומעבר למודל שכירות ארוך טווח
שוק הדירות להשכרה ממשיך לככב על מפת הנדל"ן: אחרי של-ynet נודע על יוזמה ממשלתית להצמדת שכר הדירה למדד, כעת נודע על יוזמה נוספת, הפעם מצד השוכרים. ברחבי הרשת תחל בקרוב החתמה על "אמנת שוכרי הדירות" שמטרתה להפוך את שוק הדיור להשכרה בישראל להוגן. על האמנה ניתן יהיה לחתום בקמפוסים השונים ברחבי הארץ.
כתבות אחרונות על שכירות בערוץ הנדל"ן :
- בדיקה: כמה עולה לגור ליד האוניברסיטה
- מכולות לסטודנטים בשדרות: 450 שקל בחודש
- "הדירה שלך - אם תקנה ריהוט ב-6,000 שקל"
מאחורי האמנה עומד "ועד שוכרי הדירות של ישראל" - יוזמה חברתית-שיתופית של כמה אלפי שוכרי דירות שניסחו אותה יחד בפייסבוק. בין המשתתפים בוועד גם דפני ליף, ממובילות המחאה החברתית ב-2011.
באמנה נוסחו, בין היתר, כמה עקרונות בסיס כמו "השוכרים רואים בדיור כצורך בסיסי קיומי", וכן הנחיות כגון "אין להפלות בין שוכרים מטעמי דת, לאום, מין ונטייה מינית". כמו כן, מנסחי האמנה דורשים חקיקה והסדרה של שוק השכירות בישראל, תוך ירידה לפרטים: הגבלה של העלאת מחירי השכירות ומעבר למודל שכירות ארוך טווח של לפחות 3 שנים.
עוד נכתב באמנה כי כל משכיר יידרש להמציא חוזה שכירות סטנדרטי הוגן ואחיד, שיתייחס לסעיפים הבאים: אסור להתנות כניסה לדירה ברכישת ריהוט; ישנה התחייבות לתקן ליקויים תוך זמן סביר; צ'ק ערבות הביטחון לא יהיה פתוח ולא יפדה מראש, אלא במקרה חריג; ויציאה לפני תום החוזה תתאפשר בהודעה של חודשיים מראש, ללא צורך בדיור חלופי.
כמו כן, בעלי הדירות יידרשו לסייד את הדירה בין החוזים, ליידע את הדיירים החדשים על קיום אזבסט בדירה, לפרסם את כל הפרטים הרלוונטיים הנחוצים בפרסום מודעות השכירות וכן לכלול בפרסום הודעה על מפגעי רעש ושיפוצים עתידיים.
ערבות הדדית בין השוכרים, גילוי נאות מצד המתווכים
האמנה מנסה להתמודד עם רעה חולה נוספת בדירות להשכרה - הגודל שלהן. "נדרשת הגדרה ראויה למגורים", נכתב באמנה - שטח מינימלי של 25 מ"ר לאדם לפחות. עוד נקבע כי באזור חם חובה התקנת מאוורר או מזגן, וכן שחשבונות הדירה יהיו מופרדים לכל דירה ובשקיפות מלאה. מטרה נוספת של האמנה היא ציור מעין "מחירון שכר דירה" ארצי ועירוני, לפי קריטריונים של אזור, שטח, מ"ר, כיווני אוויר, מצב הדירה וכדומה.
גם לגבי התיווך יש התייחסות ביוזמה החדשה. באמנת שוכרי הדירות נדרשים מפרסמי המודעות לתת גילוי נאות שמדובר בתיווך, כמו גם לאמת בפרסום ולהצגת דירה באופן פרטני, זאת כדי להימנע משיטת "המכירה הפומבית" - שיוצרת תשתית ל"מכרז על הדירה" שכל המרבה במחיר מקבל אותה.
האמנה אף מתייחסת לערבות הדדית בין השוכרים עצמם: שוכר שעוזב לא יגלגל לשוכר הנכנס הוצאות, ואין להתנות בכניסה לדירה ברכישת ריהוט. האמנה גם תומכת בהקמת מאגר של בעלי דירות הוגנים על בסיס המלצות, ובמסגרתה יפורסם מאגר של מחדלים בתחום השכירות ובמידה שיימצא לנכון - להחרים דירה מסוימת.
"לפני 3 שנים התחילה המחאה החברתית מנושא הדיור, ומאז הספקנו ללמוד להתגבר ולהתמקד. אנחנו יודעים מה אנחנו רוצים והפעם לא נרפה עד שנגיע ליעד - שכירות הוגנת במדינת ישראל", נכתב באמנה.
"לשוכרים אין בכלל עמדה של מו"מ"
לילך רובין, מי שהקימה את ועד שוכרי הדירות, חיה בשכירות מזה 15 שנה ברמת גן. "הוועד הוקם ביולי 2013 בעקבות מקרה ספציפי שלי", היא מספרת בשיחה עם ynet, "חיפשתי דירה ולא מצאתי, ואז נאלצתי להישאר בדירת 28 מ"ר שלי ששכרתי, וביום החתימה בעל הדירה העלה לי לפתע את המחיר ב-10%".
"הבנתי שאנחנו השוכרים בכלל לא נמצאים בעמדה של לנהל מו"מ", ממשיכה רובין, "יש כאן שוק עם חוזים דרקוניים, שיש בו משכירי דירות תאבי בצע - ואנחנו רוצים לעשות סדר בבלגן. אז התחלתי לגייס אנשים, וכעת יש לנו כבר שתי קבוצות שכוללות כ-11 אלף איש. כל שוכר בקבוצה העלה את הבעיות שלו - ויחד נוסחה האמנה".
בשלב הראשון, אומרת רובין, מנסי האמנה יפעלו בשטח כדי להחתים את שוכרי הדירות. "המטרה היא שנחתים 200 אלף איש - ואז כבר לא יוכלו להתעלם מהדרישות שנוסחו באמנה. אחרי הכל, מדובר בשוק של כשני מיליון איש בישראל".
דפני ליף הצטרפה לוועד שוכרי הדירות כדי "להרים את היוזמה ולהפוך אותה ליוזמת שטח", כך לדבריה. "בחודשים האחרונים יצרנו את האמנה, שמורכבת מתעדוף של נושאים של קרוב ל-10,000 הצבעות", היא מסבירה. כעת מתחילים חברי הוועד בגיוס החתימות. "יש לנו כבר אנשים שמתכוונים להחתים אלפי שוכרים בקמפוסים בכל הארץ", היא מתייחסת לפתיחת השנת הלימודים האקדמית. כמו כן, בקרוב יפרסם הוועד פרטים בעמוד הפייסבוק שלו לגבי חתימה על האמנה.
"האמנה מדברת גם על נורמות, אבל יש גם דגש על דרישה מהמחוקק והממשלה לגבי 3 סעיפים מהותיים", ממשיכה ליף, "הראשון הוא מעבר לתרבות של שכירות לטווח ארוך; השני הוא קביעת מחירון עירוני וארצי לפי אזורים שמייצר נורמה של כמה אתה משלם פר אזור; והשלישי הוא פיקוח והגבלה של העלאה של דמי השכירות - שהופך את השוק לבתי אפשרי ודוחק הצידה עוד ועוד אנשים רבים מהציבור הישראלי".