שתף קטע נבחר

פילאה הייתה פה: תמונת הנחתת על השביט

היום יפורסמו נתונים מהמחקר שביצעה הנחתת "הנמה", שהסוללות שלה נגמרו. עוד לפני כן ניתן לראות היכן בדיוק נחתה. אפילו הניתור נתפס במצלמה

בזמן שהיא ישנה את שנת החורף, המדענים מנתחים את הנתונים שהעבירה - ומראים היכן בדיוק נחתה. סוכנות החלל האירופית חשפה אתמול (יום א') תמונות של הנחתת פילאה, דקות ספורות לפני ואחרי נחיתתה ההיסטורית על השביט ביום רביעי האחרון. מאוחר יותר היום יפורסמו ככל הנראה ממצאים ראשוניים מהמחקר שערכה על השביט 67P, לפני שהסוללות שלה נגמרו.

 

במבט מהיר ניתן לראות בתמונות שפורסמו שובל אבק שנגרם בעת שפילאה נחתה וניתרה מחדש, לאחר שזוג הצלצלים שהיו אמורים לסייע לה לעגון על אדמת השביט לא פעלו. אבל מבט מדוקדק יותר מראה שלא רק האבק שיצרה פילאה צולם - אלא גם הנחתת עצמה. הנקודה הבהירה בתמונה היא פילאה והכהה היא הצל שלה, בזמן הניתור למעלה. התמונות פורסמו כבר ביום שישי האחרון, אבל רק עבודת נמלים מתישה של אנשי פרויקט רוזטה הביאה לחשיפת הנחתת בעת הניתור.

משמאל: דקות לפני הנחיתה. באמצע: דקה אחריה. מימין: הנחתת בזמן הניתור (צילום: AFP,  ESA/Rosetta/Philae/CIVA) (צילום: AFP,  ESA/Rosetta/Philae/CIVA)
משמאל: דקות לפני הנחיתה. באמצע: דקה אחריה. מימין: הנחתת בזמן הניתור(צילום: AFP, ESA/Rosetta/Philae/CIVA)

לפי סוכנות החלל האירופית, התמונות מראות כי פילאה נחתה בתחילה כמעט במדויק במקום שבו הייתה אמורה לנחות. התמונה הראשונה (השמאלית בסדרה) צולמה בשעה 17:30:52, בזמן שפילאה הייתה במרחק 250 מטר מאדמת השביט. השנייה (האמצעית) צולמה בדיוק חמש דקות לאחר מכן. בתמונות אלו מסומן בעיגול אדום שובל האבק ממקום הנחיתה. פילאה נחתה על השביט 67P צ'וריומוב גרסימנקו ב-17:34:06. התמונה הימנית היא העתק של התמונה האמצעית, אך בה גם מודגש מיקומה של פילאה באותו הזמן (רגע הניתור) והצל שיצרה הנחתת בזמן שקיפצה. כל התמונות צולמו על ידי רוזטה, "חללית האם" של פילאה.

 

ההערכה היא כי לאחר הניתור הראשוני, שנתפס במצלמה, ניתרה פילאה שוב ונחתה כקילומטר מהיעד המקורי. לצערם של המדענים, היא התייצבה בזווית ובצלו של מצוק, כך שהלוחות הסולריים שלה לא יכולים לקבל את אור השמש הדרוש להם להטענת הסוללות שלה. אבל בסוכנות החלל אמרו כי עוד לפני כן ביצעה פילאה את המחקר המדעי שתוכנן לה, הודות לסוללה הראשונה שהספיקה ל-60 שעות. כעת, עקב התרוקנות הסוללות, פילאה "ישנה" - אבל המדענים עוד לא איבדו תקווה להעיר אותה. הם מקווים שזה יקרה באמצע השנה הבאה, כשהשביט יתקרב לשמש.

 

סדרת התמונות. למטה בירוק - מקום הנחיתה המדויק, על פי החישובים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סדרת התמונות. למטה בירוק - מקום הנחיתה המדויק, על פי החישובים(צילום: EPA)

פילאה בחלל, בזמן הצניחה לשביט. צילום: רוזטה (צילום: AP) (צילום: AP)
פילאה בחלל, בזמן הצניחה לשביט. צילום: רוזטה

אחת מתמונות השביט שצילמה פילאה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
אחת מתמונות השביט שצילמה פילאה(צילום: MCT)

מרכז המחקר והחלל הגרמני אמר כי יפרסם היום את הניתוח הראשון של הנתונים שהגיעו מפילאה. דובר המרכז, אנדראס שולץ, אמר כי המדענים ידונו הבוקר בנתונים, ולאחר הפגישה יפרסמו את הממצאים. בקרי המשימה אמרו כי פילאה הצליחה לקדוח לעומק של 25 סנטימטרים בתוך הקרקע של הכוכב והספיקה לאסוף דגימות. החומר מתחת לפני הקרקע על כוכב השביט נותר כמעט ללא שינוי במשך 4.5 מיליארד שנה, והמדענים משתוקקים לחקור אותו.

 

פרויקט רוזטה אושר כבר לפני 25 שנה. רכב החלל עצמו שוגר ב-2004, ורק בתום עשור בחלל החלה הגשושית במשימתה העיקרית - ניסיון לחשוף את הסודות הכימיים והפיזיקליים של השביטים, גופים שמימיים קטנים העשויים בעיקר קרח שבו כלואים גזים ואבק. השביטים היו בקיפאון עמוק מימיה הראשונים של מערכת השמש, והתקווה היא שהחפירה שביצעה פילאה תוכל לומר באיזו טמפרטורה היה השביט כשנוצר - ולמעשה להסביר כיצד נראתה מערכת השמש בימיה הראשונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP,  ESA/Rosetta/Philae/CIVA
כאן נחתה פילאה לראשונה
צילום: AFP, ESA/Rosetta/Philae/CIVA
מומלצים