שתף קטע נבחר
 

מה משמעות ההתכווצות של הכלכלה היפנית?

תוך שני רבעונים הצטמצמה כלכלת יפן ביותר מ-7%. לאחר שנים ארוכות של גירעון, הממשלה היפנית צריכה להעלות מסים כדי לשפר את מצבה הפיננסי, אך לא בטוח כיצד הציבור יקבל זאת. האם הפרלמנט יפוזר ויוקדמו הבחירות?

באופן מפתיע, יפן הודיעה היום  (ב') כי הכלכלה שלה, השלישית בגודלה בעולם אחרי ארה"ב וסין, התכווצה ב-1.6% בקצב שנתי ברבעון השלישי. זאת על רקע הכישלון לשוב למומנטום חיובי לאחר העלאת מס המכירות בחודש אפריל.

 

כתבות נוספות בנושא:

 

מיתון לרוב מוגדר בתור שני רבעונים רצופים של התכווצות כלכלית, והכלכלה של יפן התכווצה ב-7.1% ברבעון השני, מיד לאחר העלאת מס המכירות. הירידה מגיעה על רקע ההאטה בצמיחה של סין והקשיים בכלכלות אירופה. היא עשויה להעיב על הצמיחה של סין אם העסקים ביפן יעכבו את ההשקעה במדינות זרות וחברות וצרכנים ייקנו פחות מוצרים מיובאים. הצניחה מוסיפה גם לאי הוודאות בשווקים הפיננסיים העולמיים.

 

ראש ממשלת יפן שינזו אבה ידחה ככל הנראה העלאה נוספת במס המכירות המתוכננת לאוקטובר 2015, וישתמש בהחלטה ובנתוני התמ"ג השליליים בתור סיבות לקריאה לבחירות בזק, ככל הנראה בחודש הבא, על מנת לזכות במנדט הציבורי לדרך פעולה זו. בנוסף, הוא עשוי לנסות לגייס תמיכה לטובת המפלגה הליברלית הדמוקרטית לאור החולשה הברורה באופוזיציה.

 

בעיות גדולות יותר בפתח

האוכלוסייה של יפן מזדקנת, מה שיוצר שוק מקומי קטן יותר ונטל מס גדול יותר על העובדים הצעירים. מלבד יצרניות הרכב במדינה, רבים מהיצרנים ביפן איבדו את אלמנט החדשנות שלהם והם מסיטים את הייצור אל מחוץ לגבולות המדינה. ההכנסות של משקי הבית הגיעו לשיא לפני יותר מעשור, וחלק הולך וגדל מתוך כלל העובדים, מתקשה להיות מאוזנים בסוף החודש עם משרה חלקית ועל פי חוזה.

 

לאחר שנים רבות של גירעון, יפן זקוקה להעלאות מסים על מנת להביא את הנתונים הפיננסיים של הממשלה שלה למצב טוב יותר ולקצץ בחוב הציבורי הכולל, העומד על יותר מכפול מגודלה של הכלכלה והחוב הגדול ביותר בקרב המדינות המפותחות. עיכוב בהעלאת המסים תאט את התהליך.

 

אבה מקווה כי מדיניות ה"אבונומיקס" של מדיניות מוניטרית רופפת, הוצאה פיסקאלית ורפורמות במבנה הכלכלי, יובילו בסופו של דבר לחזרה למגמת הצמיחה. אנליסטים מצפים ממנו להודיע על חבילה בשווי של כ-3 טריליון יין עד 4 טריליון יין (26-35 מיליארד דולר) בהוצאה נוספת על סובסידיות למשפחות בעלות הכנסה נמוכה, עזרה לחברות קטנות ובינוניות ומדדים אחרים שמטרתם היא שיפור ההוצאה הצרכנית וההשקעה בעסקים.

 

מאחר שהנתונים שפורסמו הם ראשוניים, עם פרסום התיקון הצפוי ב-8 בדצמבר, הדברים עשויים להיות פחות גרועים ממה שהנתונים הראשוניים מורים. הגידול בהזמנות למכונות וציוד תעשייתי נוסף מובילים לתפוקה גבוהה יותר של מפעלי הייצור בחודשים הקרובים.

 

בטווח הרחוק, אבה הבטיח רפורמות קיצוניות ברגולציות של העסקה, מערכת המס וענף שירותי הבריאות, בין השאר, על מנת לשפר את התחרותיות של יפן. אך, עד כה הוא לא פעל רבות, בעוד שרוב החברות לא תרגמו את העליות במחיר המניות והרווחים המזנקים להעלאת השכר של עובדיהן. אם אבה יפזר את הפרלמנט השבוע על מנת לקיים בחירות כלליות באמצע דצמבר, העבודה על יוזמות אלו תוקפא, מה ששוב יאט את תהליך היציאה מהמיתון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים