אושר: עיר חדשה למגזר הערבי בצפון הארץ
המועצה הארצית אישרה שתי תוכניות ענק להגדלת היצע הדיור עבור המגזר הערבי בצפון הארץ: תוכנית להקמת עיר חדשה שתכלול 10,000 דירות בבנייה רוויה ליד עכו, ותוכנית ל-3,600 דירות נוספות בדלית אל כרמל. למרות זאת, במגזר הערבי לא בהכרח מרוצים: "מיתוג העיר למגזר ממשיך ליצור אפלייה"
המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה היום (ג') שתי תוכניות ענק להגדלת היצע הדיור עבור המגזר הערבי בצפון הארץ. מדובר בתוכנית של משרד הבינוי והשיכון, רשות מקרקעי ישראל ומינהל התכנון במשרד הפנים, להקמת עיר חדשה ליד עכו שתכלול כ-10,000 יחידות דיור ל-40 אלף נפש; וכן תוכנית להקמת 3,600 דירות חדשות ביישוב הדרוזי דלית אל כרמל שליד חיפה.
עוד על בנייה במגזר הערבי בערוץ הנדל"ן:
- כמעט כמוכם: כמה עולה לבנות בית במגזר הערבי
- דו"ח: מוסדות התכנון מפלים יישובים ערביים
- קיפאון בשוק הנדל"ן? לא במגזר הערבי
התוכנית להקמת עיר חדשה בצפון הארץ מתבססת על תוכנית המתאר הארצית תמ"א 44, בהמשך להחלטת הממשלה מיולי 2008 - להטיל על צוות בין-משרדי לגבש תוכנית עבודה לבחינת הקמת עיר חדשה לאוכלוסיית המיעוטים בצפון הארץ. שטח התוכנית עומד על 2,700 דונם, מהם כ-2,020 קרקע בבעלות המדינה. אופי הבנייה יהיה בעיקר בנייה רוויה, בצפיפות ממוצעת שלא תפחת מ-8 יחידות דיור לדונם.
התוכנית חלה על השטח שבין גבעות טנטור שמצפון לכביש 85 ומערבית לכביש 70, מדרום ליישוב ג'דיידה-מכר ומזרחית לעכו. מטרתה לאפשר הוספת נדבך עירוני משמעותי לאוכלוסייה הלא-יהודית בגליל. על פי התכנון, העיר החדשה תמוקם במרחק קצר ממחלף מתוכנן של כביש חוצה ישראל (כביש מספר 6). בשלב הבא תעבור התוכנית להתייחסות הוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה, כאשר הצפי לאישורה הוא במהלך שנת 2015.
לצורך קידום התכנון, הוקמה על ידי משרד הפנים ועדה שליוותה את ההליך התכנוני, במהלכו הוצגו השלבים העיקריים בפני ועדת המשנה של המועצה הארצית (הולנת"ע). כדי לזרז את הליכי הבנייה, במשרד השיכון יבקשו לקדם את התוכנית באמצעות הקמת ועדה מיוחדת לתכנון ובנייה, שתקצר את לוחות הזמנים, במתכונת ועדת התכנון של היישוב חריש שליד פרדס חנה-כרכור.
יו"ר המועצה הארצית, ד"ר שוקי אמרני, הדגיש בדיון היום את החשיבות הרבה שנודעת לקידום תוכנית למגורים הנותנת מענה למגוון של קבוצות אוכלוסייה במגזר הערבי באזור הצפון, בהמשך להחלטות הממשלה בנושא והכנת התוכנית על ידי משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל.
במשרד השיכון מברכים, במגזר הערבי לא בהכרח מרוצים
במשרד השיכון התייחסו לעובדה כי העיר תיבנה על קרקעות בבעלות המדינה, והסבירו היום כי "לאור העובדה שמרבית הקרקעות ביישובים הערביים הן קרקעות פרטיות, ועל רקע המחסור בקרקע פרטית זמינה לבנייה והעלויות הגבוהות לבנייה פרטית - מדובר בהזדמנות להקמת עיר מודרנית שתמשוך עשרות אלפי תושבים מהאזור ומהגליל". במשרד הבהירו עוד כי "התוכנית מיועדת למעמד הביניים והמעמד הגבוה מקרב האוכלוסייה הלא-יהודית".
