במטוס של נשיא סין: שנהב מוברח בשקי דואר
ארגון סביבתי טוען שפקידי ממשל סינים ניצלו את ביקורו של הנשיא שי בטנזניה וביקורים של בכירים נוספים כדי להבריח כמויות עצומות של שנהב
פקידי ממשל סינים ניצלו ביקור ממלכתי של הנשיא שי ג'ינפינג וביקורים של בכירים נוספים כדי להבריח שנהב מטנזניה. כך נטען בדו"ח שפרסם היום (יום ה') ארגון "הסוכנות לחקירת הסביבה" (EIA) שמטיל ספק במאמצי בייג'ינג למגר את הסחר הבלתי חוקי שהוביל להשתוללות הציד הבלתי חוקי ברחבי אפריקה.
6 טונות שנהב הושמדו: מסר נגד ציד פילים
עוד חדשות בעולם :
הנשק של השמרנים: בת 18 בבית נבחרים
החזקים בעולם: פוטין ראשון, נתניהו 26
איראן זה לא כאן, וכאן זה לא איראן
נחשף מתקן סודי שמקדם את צ' קוריאה לגרעין
סין היא היבואנית הגדולה בעולם של שנהב מוברח, וטנזניה היא המקור הגדול ביותר של שנהב שהושג באופן לא חוקי. הציד הבלתי חוקי בטנזניה, לפי הארגון הסביבתי, אחראי לרצח מחצית מאוכלוסיית הפילים במדינה בחמש השנים האחרונות.
בדו"ח נטען כי כנופיות פשע סיניות קשרו קשר עם פקידי ממשל מושחתים מטנזניה להברחת כמויות עצומות של שנהב מהמדינה האפריקנית. חלק מהשנהב הוטען בתוך שקי דואר דיפלומטי על מטוס של הנשיא הסיני שי במהלך ביקורו בטנזניה במרס 2013.
סין: "לא מאמינים לטענות לא מוכחות"
במשרד החוץ הסיני עדיין לא הגיבו לממצאי הדו"ח החמורים, שמתפרסמים בשעה שהממשלה מגנה בגלוי את הסחר הבלתי חוקי בשנהב. מנג שיאנלין, מנהל במשרד לייבוא וייצוא מינים בסכנת הכחדה, אמר שמעולם לא שמע על מעורבות של משלחות סיניות בסחר בשנהב. "אני לא חושב שיש ראייה מוצקה, ולא ראיתי מקרים כאלה", אמר מנג. "לא מאמינים לטענות ללא הוכחות, ואני לא חושב שראוי שה-EIA ייצור את הבלגן הזה". הוא הוסיף כי הארגון הסביבתי "לא היה ידידותי כלפי סין זה תקופת מה", וכינה את ההאשמות נגד סין "חסרות אחריות".
הסחר הבלתי חוקי בסין החל לנסוק בשנת 2008 כשהרשויות קיבלו אישור לרכוש 62 טונות של שנהב תחת "האמנה על הסחר הבינלאומי במינים של בעלי חיים וצמחי בר המצויים בסכנה" (או אמנת וושינגטון). הרכישה הוצגה על ידי בייג'ינג כדרך לשמור בחיים את תעשיית גילוף השנהב המסורתית במדינה הקומוניסטית. חברה בבעלות ממשלתית קיבלה אישור למכור את השנהב החוקי ל-200 מפעלים וסוחרים מורשים.
אלא שמבקרי רכישת הענק טוענים שהשנהב הפך במהרה לסמל סטטוס בסין כשהמוצרים שהופקו ממנו החלו להופיע בחנויות במדינה. הרכישה החוקית של שנהב סיפקה בשנים האחרונות כיסוי נוח לשגשוג השוק השחור.
"רוב הסינים אדישים למצוקת החיות"
גרייס גה גבריאל, מנהלת אזורית ב"קרן הבינלאומית לרווחת החיות", אמרה שמערכת הרישיונות בסין לקויה ושהאכיפה רופפת. יתר על כן, לדבריה, הציבור הסיני שרוכש שנהב לא מודע ברובו לכך שהסחר הגלובלי בשנהב אסור ושפילים מתים באכזריות בתהליך לקיחת חטיהם. עוד היא אמרה שסינים רבים פשוט אדישים למצוקת החיות ביבשת אפריקה הרחוקה.
בדו"ח נכתב כי בדצמבר 2013 התפאר סוחר טנזני אחד שמכר שנהב בשווי 50 אלף דולר לאנשי חיל הים הסיני במהלך ביקורם בעיר הנמל דאר א-סלאם. לפי אנשי הארגון הסביבתי, אזרח סיני נעצר כשניסה להיכנס לנמל עם 81 חטים שהיו מיועדים לשני קצינים בצי הסיני.
בסין עצמה, אגב, הרשויות יצאו בקמפיין נגד הסחר הבלתי חוקי בשנהב. מוקדם יותר השנה השמידו הרשויות שש טונות של שנהב בלתי חוקי מוחרם בעיר הדרומית דונגגואן, וכתבי אישום הוגשו נגד המעורבים בסחר הבלתי חוקי.