שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי קבע: קנאביס רפואי באמת יעיל?

התומכים מהללים אותו כתרופת פלא לכל מחלה כמעט, המתנגדים חוששים מהתמכרות ומתופעות הלוואי - עשור לאחר שהקנאביס הרפואי הגיע לישראל, בודק מחקר ישראלי חדש מי צודק בוויכוח, מדווח "ידיעות אחרונות"

נדמה שהוויכוח הזה נמשך כבר נצח. מצד זה של הזירה עומדים המתנגדים לקנאביס רפואי, הטוענים כי אין מספיק הוכחות מחקריות ליעילות הטיפול בו, כי מדובר בסם מסוכן וכי החולים בסך הכל רוצים להתמסטל.

 

מצד שני עומדים התומכים, בהם לא מעט חולים אונקולוגיים ואחרים, ואומרים: מדובר בתרופה שיכולה לשנות את חייו של מי שסובל מכאבים עזים, בחילות, בעיות שינה ועוד, ומציינים כי הסיבה שלא נערכו מספיק מחקרים רפואיים בקנאביס היא שאין לאף אחד אינטרס כלכלי ממשי לערוך מחקרים כאלה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על קנאביס רפואי:

חשיפה: מהן המחלות שיעניקו לכם אישור לקנאביס?

אושר: יינתן קנאביס רפואי גם לפוסט טראומה

סוף לתורים? הממשלה אישרה חוק הקנאביס הרפואי

 

כעת, לראשונה, מתפרסמים נתונים בהיקף רחב שמראים שיפור משמעותי בחלק גדול מהפרמטרים הרפואיים, לצד כמה תופעות לוואי שחלקן קשות ביותר. האחראים על איסוף הנתונים וניתוחם הם אנשי חברת "תיקון עולם‭,"‬ החברה הגדולה בישראל ומהמובילות בעולם לגידול ואספקת קנאביס רפואי.

 

המחקר שלהם, שהחל ‭2013-ב‬ ונערך במשך שנה, נחלק לשניים - לפני תחילת הטיפול בקנאביס ואחריו: ‭1,925‬ מטופלים נבדקו לפני ו-2,041‬ אחרי. 998 מטופלים, כמחצית המדגם, חולי סרטן והשאר סובלים מכאב כרוני, פריצת דיסק, כאב עצבי, מחלות מעי דלקתיות, דלקת מפרקים, פיברומיאלגיה, טרשת נפוצה, פרקינסון, סוכרת, מיגרנות, פוסט טראומה, ניוון שרירים, אפילפסיה ואיידס.

 

‭1,660‬ מהחולים השתמשו בקנאביס באמצעות עישון, 159 באידוי, 212 באמצעות שמן קנאביס ‭179-ו‬ בקפסולות או באוכל. "אנחנו נעזרים בניתוח הנתונים בין היתר כדי להמשיך בתחום פיתוח זנים ייחודיים ומוצרים המותאמים לטיפול במחלות ובסימפטומים השונים, באופן היעיל ביותר למטופלים‭,"‬ מסבירים ב"תיקון עולם‭."‬

 

התוצאות יפתיעו את מי שחושב שהתמיכה בקנאביס רפואי היא עדיין סטייה של סטלנים יוצאי הודו שתופסים טרמפ על אוכלוסיית החולים.

 

המחקר הראה שהקנאביס הרפואי שיפר משמעותית את המדדים השונים: בין השאר עלה ציון מצב הרוח ‭2.46-מ‬ לפי תחושת החולים לפני הטיפול ‭4.6-ל‬ אחריו, השינה השתפרה מ-1.79 ל-4.444, התיאבון עלה מ-2.46 ל-4.64 ואיתו היכולת לאכול, שטיפסה מ-2.48 ל-5.22‬ ויכולת הריכוז עלתה מ-2.43 ל-4.61.‬

 

במקביל נצפתה ירידה חיובית בפרמטרים אחרים, בהם תחושת הכאב, שירדה מ-6.18 ל-5.53 ובצריכת התרופות היומית - מ-2.81 ל-0.77.‬

 

הרבה פחות תרופות

הסעיף האחרון הוא משמעותי ביותר. מספר התרופות שהישראלים נוטלים עולה משמעותית עם השנים ואיתן הסיכון לסבול מתופעות לוואי ומהתנגשות בין תרופות שאסור לקחת יחד. גם ההקפדה על הנטילה יורדת ככל שמספר התרופות גדול יותר.

 

כאן מצויה חשיבותו הגדולה של הקנאביס וגם, טוענים תומכיו, הסיבה להתנגדות הגדולה מצד חברות התרופות - במשך שנים נטען כי שימוש בצמח מפחית את הצורך בתרופות אחרות, אך ללא הוכחה. רק מחקר אחד נעשה בישראל בעניין, בקופת חולים מכבי, וגם הוא נגנז.

