"עבודה במשמרות פוגעת בתפקוד המוח"
מחקר צרפתי חדש מגלה כי תבניות עבודה לא מסודרות עשויות לגרום לנזק לטווח ארוך לזיכרון וליכולות המנטליות והקוגניטיביות. "הסיכון גובר בקרב אלו העובדים במשמרות הנעות בין בוקר, אחר הצהריים ולילה", נכתב במחקר
מחקר צרפתי חדש מגלה כי תבניות עבודה לא מסודרות יכולות לפגוע בתפקוד המוחי ועלולה לגרום לנזק ארוך טווח לזיכרון וליכולות המנטליות. על פי המחקר, עבודה במשמרות יכולה לשבש את השעון הפנימי של הגוף באופן דומה לג'ט לג, והיא קושרה בעבר להגדלת הסיכון לבעיות בריאות כמו בעיות לב ואפילו לסוגי סרטן מסוימים.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
- מובטלים בלי דמי אבטלה: "שוברים חסכונות של הילדים"
- מודעה מפלה: "דרושות דוגמניות אינטליגנטיות"
- בית הדין לעבודה הפסיק את השביתה בנמל אשדוד
מדענים גילו כעת גם קשר בין עבודה במשמרות לירידה בתפקוד המוח - במיוחד בקרב אלו העובדים במשמרות הנעות בין בוקר, אחר הצהריים ולילה. במחקר שבוצע על 3,000 משתתפים החיים בצרפת, גילו החוקרים כי אנשים העובדים במשמרות מתחלפות רשמו ביצועים גרועים בהרבה במבדקים של זיכרון ומהירות קוגניטיבית, לעומת אנשים שעבוד בשעות רגילות.
רמת הירידה הקוגניטיבית בקרב אנשים עם משמרות בלתי סדירות במשך 10 שנים היתה שוות ערך לירידה טבעית של 6 וחצי שנים ביכולת הקוגניטיבית, הקשורה להזדקנות, כך אומרים החוקרים מאוניברסיטת טולוז וסוונסי. עם זאת, במחקר לא הגיעו למסקנה ברורה על האופן שבו משפיעה עבודה במשמרות על תפקוד המוח.
1,200 מהמשתתפים במחקר לוו על ידי החוקרים בשלושה שלבים שונים במשך עשור: ב-1996, 2001 וב-2006. אחד מכל חמישה עבד במשמרות מתחלפות של בוקר, צהריים ולילה. אלו שעבדו במשמרות באותו זמן או קודם לכן, קיבלו ציונים נמוכים יותר במבחני זיכרון ומהירות עיבוד לעומת אלו שעבדו בשעות רגילות.
המצב הוא גם הפיך
החוקרים גילו כי הפסקה של עבודה במשמרות קשורה לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי - מה שמסביר כי ההשפעה השלילית הפיכה - אך הם גם אמרו כי רק לאחר 5 שנים ללא עבודה במשמרות ההשפעה השלילית תיעלם.
החוקרים, בהובלת ד"ר ז'אן-קלוד מארקי מאוניברסיטת טולוז, שפרסמו את תוצאות המחקר ב-British Medical Journal, אמרו כי בריאותם של עובדי המשמרות צריכה להיות במעקב צמוד כתוצאה מהממצאים שלהם. "הנזק הקוגניטיבי שזוהה במחקר הנוכחי עשוי להוביל להשלכות חשובות על בטיחות, לא רק לאינדיבידואלים המסוימים, אלא גם לחברה ככלל, בעקבות הגידול במספר המשרות הכוללות מצבים בסיכון גבוה, המבוצעים בלילה", כך נכתב במחקר.