שתף קטע נבחר
 

הריבית לחודש דצמבר תישאר ללא שינוי

זה החודש השלישי ברציפות שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל משאירה את הריבית ללא שינוי, ברמה של 0.25%. זאת כדי לשמור את שארית תחמושת הריבית שעוד נותרה ברשות הבנק למקרה של הרעה נוספת במצב המשק

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') להשאיר את הריבית במשק חודש שלישי ברציפות ללא שינוי, ברמה של 0.25%. זאת לאחר שבחודשים אוגוסט וספטמבר הפחית בנק ישראל את הריבית פעמיים רצופות בשיעור כולל של 0.5%, ומאז חודש אוקטובר 2011 הוא ביצע כבר 12 הפחתות ריבית בשיעור מצטבר של 3%.

 

 

בדומה לחודשיים הקודמים, גם הפעם ההחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי התקבלה למרות הנתונים הכלכליים שפורסמו לאחרונה שממשיכים להצביע על מצבו הקשה של המשק, ולמרות המשך הירידה בסביבת האינפלציה. ריבית נמוכה יותר גם מקטינה את עלויות היצרנים ומסייעת בכך להגברת הפעילות במשק, וגם גורמת להגדלת הביקושים ועשויה לכן לדחוף את רמת המחירים הנמוכה אל תוך תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%).

 

בתחום הפעילות הריאלית, דיווחה הלמ"ס בשבוע שעבר כי ברבעון השלישי של השנה נרשמה במשק, לראשונה מאז הרבעון הראשון של 2009, צמיחה שלילית בשיעור שנתי של 0.4%. אתמול פרסם בנק ישראל נתונים מעודכנים יותר, המעידים כי המשק נחלץ מהמצב הקשה שאליו נקלע בעקבות מבצע צוק איתן באיטיות רבה: המדד המשולב למצב המשק עלה בחודש אוקטובר רק בשיעור מתון של 0.06%.

 

בתחום המחירים, מדד אוקטובר שפורסם לפני שבועיים עלה אומנם ב- 0.3%, אולם האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד אוקטובר 2014 לעומת מדד אוקטובר 2013) ממשיכה להיות שלילית, בשיעור של מינוס 0.3%. האינפלציה הצפויה במשק ל- 12 החודשים הבאים ירדה בימים האחרונים לנקודת שפל חדשה של 0.7% בלבד. אינפלציה צפויה נמוכה מזו נרשמה בפעם האחרונה במשק הישראלי רק לפני יותר מחמש וחצי שנים, בחודש מרץ 2009 בעיצומו של המשבר הכלכלי העולמי.

החשש: העמקת ההאטה בגוש האירו

ואולם, מה שגרם לוועדה המוניטרית להשאיר החודש את הריבית ללא שינוי הוא הרצון של חבריה לשמור את שארית תחמושת הריבית, בשיעור של 0.25%, שעוד נותרה ברשות בנק ישראל למקרה של הרעה נוספת במצב המשק. החשש העיקרי כעת הוא מהעמקת ההאטה בגוש האירו, שהיצוא אליו מהווה כ- 30% מכלל יצוא הסחורות מישראל.

 

סיבה נוספת שגרמה הפעם להשארת הריבית ללא שינוי היא החשש של חברי הוועדה המוניטרית מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדיור. מחירי הדירות ירדו אמנם בספטמבר ב- 0.1%, בהמשך לירידה של 1% בחודש הקודם, אולם בחישוב שנתי הם גבוהים עדיין ב- 4.7% ממחירן הממוצע של הדירות בתקופה המקבילה בשנה שעברה. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית ה"פריים", מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.

 

אחד הגורמים שאפשרו גם החודש לבנק ישראל להשאיר את הריבית ללא שינוי הוא המשך הירידה בשער השקל מול הדולר. ריבית נמוכה יותר תומכת בהחלשת השקל, דבר שבנק ישראל מעוניין מאוד שיקרה. אולם בחודשים האחרונים השקל נחלש במידה ניכרת מול הדולר גם ללא התערבות יוצאת דופן של בנק ישראל, בעיקר בשל התחזקותו של המטבע האמריקאי בעולם. מאז החלה ההתעוררות הנוכחית בשערי החליפין, לפני ארבעה חודשים, התחזק הדולר מול השקל בשיעור מצטבר של כמעט 13%.

 

עלייה גדולה זו בשער המטבע האמריקאי מול השקל מאפשרת כעת לבנק ישראל לדחות את הפחתת הריבית הנוספת למועד מאוחר יותר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
שר האוצר ונגידת בנק ישראל
צילום: מוטי קמחי
מומלצים