 

כעת ב"תיקון עולם" מצביעים בגאווה על ההפחתה במספר התרופות שהמטופלים נטלו: לפני הטיפול בקנאביס רפואי, ארבעה חולים נטלו בין 16 ‭22-ל‬ תרופות באופן יומיומי, 45 בין עשר ‭23 ,15-ל‬ לקחו תשע תרופות, 55 נטלו שמונה, 72 לקחו שבע, 99 חולים השתמשו בשש תרופות, 228 בחמש, 168 בארבע, 226 בשלוש, 243 בשתי תרופות, 234 בתרופה אחת ‭428-ו‬ לא השתמשו כלל בתרופות.

 

ואחרי? מספר החולים שלא לקח תרופות כלל עלה ‭571 .1,095-ל‬ חולים לקחו תרופה אחת בלבד, 226 נטלו שתי תרופות, 90 מטופלים השתמשו בשלוש, 28 בארבע, 14 בחמש, 11 בשש ושישה חולים השתמשו בשבע תרופות. זהו.

 

תשובות המטופלים לגבי שביעות הרצון הכללית שלהם מגלות תמונה דומה. הבדיקה שנעשתה לאחר הטיפול כללה ‭2,041‬ חולים, מהם ‭1,950‬ העידו שהטיפול עזר להם. ‭1,399‬ אמרו שחוו שיפור טוב מאוד במצבם לאחר השימוש בקנאביס. 370 אמרו שהיה שיפור טוב, 95 דיווחו על שיפור מתון, 25 בני אדם על שיפור קל ‭36-ו‬ אמרו שמצבם כלל לא השתפר.

 

עם זאת, ארבעה חולים אמרו שהקנאביס הרפואי גרם להחמרה קלה במצבם הרפואי, חולה אחד דיווח על החמרה מתונה ושניים על החמרה משמעותית. 109 חולים לא השיבו לשאלה כלל.

 

למה הקנאביס עזר יותר מכל? ‭1,845‬ חולים דיווחו שהוא הפחית את הכאב שממנו סבלו. ‭1,342‬ דיווחו על שיפור בשינה, ‭1,122‬ דיווחו על עלייה במצב הרוח, ‭1,012‬ אמרו שהתיאבון השתפר, 390 חולים סיפרו שהם סובלים פחות מבחילות, 345 העידו שתהליך העיכול השתפר, ‭310-ו‬ אמרו שחוו הפחתה בהתכווצויות שרירים בלתי רצוניות.

במשך שנים נטען כי שימוש בצמח מפחית את הצורך בתרופות אחרות (צילום: דימה חבר, תיקון עולם) (צילום: דימה חבר, תיקון עולם)
במשך שנים נטען כי שימוש בצמח מפחית את הצורך בתרופות אחרות(צילום: דימה חבר, תיקון עולם)
 

תופעות לוואי מטרידות

אלא שלקנאביס יש גם צד שלילי. בעוד שרבים מתומכיו מסבירים שאין לו כלל תופעות לוואי שליליות ונהנים מתופעת הלוואי המפורסמת שלו - ההשפעה הממסטלת - הנתונים מראים שבצד השיפור, רבים מן החולים סבלו גם מתופעות לוואי מטרידות, חלקן מסוכנות.

 

 שלושה מהמטופלים סבלו מהתקף פסיכיאטרי ואושפזו בעקבותיו בבית חולים. 104 חולים חוו הזיות, 173 סבלו מאי שקט, 400 סבלו מפגיעה בזיכרון, 180 מטופלים פיתחו בלבול ודיסאוריינטציה, 201 סב- לו מסחרחורות, 169 מפעימות לב מואצות, 154 מכאבי ראש, 226 מחולשה, 83 מפגיעה בראייה, 424 מעייפות, 56 מדיבור מבולבל, 92 חוו פחד לא מוסבר, ‭1,074‬ דיווחו על יובש ‭336-בפהו‬ על השפעה פסיכו-אקטיבית.

 

כמה זמן משתמשים בקנאביס? תלוי. 703 מהחולים השתמשו בקנאביס רפואי במשך שלוש שנים לפחות, דהיינו רכשו את הצמח בקביעות בכל חודש במשך תקופה ארוכה. 346 חולים השתמשו בין שנתיים לשלוש, 368 בין שנה לשנתיים, 418 בין חצי שנה לשנה ‭236-ו‬ חולים פחות מחצי שנה. 20 חולים לא השיבו. הצריכה היומית הממוצעת אף עולה במהלך הטיפול, ‭1.038-מ‬ גרם בתחילתו, ‭1.407-ל‬ כעבור כמה חודשים. 800 חולים צרכו בכל יום ‭1.1-1.2‬ גרם של קנאביס, 744 צרכו ‭0.6‬ גרם ועד גרם אחד, 172 צרכו 2.3-2.1‬ גרם, 172 צרכו פחות מחצי גרם ביום ‭79-ו‬ חולים השתמשו ביותר ‭3.1-מ‬ גרם בכל יום. 74 לא השיבו.

 

כשבוחנים את משך השימוש בקנאביס הרפואי בקרב החולים, ומביאים בחשבון את מספר המקבלים קנאביס רפואי בישראל, 20 אלף - קל להבין שגם חברות כמו "תיקון עולם" אינן חפות מאינטרס כלכלי. עם זאת, צריך לזכור שאין להשוות את הרווח העצום של חברות התרופות ברחבי העולם לרווח הכלכלי ממשתמשי הקנאביס הרפואי, בעיקר כשמספרם מצומצם ומוגבל באופן חוקי.

