מה עושים חרדים על הבר?
שותים אלכוהול, ומנסים לייצר הידברות פומבית ראשונה מסוגה דווקא הרחק מהמגרש הביתי. האם זה הצליח? "החרדים כבר לא נראים 'השחורים מהטלוויזיה', וגם החילונים מקבלים פנים ושמות אצל החרדים, מחוץ למה שמציירת העיתונות המגזרית"
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
"אמרו לנו: 'השיח מתקיים תמיד בשטח שלכם – בבית כנסת, בשולחן שבת. למה שלא תבואו אלינו?' זו הסיבה שהחלטנו לקיים את המפגש הפומבי הראשון בין חרדים לחילונים, דווקא בבר ועל כוסות בירה". הדובר הוא שמואל חיים פפנהיים, איש "העדה החרדית", וחבר הנהלת פורום "השלמה" – מי שיזם את מפגשי "חרדים על הבר – משוחחים בלי מחיצות" אמש (יום א').
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- חז"ל בהלם: סדר נשי חדש
- תורת הסוד: הרפואה האתיופית היהודית
- "גט": קל להכות במזרחיים ובחרדים
/ ורד עובדיה
"השלמה" הוקם לפני כשנתיים וחצי על ידי קבוצת סטודנטים צעירים, בראשות יעקב אופיר ואברהם חסידה, מתוך מטרה לצמצם פערים ולגשר בין צדדי הקונפליקט החרדי-חילוני. בנשיאותו של הפורום עומדים פרופ' אסא כשר והרבנית עדינה בר שלום. מהמכללה שהקימה, יצאה הבשורה והמפגשים הראשוניים בין הצעירים.
"לא פגשו חרדי מעולם"
35 חברים מונה הפורום שנפגש אחת לשלושה שבועות. עם הזמן מיקדו החברים את פעילותם בשני מישורים: גישור בין האוכלוסיות הכה קוטביות, ועיצוב מדיניות בנושאים שבמחלוקת. "הדבר הראשון שרצינו להשיג הוא שבירת מחיצות", אומרת ציפי ירום, עיתונאית חרדית וחברת הפורום. "בהמשך אנו שואפים להצטרף כ'משיבים' בעתירות משפטיות סביב נושאי דת ומדינה".
במהלך השנתיים האחרונות עסק הפורום הבלתי שגרתי הזה בשלל הסוגיות הבוערות על סדר יומה של החברה הישראלית: חוק הגיוס והשוויון בנטל,
"כשוועדת פלסנר ישבה על מדוכת שאלת הגיוס, הצענו מתווה שיהיה מוסכם גם על הציבור החילוני וגם על זה החרדי. לצערינו זה לא התקבל", אומר פפנהיים. החברים נפגשו גם עם דמויות מובילות ובהן חברי כנסת, אנשי משפט ידועים ופעילים חברתיים. "בימים אלה, למשל, אנו עוסקים בעתירה שהגישה יופי תירוש נגד ההפרדה המגדרית במוסדות האקדמיים החרדים, כאשר אנו מציעים את עצמנו כ'ידידים' בהליך המשפטי", מספר אהד שפק, מנהל הפורום.
"אני מאמינה שהעובדה שלאנשים יש כתובת שאיתה הם יכולים לדבר, כבר עשויה לחולל שינוי", אומרת ירום. "החרדים כבר לא נראים להם 'השחורים מהטלוויזיה', וגם החילונים מקבלים פנים ושמות אצל החרדים, מחוץ למה שמציירת העיתונות המגזרית".
"כמעט ולא קיימים מפגשים בין חילונים לחרדים", מציין שפק. "רוב האנשים מחוץ למגזר לא פגשו חרדים מעולם, ובטח שלא שמעו את דעותיהם באופן בלתי אמצעי. הם בוודאי לא ניהלו ויכוח עם אשה חרדית רהוטה אך בלתי מתפשרת, כמו שהתרחש היום בארוע 'חרדים על הבר'".
החילונם נענו יותר
האישה החרדית שאליה מכוון שפק היא ירום, מי שהנחתה את הערב ב"חדר וחצי" שברחוב יפו בירושלים. בינתיים נראה כי הצד שנענה יותר להזמנה, נמצא באוכלוסייה הצעירה והחילונית דווקא, אך גם חרדים נראו בקהל.
בין המשתתפים בלט דניאל גולדמן, יו"ר עמותת גשר: "הדרך הטובה ביותר לשבור קירות היא על ידי מגע מתמיד וישיר", הוא אומר. "לא לכל התשובות הסכמתי, ויש עדיין על מה להתדיין, אבל יש כאן מסר לחילונים שכדאי להתעמק בנושא, לפתח דיון על כל עניין, ולא לפחד לשאול שאלות קשות".
והשאלות היו קשות. הצעירים ביקשו להבין מדוע השכונות החילוניות נופלות לידיהם של החרדים, שלא מותירים כל סממן תרבותי חילוני במקומות ה"כבושים"; למה ה"סינמה סיטי" צריך להיות סגור בשבת? מה ההבדל בין חרדים בארץ לחרדים בחו"ל? וגם מה מרגיש החרדי שיוצא את גבולות המדינה ברמת הזהות: חרדי, או ישראלי?
האם הצליחה ירום לשכנע את הצעירים כי החרדים לא באמת רוצים להכניס את כולם לשטעטל? לא בטוח, אבל היא מקווה שלפחות "הצלחנו להיות שכנים בלי הרצון לשנות האחד את השני".