סער: מחלוקת עם וינשטיין על משך כליאת מסתננים
בישיבת הפרידה שלו בוועדת הפנים הציג שר הפנים את עיקרי החוק, שיכלול למרות ביקורת בג"ץ תקופת מעצר משמעותית. הוא קרא לגבש תמריצים כלכליים ואמר כי אינו פוסל פנייה גם לנתיב הפלילי. החוק מתעכב נוכח מחלוקות עם משרד המשפטים והיועמ"ש
שר הפנים גדעון סער, שהודיע על פרישתו מהחיים הפוליטיים, הציג הבוקר (יום ב') את עיקרי חוק המסתננים החדש בוועדת הפנים של הכנסת. זאת למרות השדרים הברורים שקיבל בית המחוקקים מבג"ץ, עת פסל את הגרסאות השונות של החוק - המאפשר כליאה של מסתננים במתקן חולות.
לדברי סער, "אין מחלוקת שנדרש חוק בעקבות הפסיקה. אין לי כוונה להתפשר בימים האחרונים לתפקידי על דברים שהם חיוניים לשמירה על מדינת ישראל וצביונה. הכי קל להתפשר ולהגיע להסכמה על חוק שלא יהיה אפקטיבי. מה שעומד על הפרק האם תהיה כאן תוך מספר שנים לא רק קהילת מיעוט אתני גדולה חדשה בישראל של מסתננים מאפריקה". הוא אמר כי "המאמץ של אותם מסתננים ושל אותם ארגונים שמסייעים להם הוא להשתקע במדינת ישראל". לדבריו, כל חקיקה תצטרך לכלול תקופת מעצר משמעותית לשם הרתעה. סער קרא לגבש תמריצים כלכליים, "צריך ללכת למנגנון שבו חלק משכר המסתננים שעובדים יופרש לקרן שתינתן לכל מי שייצא מהארץ בעת היציאה. הדבר הזה יצור תמריץ ליציאה".
סער הוסיף: "אני לא שולל הליכה במקביל גם בנתיב הפלילי (נגד מסתננים, ע"א), אבל במקרה של כניסה מסיבית. אלו תרחישים שבהחלט יכולים להתפתח על רקע המצב במזרח התיכון, ובמהלך כזה יש קושי לקיים העמדה לדין בהיקפים מנהליים, לכן צריך לקיים מעצר מנהלי לתקופה ארוכה כפי שהיה בחוק הקודם. מי שיילך רק לנתיב הפלילי זו טעות".
שופטי בג"ץ קבעו כי מתקן חולות יפורק, וביטלו את הסעיף המאפשר את החזקתם במשמורת של מסתננים לתקופה של שנה. אך בישיבה שכינס שר הפנים יחד עם גורמים משפטיים, דנו בניסוח מחודש של החוק, כך שיעבור את המשוכות שהציב בג"ץ.
תושבי דרום תל אביב: "הוציאו את המסתננים מהשכונות"
במקביל הקימו היום תושבים מדרום תל אביב מאהל מחאה מול קריית הממשלה בירושלים תחת הקריאה "החזירו לנו את השכונות עכשיו!". הם דורשים מהממשלה פתרון ומקיף למצב הקשה של שכונות דרום תל אביב בעקבות מה שהם מכנים "מחדל ההסתננות לישראל". שפי פז, ממובילי ההתארגנות, אמרה ל-ynet ש"התושבים לא מסתפקים בחוק החדש שמתגבש ודורשים פתרון למצוקותיהם שיכלול הוצאה מיידית של המסתננים ומבקשי המקלט מהשכונות".
שר הפנים שצפוי לפרוש מתפקידו בשבוע הבא הודה כי קיימות מחלוקות בינו לבין היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, המעכבות את הגשת תזכיר התיקון החדש לחוק למניעת הסתננות. סער הבהיר כי הוא פועל להגביל את השהייה בחולות לשנתיים, אך וינשטיין סבור כי התקופה המרבית צריכה להיות קצרה יותר. שר הפנים הביע נכונות לקצר את תקופת הכליאה של החוצים את הגבול בלי היתר משנה לתשעה חודשים, ואילו היועץ המשפטי לממשלה סבר כי המגבלה צריכה לעמוד על חצי שנה. בעניין זה אישר ראש הממשלה בנימין נתניהו פשרה, לפיה תוגבל הכליאה לשמונה חודשים.
הוויכוח בדבר משך הכליאה נבע מפסיקת בג"ץ, שקבע כי כליאת המסתננים לשנה "פוגעת פגיעה לא מידתית בזכויות לחירות ולכבוד המעוגנות בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו". עוד ציינו השופטים בפסיקתם: "אין להחזיק במשמורת את מי שאין צפי להרחקתו, בטח לא לתקופה ארוכה של שנה, זאת למרות שהמדינה ציינה שאחת מתכליות החוק היא מציאת אפיקי גירוש של השוהים במתקן".
סער אמר: "כל המעורבים בחקיקה מודעים ללחץ הזמנים הנדרש, לכן החוק יוגש לדעתי כבר במהלך חודש נובמבר. אני אגיש רק חוק שאני יכול לעמוד מאחוריו, אבל המשמרת שלי עומדת להסתיים. המשמרת שלכם נמשכת".
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דינה זילבר אמרה בדיון: "המהלך הטבעי והמתבקש כעת הוא מהלך חקיקה נוסף, שלישי במספר. חוק שישמר את אפשרות המדינה להגשים את מדיניותה ביחס לתופעת המסתננים, זאת לצד הפקת לקחים והתאמת ההסדר לסטנדרטים החוקתיים". היא הסבירה את העקרונות המרכזיים שיכלול החוק: "מתקן סגור שתכליתו אם יגיעו מסתננים חדשים לשים אותם בתקופת משמורת". זה לדבריה "אחד העניינים שעדיין לא מסוכמים באופן סופי". רכיב נוסף) הוא "מתקן פתוח שייתן מענה למסתננים השוהים בתוך המדינה. תיקבע הוראה שתתחום במדויק את משך השהייה המקסימלי. השר דיבר על שנתיים, היועץ המשפטי לממשלה רואה את זה אחרת, פחות".
ח"כ איילת שקד (הבית היהודי) קראה לסער "לא להביא חוק דרדלה, חוק שלא יפתור את הבעיה. יש לך כאן את הקואליציה מאחוריך. אתה יכול להקשיב ליועץ המשפטי לממשלה, אבל לא להסכים איתו. העם בחר ריבון ולא את הפקידות". לדבריה, מי שהשתמש בנשק לא קונבנציונלי זה שופטי העליון שביטלו בפעם השנייה חוק שני שהכנסת חוקקה".
ח"כ מיכל רוזין (מרצ) ביקשה "להזכיר לח"כ שקד מי שאמר הריבון זה אנחנו הוא מוסוליני אם אני לא טועה. היייעוץ המשפטי שוגה בפעם השלישית כי שוב הוא לוקח רק את המסקנות הטכניות ושוב מפספס את המהות. אני לא שומעת שום פתרונות אמיתיים למצב.
אנחנו יודעים שגם נכלא אותם לשנתיים-שלוש, הם בסופו של דבר משתחררים. לא שמענו מהשר שום דבר על איך נפתור את המצוקה".
ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד) אמרה: "אפשר להיות קצת יותר יצירתיים בלי לחשוב על כלא. בושה וחרפה. בואו נהיה בני אדם. בכל העולם מדברים על מדינת ישראל כמדינה גזענית".