ישראל ביתנו מחזירה לכנסת את 'חוק המואזין'
הסערה הבאה? שלוש שנים אחרי שהליכי החקיקה נתקעו יחדש ח"כ אילטוב את ההצעה להגביל את הקריאות מהמסגדים. "הרעש בלתי נסבל", הוא מסביר
חוק המואזין
חוזר: במושב החורף בכנסת תקדם סיעת ישראל ביתנו את החוק שנועד להשתיק את קריאות המואזין הנשמעות ממערכות הכריזה במסגדים כמה פעמים ביום, ומוגדרות בהצעה "מפגעי רעש". את החוק, שצפוי לחזור ולעורר תסיסה בכנסת ובקרב מוסלמים בישראל, מקדם יו"ר הסיעה, ח"כ רוברט אילטוב, בתמיכת חברי המפלגה והיו"ר אביגדור ליברמן.
גם בכנסת הקודמת נעשה ניסיון לקדם אותו מצד חברת הכנסת דאז אנסטסיה מיכאלי, אולם שלבי החקיקה לא הסתיימו והחוק נותר תקוע בשל היעדר הסכמות. מהות ההצעה היא מתן סמכות לשר הפנים לחתום על צו שיתיר רק במקרים מסוימים את הפעלת מערכת כריזה במקום שיוגדר "בית תפילה" (מסגד, בית כנסת, כנסייה או כל מקום מקורה אחר המיועד דרך קבע לתפילה או פולחן דתי).
הסערה ב-2011
רוב השרים התנגדו לחוק המואזין: "שערורייתי"
כתבי ynet
שרים רבים מהליכוד התנגדו להצעת ח"כ מיכאלי לאסור על כריזה במסגדים. האימאמים הבטיחו שלא ישתיקו אותם: "כל אדם מוסרי מתנגד להצעה"
"מאות אלפי אזרחים בישראל, באזורי הגליל, הנגב, ירושלים, ומקומות אחדים במרכז הארץ, סובלים באופן שגרתי ויומיומי מרעש שנגרם כתוצאה מקריאות המואזין במסגדים", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק, שהוגשה למזכירות הכנסת ותובא כבר בשבועות הקרובים להצבעה בוועדת שרים לחקיקה. "רעש זה נוצר כתוצאה משימוש במערכת כריזה, המטרידה את מנוחתם של אזרחים מספר פעמים ביום, לרבות בשעות הבוקר המוקדמות.
"החוק המוצע מביא תפיסת עולם שלפיה חופש הדת לא צריך להוות גורם בפגיעה באיכות החיים, ומציע כי בבתי תפילה ייאסר השימוש במערכות כריזה על מנת לקרוא למתפללים או על מנת להעביר מסרים דתיים או לאומיים".
ח"כ אילטוב מוסיף: "חופש הדת והפולחן הינו חופש אוניברסלי של כל אדם ואדם בכל מדינה דמוקרטית וכמובן שבמדינת ישראל. אבל יש מדינות דמוקרטיות שבהן קיימים איסורים שונים על הפגנת הדת אפילו ברמת הפרט, כמו איסור על עטיית בורקה בצרפת ובאזורים מסוימים בשוויץ".
עם זאת הוא מדגיש שעל אף שקיים חופש דת בישראל, "אין זה אומר שניתן לרמוס זכויות נוספות כמו הזכות לנהל שגרת יום תקינה שכוללת שינה רגועה ורצופה במהלך שעות הלילה".
לדבריו, ההצעה קודמה לאחר שנים שבהן אזרחים רבים בישראל מתמודדים עם "רעש בלתי נסבל שבוקע מהמסגדים חמש פעמים ביום, והגרוע מכל כשהוא מחריד את שנתם בשעת זריחת השמש, לעיתים ב-4:00 או 5:00 בבוקר. זה מצב שחייב להיפסק".
במסגרת גיבוש הצעת החוק, צורף גם דו"ח של מרכז המידע והמחקר של הכנסת שערך בדיקה של הנושא במדינות נוספות בעולם. "קריאת מואזין נמשכת בין שלוש לשמונה דקות כל אחת", מוסיף ח"כ אילטוב. "חשוב לציין שמדובר בבעיה מובהקת אשר בכל העולם מנסים להתמודד עמה. במקומות רבים באירופה למשל, שבהם ריכוז המוסלמים הוא גבוה, פשוט אוסרים על שידור קריאתו של המואזין. למשל באמסטרדם, קריאת המואזין מתאפשרת רק בימי שישי ובכפוף לכך שרמת הדציבלים שלה לא תעלה על הקבוע בחוק".
ארכיון
צילום: אבישי זיגמן חגי דקל
מומלצים