 

לפי הוראות משרד הבריאות יכולים לקבל קנאביס רפואי רק חולים בסרטן, מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס, כאב כרוני, איידס, טרשת נפוצה, פרקינסון, תסמונת טורט, פוסט טראומה וחולים סופניים שתוחלת חייהם נמוכה מחצי שנה. במשרד הבריאות קיימת ועדה שקובעת קריטריונים לכל מחלה. כך למשל נקבע שכדי שחולה כאב יוכל לקבל רישיון לקנאביס רפואי, עליו לקבל קודם טיפול קונבנציונלי במשך שנה במרפאת כאב. גם ילדים חולי אפילפסיה זכאים לטיפול בקנאביס.

 

עד לאחרונה ניסו מגדלי הקנאביס הרפואי להפעיל לחץ משמעותי כדי להגדיל את השוק באמצעות יחצנים, קמפיינים והפגנות, וסימנו את שרת הבריאות יעל גרמן ואת משרד הבריאות כמתנגדים לקנאביס, אף שעם השנים מספר בעלי הרישיונות לשימוש רק הולך וגדל. כך או כך, בחודשים האחרונים החליטה הממשלה להסדיר את התחום וקבעה רגולציה, שמיושמת בימים אלו.

 

שילוב מסוכן

אך גם למתנגדי הקנאביס יש טיעונים עיקשים. אחד מהם הוא מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר פרופ' רוני גמזו, שטען בעבר כי השפעת הקנאביס היא כשל פלסבו, תרופת דמה. במקביל, איגודי רופאים שונים מתנגדים לשימוש בקנאביס רפואי, בהם איגוד רופאי המשפחה, רופאי האיידס ורופאי הילדים.

 

האחרונים פרסמו בשבוע שעבר נייר עמדה חדש שמנחה להשתמש בקנאביס כמוצא אחרון בלבד מכיוון שהוא גורם לפגיעה במוטיבציה, גורם לשינויים במערכת העצבים המרכזית, מייצר התקפי חרדה ופסיכוזה ואחראי לבעיות נוספות. הם מסבירים כי ריכוזי החומרים הפעילים בקנאביס שונים בכל הכנה ולרוב אינם ידועים, ולכן הדבר לא יכול להיחשב כתרופה.

 

"ראוי להדגיש כי השימוש בכל תכשיר, טבעי או רפואי, ללא עדות מדעית על בטיחותו ויעילותו - מסוכן. בעולם המערבי מקובל לבצע לכל תרופה או תכשיר בדיקות יסודיות למניעת הסיכון למטופלים, ואילו בנוגע לקנאביס, המוגדר בפועל כסם מסוכן, המטופלים מפעילים לחצים על המערך הרפואי לאפשר שימוש בסם תחת הכותרת של 'קנאביס רפואי' למרות שסכנותיו לא ברורות דיין‭,"‬ כתבו.

 

רק ביום חמישי האחרון שלחו שני איגודים רפואיים מכתב למשרד הבריאות, שבו התנגדו להכללת מחלת הפיברומיאלגיה כהתוויה נפרדת לקבלת קנאביס רפואי. יו"ר האגודה הישראלית לכאבד"ר סילביו בריל ויו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה פרופ' אורי אלקיים, טענו שיש מעט מאוד עדויות מחקריות בנוגע ליעילות הטיפול בקנאביס ושבמחלת הפיברומיאלגיה קיים מרכיב נפשי משמעותי, שיחד עם קנאביס, שמעורר לעיתים תופעות פסיכו-אקטיביות, עלול ליצור שילוב מסוכן.

 

השניים גם קובעים כי אין דרך אובייקטיבית לאבחן את המחלה, כך שניתן בקלות יחסית להתחזות לחולה בשביל לקבל את הקנאביס, ומציינים גם מקרים שבהם חולים שלא אושר להם שימוש בקנאביס רפואי, הפגינו אלימות כלפי הרופאים.

 

טענה משמעותית נוספת היא שמכיוון שחולי פיברומיאלגיה הם צעירים וצפויים לסבול מהמחלה עוד שנים ארוכות, הם יהיו חשופים לתופעות לוואי בטווח הארוך. הפתרון שלהם: "כל רופא ישקול על בסיס פרטני האם קיימת התוויה למתן קנאביס עבור חולים ספציפיים הסובלים ממחלות ראומטיות. במקרה זה תוגש בקשה תחת התוויה של כאב לא אונקולוגי שאינו מגיב לטיפול, וכל מקרה יידון לגופו‭."‬

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "תהליך ההסדרה מתקדם ואנו מצפים שבמהלך 2015 יועבר ניפוק הקנאביס לבתי המרקחת ויהיו מספר תכשירים לטובת המטופלים".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דימה חבר, תיקון עולם
התוצאות יפתיעו את מי שחושב שהתמיכה בקנאביס רפואי היא עדיין סטייה של סטלנים
צילום: דימה חבר, תיקון עולם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים