שתף קטע נבחר
 

ראשי רשויות מתנגדים ליישובים חדשים בנגב

תוכנית משרד הבינוי להגדלת האוכלוסייה בנגב, בין השאר ע"י הקמת יישובים חדשים, לא התקבלה בחיוב בקרב ראשי הערים הוותיקות, שחוששים מבריחת אוכלוסייה איכותית. ראש עיריית ב"ש סבור שיש להשקיע תקציבים ביישובים הקיימים כדי למנוע פערים חברתיים, וראש עיריית אופקים מזהיר שהבנייה העתידית בעיר תישאר בגדר שלבי התכנון בלבד. "אי אפשר להפקיר אותנו"

כוונת משרד הבינוי להקים יישובים חדשים בנגב, במסגרת תוכנית אב חדשה להגדלת האוכלוסייה באזור ביותר ממיליון תושבים, מעוררת לא מעט התנגדויות של ראשי רשויות מקומיות. אף שבמשרד הבהירו כי הגדלת היצע הדיור תתמקד בעיקר ביישובים הקיימים, בשבוע הבא אמורה הממשלה לאשר הקמה של 11 יישובים חדשים בשלב הראשון - מה שמעלה בקרב ראשי הרשויות חשש כבד.

 

כתבות נוספות על בנייה בנגב בערוץ הנדל"ן :

 

התנגדות ראשי הערים הוותיקות נובעת בעיקר מהחשש מבריחת אוכלוסייה איכותית ליישובי הלווין, בייחוד לקראת מעבר מחנות צה"ל לנגב. רבים נלחמים על מנת לקלוט אליהם את משפחות אנשי הקבע, והיישובים החדשים עלולים לערער את המאזן.

 

"החלטה כזו עלולה לפגוע בהתפתחותם ובהתבססותם של היישובים הוותיקים בנגב - צריך להשקיע את התקציבים ביישובים קיימים, על מנת שלא לרוקן מהם אוכלוסיות חזקות ולמנוע יצירת פערים חברתיים", טוען ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ. במכתב ששיגר לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ולשר האוצר, יאיר לפיד, ושר הבינוי, אורי אריאל, ביקש שלא להביא לדיון בישיבת הממשלה ביום ראשון הקרוב את היוזמה לתוכנית האב החדשה בנגב - ולקיים דיון בסוגיה עם ראשי הרשויות.

 

"יצירת מטרופולין איכותי תלוי בחיזוק לב המטרופולין, באר-שבע, וביישובים הסובבים - ולא בהקמה של יישובים חדשים", ממשיך דנילוביץ', "יש לנתב את תקציבי המדינה לטובת היישובים הקיימים, לחזק אותם ולעודד הגירה חיובית אליהם, בדגש על אוכלוסיות צעירות". לדבריו, "על המדינה לסייע ליישובים הקיימים להפוך לאטרקטיביים יותר בתחומי החינוך, הבריאות, התרבות, התעסוקה והפנאי. השקעות עתק לטובת הקמת יישובים חדשים יחלישו את אלה הקיימים וייצרו פערים חברתיים מסוכנים. חיזוק היישובים הקיימים הוא המהלך המתבקש להפרחת הנגב".

בנייה בבאר שבע. "צריך לחזק את היישובים הקיימים" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
בנייה בבאר שבע. "צריך לחזק את היישובים הקיימים"(צילום: הרצל יוסף)

 

אופקים: "יישובים חדשים יותירו אותנו ברמת התכנון"

התנגדות דומה נרשמה גם גם בעיר ערד, לאחר החלטת הממשלה מחודש יולי האחרון על הקמת 5 יישובים חדשים בחבל מבואות ערד. "זה נמצא בדיון הרבה שנים. יש רבים שחוששים מההחלטה הזו, כולל אני. אבל זו יכולה להיות הזדמנות של ערד להיות עיר מחוז", אומרת ראש עיריית ערד, טלי פלוסקוב, שדווקא לא גילתה התנגדות למצב.

 

בניגוד אליה, ראש העיר באר שבע הצטרף להתנגדות להקמת היישובים החדשים במבואות ערד. ולדעתו של דנילוביץ' שותפים גם אחרים. כך, למשל, ראש עיריית אופקים, איציק דנינו, מצטרף לדעתו של ראש העיר באר שבע. "בנייה של 11 יישובים נוספים, בזמן בו אנחנו נערכים להיקפים גדולים של בנייה ביישובים הקיימים, והוספת אלפי יחידות דיור בעיר אופקים כדי לגייס אוכלוסייה חזקה וצעירה שתשנה את מרקם האוכלוסיה הקיים, עלול להעמיד אותנו במצב שבו נישאר בשלבי התכנון בלבד", הוא מזהיר.

 

"אני חושב שמדובר בדבר רע לעיר אופקים", מוסיף דנינו, "צריך לתת חשיבה נוספת להחלטה - חשיבה אזורית. צריך לראות איך יוצרים אפשרויות חדשות ומעניינות לשיווק יחידות דיור באופקים. הקמת יישובים חדשים היא דבר חשוב, אבל אי אפשר להפקיר את היישובים הוותיקים שמתמודדים עם בעיות קשות מאוד".

 

יצוין כי ראשי המועצות שבשטחם הוחלט על הקמת היישובים החדשים מברכים על המהלך, שעשוי למשוך אליהם אוכלוסייה חזקה. בחלק מהמועצות הללו הביקוש עולה בהרבה על ההיצע. לדברי שי חג'ג', ראש מועצת מרחבים שמושכת אליה רבים משום שהיא נהנית מהטבות מס, "היישובים בנגב מהווים את האלטרנטיבה השפויה ליוקר הדיור והמחייה בישראל. עוד בימי מבצע 'צוק איתן' קלטנו כ-60 משפחות ביישובים - והביקוש גדל מיום ליום".

 

במקביל הצטרף הערב גם פורום 15 הערים הגדולות להתנגדות ראשי היישובים לתכנית. "זו תהיה טעות להקים ישובים חדשים שעלולים לפגוע בערים הוותיקות ולהחלישן", נמסר. "פורום ה-15 קורא לממשלה להימנע מבזבוז כספים לצורך הקמתם של פרברי שינה אלא להשקיע את משאביה דווקא בחיזוק הערים הקיימות, בשדרוג התשתיות, שיפור מערכות החינוך והרווחה, מתן פתרונות תעסוקה, בקידום מערך התחבורה הציבורית ובפיתוח אורבאני איכותי ומתקדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
בנייה באופקים. "אי אפשר להפקיר את היישובים הוותיקים"
צילום: הרצל יוסף
מומלצים