מובטלים בלי דמי אבטלה: "שוברים חסכונות של הילדים"
ענת מיכאלי, אם חד-הורית - כבר נמצאת במצוקה כלכלית קשה, ק' השתחררה מקבע ונאלצת לפתוח חסכונות, ודליה אחדות, שפוטרה לאחר 28 שנים בהיי-טק - ממתינה להתחדשות ההכשרות והפניות למקומות עבודה. המובטלים החדשים שנפגעים מהשביתה בשירות התעסוקה מדברים. יו"ר ועדת העבודה לעובדי השירות: המשיכו בעיצומים
"התחושה היא שאנחנו שקופים, לאיש לא איכפת ולא סופרים אותנו. אין לנו ועד או תאגיד חזק ואני לא רוצה להיות מקרה חסד - זה קרה לי ויכול לקרות לכל בנאדם". כך מתוודה ענת מיכאלי (49) אם חד-הורית לשלושה, שפוטרה לאחרונה מעבודתה ולא יכולה להרשם לקבלת דמי אבטלה, כתוצאה משביתת עובדי שירות התעסוקה בשבועיים וחצי האחרונים.
- "17 אלף מפוטרים לא יקבלו דמי אבטלה"
- אכזבה בערד מיריד התעסוקה: "עבודה בעיניים"
- ועד פלאפון: ההנהלה תפטר 200 עובדים
ענת היא רק אחת מהמובטלים החדשים שנפגעים מהשביתה בשירות התעסוקה, בה פתחו העובדים בטענה למחסור בכוח אדם והתנהלות חד-צדדית של משרד האוצר וההנהלה לסגירת חלק מסניפי השירות. על פי נתוני ועד העובדים, כ-17 אלף מובטלים, שנפלטו ממעגל העבודה במהלך אוקטובר ולא הספיקו להירשם בלשכות התעסוקה, עלולים שלא לקבל במועד את דמי האבטלה של החודש שעבר.
מיכאלי, המתגוררת בירושלים, עוסקת בתחומי הוראה והדרכה. בחודש שעבר היא פוטרה, לאחר שמקום העבודה שלה פשט את הרגל. כעת היא עלולה שלא לקבל את קצבת דמי האבטלה, במידה שהשביתה לא תסתיים עד יום חמישי. "אי אפשר להיכנס ללשכה ואין עם מי לדבר", היא מספרת. "התקשרתי והסבירו לי שיש עיצומים. אני חסומה מכל הכיוונים ולא מקבלת דמי אבטלה".
בינתיים, היא מעידה על מצוקה כלכלית קשה. "אני לא מסגולת לשרוד ככה. היום ניתקו את הגז ויש לי חובות לחשמל. אני מפרנסת יחידה וקורסת כלכלית משום שאין לי מקורות אחרות להשלים את ההכנסה וכעת כל הדלתות סגורות בפני", היא מעידה. "אני רגילה לעבוד ולא לבקש עזרה, אבל התפקיד של המדינה הוא לדאוג לנו והממשלה לא עושה דבר כדי לסיים את השביתה הזו. מצער מאוד שזה המצב".
קורסים נעצרו
דליה אחדות (49), נשואה ואם לחמישה, היא מובטלת נוספת שנפגעת מהשביתה. אחדות פוטרה מעבודתה בחברת היי-טק ביולי האחרון, אחרי 28 שנות עבודה. "הגעתי לעולם האבטלה וזה לא קל", היא אומרת. "אחרי שנים רבות כל כך, שבהן מעולם לא הייתי מובטלת, ההתמודדות לא פשוטה".
"בהתחלה קיבלתי בשירות התעסוקה ייעוץ מקצועי ומהיר כדי שאדע לאן אני פונה וקורסים להסבה מקצועית", היא מוסיפה. "כעת הכל מתעכב בעקבות השביתה, כלומר הייעוץ נעצר ואני לא יודעת איפה אני עומדת. הקורסים היו אמורים להתחיל אבל דבר לא זז ואני לא מקבלת הפניות למקום עבודה חדשים. זה כאילו שמבחינת המדינה, אני יכולה להמשיך להיות מובטלת לנצח".
אחדות, המטופלת בלשכת שירות התעסוקה במעלה אדומים שבה היא מתגוררת, גם מודאגת מכוונת משרד הכלכלה לצמצם לשכות. "היו שמועות שאחד הסניפים שייסגרו הוא במעלה אדומים. אם זה יקרה, זה קושי עצום נוסף כי המשמעות היא בזבוז זמן ויום שלם שיילך לאיבוד. בלשכה שלנו אנחנו מקבלים טיפול אישי.
"עושה רושם שבממשלה איש לא איכפת מהשביתה", היא מוסיפה. "לא נראה שמישהו עושה משהו לעצור אותה. בגלל שהקול שלנו חלש כמובטלים, איש לא שומע אותנו".
פותחים חסכונות
ק' (33), נשואה ואם לשלושה, שהשתחחרה משירות קבע במהלך חג הסוכות האחרון, סובלת אף היא מהשביתה. בימים אלו היא מחפשת עבודה, אולם בינתיים נקלעה המשפחה למצוקה בגלל הירידה בהכנסות. "לא יכלתי להרשם לשירות התעסוקה בגלל שהחלה השביתה ואז הגענו לתחילת נובמבר ולהורדות הקבועות מדי חודש, הכוללות משכנתא, גנים לילדים ומסגרות - אבל אין הכנסות".
"אני נמצאת בתהליך של חיפוש עבודה, אבל זה לא קורה מהיום למחר ובינתיים נגרעת לנו הכנסה משמעותית", היא מוסיפה. "עברתי את המסגרת אשראי ונכנסתי למינוס של יותר מ-10 אלף שקל. כבר התקשרו אלי מהבנק ומלחץ שיחזרו תשלומים, פתחתי קרוב ל-15 אלף שקל מהחסכונות של הילדים, כדי שמשהו ייכנס ונוכל להתיישר. בינתיים, אני גם מפסידה כסף בגלל המינוס ובגלל פתיחת החסכונות וגם לא יכולה לקבל את הזכויות שמגיעות לי על פי חוק".
עוד היא מציינת, כי "זה נורא מתסכל. אני נמצאת כבר יותר מ-10 שנים בשוק העבודה, עובדת קשה ומשלמת ביטוח לאומי, אני בן אדם שמפרנס את עצמו אבל הגעתי לסיטואציה שבה אני צריכה פתאום תמיכה ואין את זה. בסך הכל זה מצב ביניים, שלא קורה כל הזמן. מזל שיש את החסכונות של כמה אלפי שקלים בצד שמאפשרים לי לחלץ את עצמי.
יו"ר ועדת הכלכלה לעובדים: "המשיכו בעיצומים"
בדיון שערכה הבוקר (ג') ועדת העבודה והרווחה, קראו חבריה לוועד עובדי שירות התעסוקה להמשיך בעיצומים. "הם נלחמים על זכותם של אזרחי ישראל המובטלים והחלשים לקבל שירות ראוי, בניגוד לדעתם של כל מיני פקידים שאולי סיימו בהצטיינות את לימודיהם אבל לא מסוגלים לנהל קיוסק", אמר יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ (ליכוד) בתום דיון דחוף וסוער על העיצומים שמתקיימים זה השבוע השלישי.
"לא ניתן להנהלת שירות התעסוקה ולפקידי הממשלה לסגור את השירות", הוסיף כץ. "מה תגידו למובטלים שלא יקבלו את כספם? שאתם מפריטים את עצמכם לדעת? אני מתקשה להבין איך ייתכן שהמדינה מנהלת משא ומתן עם אויבים תוך כדי מלחמה, אבל מסרבת להידבר עם עובדיה. העובדים האלה נלחמים על הפרנסה שלהם. לא ניתן גיבוי למי שבא לשנתיים ונותנים לו משימה לפגוע בעובדים".
מנכ"ל השירות בועז הירש, הגיב: "יש לנו אמונה מלאה בעובדים. השירות עובר בשנתיים האחרונות שינוי מהותי ומקיף, יש גידול בתקציבים והתוצאות מרשימות; מדד השמות השירות גדל ב-60%. אין לנו כל כוונה לסגור את השירות. אנחנו מסתמכים על מיקור חוץ לצורך ביצוע פעולות מקצועיות שלא קיימות בשירות וזה לא על חשבון העובדים". הירש ציין עם זאת כי הפורשים לפנסיה בשירות לא יוחלפו בעובדים חדשים.
יו"ר ועד עובדי השירות, עופר לוי אמר, "הגידול בתקציבים הוא אך ורק לצורך שכירת חברות חיצוניות. בד בבד גדל מטה השירות בצורה קיצונית וכמות העובדים מקבלי הקהל ירדה. שקל אחד לא הגיע לעובדים הוותיקים. נהפוך הוא: מקטינים לנו את השעות הנוספות והכוננויות ב-30%. עובדי שירות התעסוקה מממנים את ההפרטה של עצמם".
יו"ר הסתדרות עובדי המדינה, אריאל יעקובי הוסיף, "שירות התעסוקה מתנהג כאחרון המעסיקים הגרועים. יש גבול לכמה ששר הכלכלה ומנכ"ל משרדו נותנים לדורשי העבודה לסבול. כשיסגרו סניפים יהיו מובטלים שייאלצו לנסוע ליישוב אחר ולהוציא 100 שקלים רק על נסיעות. זה לא אנושי".
חברי הוועדה התלכדו סביב העובדים. ח"כ שלי יחימוביץ' שאלה, "מי הגופים שיש להם יכולות לעשות השמות יותר מעובדי שירות התעסוקה? איפה המאגר הבלתי נדלה הזה? זה קשקוש, יש לכם אובססיה להפריט. רימו אותנו. הורדנו מסדר היום את תכנית ויסקונסין המרושעת ועכשיו יורקים לנו בפרצוף. זאת תכנית זדון. הנהלת השירות מתעמרת בעובדים".
העובדים דורשים מו"מ
בוועד עובדי שירות התעסוקה טוענים כי השביתה מתקיימת על רקע כוונת משרד האוצר לסגור לשכות תעסוקה באזורים מוכי אבטלה, לצמצם תקנים ולהפריט חלק מהטיפול בדורשי העבודה באמצעות העברתו לידי חברות קבלן פרטיות. זאת, לטענת עובדי השירות, למרות שמספר דורשי העבודה בארץ הולך ומאמיר, ויחס דורשי העבודה לפקיד עומד על אחד לאלף, בהשוואה ל-1 ל-40 במדינות ה-OECD.
דמי האבטלה אמורים להיות משולמים למובטלים החדשים לראשונה על ידי הביטוח הלאומי עד ה-17 לנובמבר. אלפי המובטלים החדשים היו אמורים להירשם לפחות פעם אחת במהלך אוקטובר בלשכות התעסוקה, על-מנת שיוכלו להגיש תביעה לדמי אבטלה במוסד לביטוח לאומי, אולם עקב התמשכות השביתה, הם לא יכלו להירשם כנדרש.
בוועד מוסיפים כי כדי שהקצבה למובטלים החדשים תתקבל בזמן, על משרד האוצר להגיע להסכמות עם נציגי ההסתדרות והוועד עד ליום חמישי הקרוב (6 בנובמבר). אתמול שלח יו"ר ועד עובדי שירות התעסוקה, עופר לוי, מכתב בנושא לשר האוצר, יאיר לפיד, ובו האשים את פקידי האוצר, שאינם מנהלים מו"מ ענייני. זכויותיהם של המובטלים שנרשמו כבר, אינן נפגעות עקב השביתה.
צבי לביא השתתף בהכנת הכתבה