עיקר מאות נשים ביום ו-13 מתו: "לא אשמתי"
ממשלת הודו מרשה לרופא לבצע 30 ניתוחי עיקור ביום. מנתח שעבר על הנוהל וביצע 300 ניתוחים ביום נעצר בחשד לגרימת מותן של 13 נשים, וטוען: "התרופות שלקחו לאחר הניתוחים הרגו אותן". 16 נאבקות על חייהן בביה"ח
עוד חדשות בעולם :
תיעוד היסטורי: תמונות ראשונות מכוכב שביט
הסטודנטים נעלמו, המחאה לא. מכסיקו בוערת
עליית מדרגה: טרור נגד צבא מצרים - גם מהים
בשבח הכישלון. חלום התיירות לחלל לא נגוז
ד"ר גופטה הסתתר מהרשויות מאז הניתוח האחרון שערך ביום שבת. הוא נעצר בבית של קרוב משפחה בסמוך לעיר בילאספור, הוא מכחיש אחריות למותן של הנשים וטוען כי הן איבדו את חייהן בגלל התרופות שנטלו לאחר הניתוחים.
הרופא המנתח ביצע 83 ניתוחי עיקור תוך שש שעות בבית חולים ממשלתי במדינת צ'האטיסגאר. הניתוחים בוצעו ביוזמת הממשלה במטרה לשלוט בשיעור הילודה הגבוה במדינה. אלא שעשרות נשים שעברו את הניתוחים חלו והובהלו באמבולנסים לבתי חולים פרטיים בבילאספור. ד"ר ס.ק. מנדאל, ראש ענף הבריאות במדינת צ'האטיסגאר, סיפר ש-13 נשים לפחות מתו ועשרות נוספות אושפזו בבתי חולים, בהן 16 הנמצאות במצב אנוש ונאבקות על חייהן.
"מעולם לא הייתה לי בעיה"
מספר הניתוחים הגדול שביצע ד"ר גופטה תוך זמן קצר מהווה הפרה ברורה של הפרוטוקול הממשלתי. פרוטוקול זה אוסר על מנתחים לבצע יותר מ-30 ניתוחי עיקור ביום. לדברי ד"ר מנדאל, חוקרי המשטרה מנסים לקבוע אם הנשים, כולן תושבות כפרים עניות, קיבלו תרופות פגומות.
"אני לא אשם. ביצעתי ניתוחים במשך תקופה ארוכה ומעולם לא הייתה בעיה", אמר גופטה לכתבים בזמן מעצרו. "יש לי היסטוריה של השלמת 200 עד 300 ניתוחים ביום. אין הנחיות כתובות, אבל אמרו לנו באופן מילולי שאנחנו לא צריכים לבצע יותר מ-30 ניתוחים ביום". הוא סיפר שכל החולות התחילו להקיא ולהתלונן על סחרחורות וחולשה לאחר שנטלו תרופות לאחר הניתוחים שעברו.
שנים של עיקור בכפייה
בשנות השבעים יישמה ראשת הממשלה אינדירה גנדי מדיניות של עיקור בכפייה של גברים שנולדו להם כבר שני ילדים. המתנגדים באותה עת טענו שתוכנית הממשלה כוונה לגברים עניים ולא נשואים ושהממשלה העניקה בונוסים לרופאים שביצעו ניתוחי עיקור לחולים בעלי הכנסה נמוכה.
ממשלת הודו טוענת כי הפסיקה בשנות התשעים להציב יעדים לעיקור גברים ונשים כדי לרסן את גידול האוכלוסין. אלא שרופאים ופעילי זכויות אדם טענו במשך שנים שיעדי עיקור עדיין קיימים, בעיקר בקרב כפרים שבהם חיים אנשים עניים חסרי גישה לחינוך ולטיפול רפואי.
קרובי משפחה של הנשים שאיבדו את חייהן בעקבות ניתוחי העיקור שעברו סיפרו שהן היו קורבן ואולצו לעבור את הניתוחים. לרובן הגדול היו תינוקות קטנים, וחלקן עדיין הניקו את הילדים שלהן.
"אני מקווה שהוא לעולם לא יוכל לישון בשקט", אמר סאדהו, בעלה של אחת הנשים שעברו את הניתוח ומתו. "אותו דבר צריך לקרות לו. אז הוא יידע מהי ההרגשה לאבד מישהו במשפחה שלך", אמר הבעל ששכל את רעייתו.
שיעור העיקור של נשים בהודו הוא בין הגבוהים בעולם - 37 אחוזים עוברות את הניתוחים, בהשוואה ל-29 אחוזים בסין. כך על פי נתוני האו"ם. מנתונים של ממשלת הודו עולה כי בשנים 2012-2011 עברו 4.6 מיליון נשים ניתוחי עיקור.
ומה לגבי הגברים ההודים? הם לא ממהרים לבתי החולים, ופחות מאחוז מהם בוחרים לעבור ניתוח לכריתת צינורית הזרע, אף שהתמריץ הכלכלי גבוה ועומד על 2,000 רופי (33 דולרים).