"המחאה סביב יוקר המחייה מורידה מחירים"
חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל נותנים רוח גבית למחאה סביב יוקר המחייה ומעריכים כי סיבה נוספת לירידה במחירים היא הירידה במחירי האנרגיה והסחורות בעולם והתחזקות השקל
האם המחאה המתמשכת סביב יוקר המחיה בישראל נותנת את אותותיה וגורמת לירידות מחירים? כך העריכו באחרונה חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, כאשר דנו בסיבות למצב המחירים במשק, לקראת החלטת הריבית האחרונה. חברי הוועדה נדרשו לשקול את העובדה שהאינפלציה בישראל ב-12 החודשים האחרונים עומדת על שיעור של 0.3%-, כלומר, המשק הישראלי במצב של אינפלציה שלילית.
כתבות נוספות בנושא
- בנק ישראל: ריבית נמוכה? הציבור מעדיף מזומנים
- אין שינוי בריבית; בנק ישראל יבחן כלים שונים
- האקונומיסט: לפי בנק ישראל - המצב מדאיג
על פי הפרוטוקול של הדיון, שפורסם היום (ב'), חברי הוועדה המוניטרית מצאו כי ירידות המחירים של השנה האחרונה נובעות מירידה מתמשכת של סעיף המזון, לרבות הפירות והירקות, ומהתמתנות משמעותית של עליית מחירי הדיור עד כדי ירידה של 1% במדד האחרון.
חברים בוועדה העריכו שירידת המחירים, ובעיקר הירידה במחירי המזון, נובעות בחלקן מהלחץ הציבורי סביב יוקר המחיה. גורמים נוספים שצוינו הם הירידה במחירי האנרגיה והסחורות בעולם והתחזקות השקל במחצית הראשונה של השנה. מנגד צוין כי מגמת ההיחלשות של השקל שהחלה לפני כשלושה חודשים עשויה לתמוך בעליית מחירים בארץ, אך לדעת חברי הוועדה מגמה זו טרם באה לידי ביטוי מלא במחירים.
בבנק ישראל עוקבים בדאגה אחרי ירידת המחירים. מצד אחד, מדובר בהקלה עבור הציבור, לאחר כמה שנים של עליות מחירים חדות ששחקו את כוח הקנייה של הישראלים. מצד שני, גם האינפלציה בפועל וגם הציפיות לעתיד הקרוב נמצאות מתחת לטווח שהגדירה הממשלה כאינפלציה סבירה ובריאה למשק צומח (1-3%). לאורך זמן, אינפלציה נמוכה מזו עשויה לבוא לידי ביטוי בעלייה בשיעור האבטלה.
הפרוטוקול מציין כי חברי הוועדה הביעו את מחויבותם לעמידה ביעדי יציבות המחירים שמגדיר חוק בנק ישראל. כלומר, שבנק ישראל מוכן במידת הצורך להוריד את הריבית לרמה אפסית או לנקוט בצעדים אחרים כדי להחזיר את האינפלציה לרמה הנמצאת בתוך תחום היעד. הדילמה המרכזית היא באיזה שלב יש להפסיק לראות באינפלציה הנמוכה "פיצוי" על תקופות של עליות מחירים ובאיזה שלב יש להגדירה כבעיה כלכלית שמסכנת את יציבות המשק.
אחד הנעלמים במשוואה הוא שוק הדיור. בוועדה המוניטרית סבורים כי התמתנות המחירים בשוק זה נובעת מאי הוודאות בנוגע לחוק מע"מ 0%. עם זאת, קשה להעריך מה יקרה למחירים לאחר שיתפזר ענן האי-וודאות. התנהגות שוק הדיור לאחר אישורו או ביטולו של חוק מע"מ 0% היא זו שתקבע במידה רבה את התפתחות האינפלציה בשנה הקרובה ואת האסטרטגיה שבה ינקוט הבנק המרכזי.