שר השיכון, אורי אריאל, הוסיף כי "מצוקת הדיור חוצה מגזרים ומקשה על חיי יהודים ומיעוטים". לדבריו, מדובר בתוכנית "חכמה ואיכותית לבנייה של עיר חדשה, ברובה על קרקעות מדינה, עם מגוון של צורות מגורים ודגש על השטחים הירוקים ופיתוח המרחב הציבורי. בתוכנית הקפדנו על שילוב מיטבי בין מגורים, תעסוקה ושירותים מקומיים ואזוריים".
אף שבמשרדי הממשלה מייחסים לתוכנית בשורה לאוכלוסייה הערבית, במגזר הערבי לא בטוחים כי היא תשרת את מטרותיה. לדברי הפרסומאי מוסא חסדייה, לשעבר חבר הוועדה לתכנון ובנייה שרון שומרון, הוא אינו מתנגד להקמת עיר ערבית חדשה - "אך אינני בטוח שזו ההחלטה הנבונה ביותר. בכל העולם באופן טבעי הערים מעורבות בשלל גוונים ועדות. רק בישראל קיים מושג של עיר מעורבת, ועתה התבשרנו על הקמת עיר ערבית. רוב הצעירים הערבים המשכילים עוברים כיום לערים מעורבות, כדי לנסות לקבל הזדמנות שווה לזו של צעירי המגזר הכללי".
חסדייה מסביר כי "כחלק מתהליך של אפלייה מתקנת והגברת שיתוף הפעולה של האוכלוסייה הערבית, הייתי בוחר להעניק לאוכלוסייה הערבית הזדמנות לפעול ולחיות בתוך המרחב הציבורי. צריך לאפשר לה להצמיח שורשים באופן לגיטימי, ולא לדחוק אותה לפינות רחוקות. אין צורך לפלח לתתי נגזרות ולרכז אנשים מתוייגים בשוליים. על כך יש להוסיף שיישובים ערביים סבלו עד היום מקיפוח ואפלייה בתקציבים ממשלתיים והזנחה, ועיר ערבית עלולה ליצור בעיות דומות שעלולות להביא לתופעות אלימות".
דלית אל כרמל: עוד 3,600 דירות חדשות
בתוך כך, אישרה היום המועצה הארצית גם לקדם את תוכנית "ואדי אל פש" - הכוללת הקמה של כ-3,600 יחידות דיור חדשות בדלית אל כרמל. התוכנית משתרעת על פני שטח של כ-2,677 דונם וממוקמת במזרח היישוב.
במסגרת התוכנית, יוסדרו כ-600 יחידות דיור קיימות וכן כ-3,000 יחידות דיור נוספות, זאת בנוסף לשינוי ייעוד למבנים ומוסדות ציבור, מגורים, תחנת תדלוק, מסחר, תעסוקה, מתקנים הנדסיים ושטחים ציבוריים פתוחים.
לדברי אמרני, "מדובר בהחלטה חשובה, שלצד תוכנית המתאר המקודמת עבור היישוב אמורה לתת מענה לצרכים לאוכלוסייה באזור, תוך הסדרה של בנייה קיימת ובהתאם למדיניות הממשלה לקידום התכנון ופתרונות למצוקת הדיור".
דלית אל-כרמל היא מועצה מקומית במחוז חיפה, עם שטח שיפוט של לא פחות מ-9,000 דונם. היא הוכרזה כמועצה מקומית בשנת 1951 ושוכנת על הכרמל, בלב פארק הכרמל. היא מהווה את היישוב הדרוזי הגדול ביותר בישראל.