צניחה במספר הזוגות הצעירים בעלי דירה
בנק ישראל בחן איך יוקר הדיור השפיע על דפוסי קניית דירות של זוגות צעירים בעשור האחרון. על פי הנתונים, שיעור הבעלות על דירה ראשונה ירד מ-66% ב-2002 ל-60% ב-2012 בקרב בני 35, מחיר דירה עלה ב-72% ומספר שנות ההכנסה הנדרשות מבני מעמד הביניים לקנות דירה עלה מ-7 ל-7.6 שנים
בנק ישראל פרסם היום (ב') מחקר שבדק כיצד השפיעו עליות המחירים בשוק הדיור בשנים האחרונות על דפוסי הרכישה של זוגות צעירים הקונים את דירתם הראשונה.
מהמחקר עולה כי עליות המחירים של השנים 2008-2012 גרמו לירידה בשיעור הזוגות הצעירים שחיים בדירה בבעלותם ולעלייה בשנות ההכנסה שנדרשות למימון רכישת הדירה.
- השמאי הממשלתי: מחירי הדירות עלו ב-4%
- הלמ"ס: ירידה של 7.4% בהתחלות הבנייה
- עלייה של כ-7% במכירת דירות חדשות
הבדיקה מבוססת על מיזוג בין קובץ העסקאות בדירות מגורים לבין מדגם של 10% מהשכירים ובני/בנות זוגם ובו מידע על שכרם ועל מאפייניהם הדמוגרפיים העיקריים. שני מקורות המידע התקבלו מרשות המסים.
על פי סקר שערך הבנק, בשנים 2002-2012 ירד שיעור הבעלות על דירה בקרב גילאי 35 מ-66% ל-60% - כלומר מדובר בירידה של 9% בשיעור הבעלות של זוגות צעירים על דירות תוך עשור. נתון זה מצביע על כך שעליות המחירים גרמו לזוגות צעירים רבים לדחות את רכישת הדירה - ולהמשיך לחיות בדירה שכורה.
על פי חישובי בנק ישראל, באותן שנים עלה מחירה הממוצע של דירה שנרכשה על ידי זוג צעיר בלא פחות מ-72%, כאשר ההכנסה החציונית של רוכשי הדירות הצעירים גדלה ב-63% בלבד. כתוצאה מכך, עלה מספר השנים הנדרשות לרכישת דירה מ-6.1 שנים בשנת 2002, ל-6.4 שנים ב-2012. החישוב של בנק ישראל מתייחס למספר שנות ההכנסה של הזוג הצעיר (משכורת נטו של בני הזוג) - בהנחה שהם משתמשים בהכנסה כולה לטובת רכישת דירה.
פגיעה קשה במעמד הביניים
מהנתונים עולה כי הפגיעה הייתה קשה במיוחד בזוגות מעשירוני הכנסה 3-7 (מה שנהוג לכנות - מעמד הביניים). עבור עשירונים אלה, עלה מספר השנים הנדרשות לרכישת דירה מ-7 ל-7.6 שנים, כאשר ב-2008 עמד על 5.8 שנים בלבד.
למרבה ההפתעה, מהמחקר עולה כי למרות שמספר השנים הנדרשות לרכישת דירה גדל במיוחד בקרב זוגות ממעמד הביניים, חלקם של זוגות אלה בקרב כלל רוכשי הדירות דווקא עלה ב-5% מאז שנת 2008 - אז החלו עליות המחירים החדות. עלייה זו באה על חשבון חלקם של זוגות צעירים מעשירוני ההכנסה הגבוהים.
כלכלני בנק ישראל מנסים להסביר תופעה זו בכך שבאותן שנים ירדה הריבית על המשכנתאות בשיעור משמעותי, והריבית הנמוכה איזנה את עליות המחירים - ועודדה את משקי הבית לרכוש דירה.