מסתמן: אין שביתה, שכר המינימום יעלה
בעקבות הבחירות הצפויות הגיעו ההסתדרות והמעסיקים להסכם שלא כולל בשלב הראשון את המגזר הציבורי: שכר המינימום יעלה בהדרגה במשך שנתיים עד ל-5,000 שקל בחודש. החקלאים, הקבלנים והמלונאים מתנגדים. בנט בוחן את הרחבת ההסכם למגזר הציבורי עוד לפני הבחירות
לכתבות נוספות בנושא שכר מינימום
- ניסנקורן: בלי שביתה לא סופרים את העובדים
- חיים במינימום: "עזוב בגדים, העיקר זה אוכל"
- שכר מינימום? הצחקתם את נינט טייב
ההבנות יחולו בשלב ראשון על עובדים במגזר הפרטי בלבד וסביר להניח כי לאחר הבחירות יחתום שר הכלכלה על צו הרחבה שיחיל אותן גם על עובדי המדינה. שר האוצר יאיר לפיד, בירך על ההסכמות. "צעד זה לא היה קורה ללא כינוס שלושת הצדדים בלשכת שר אוצר על
מנת לדון בנושא הליבה של השוק העבודה בישראל והדיונים האינטנסיביים והמרתוניים עם ההסתדרות בשבועיים האחרונים", נמסר מלשכתו.
יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, ויו"ר נשיאות הארגונים הכלכליים, צבי אורן, הגיעו להבנות הללו הבוקר ובמהלך היום תחליט נשיאות הארגונים הכלכליים שבה יושבים נציגי הענפים הכלכליים השונים האם לאשרן. בשלב זה לא ברור אם הנשיאות תאשר את ההסכם, ומסתמן כי נציגי החקלאים, הקבלנים והמלונאים צפויים להתנגד לו כל עוד המדינה לא שותפה להסכם.
בהתאחדות חקלאי ישראל ציינו כי הם יתמכו בהעלאת שכר במינימום בתנאי שהמדינה תבטל את מס המעסיקים של העובדים הזרים. "אנו דורשים שכחלק מההסכם הכולל, על המדינה לבטל את מס המעסיקים על העובדים הזרים ולתת לחקלאים את הזכות לקזז את הוצאות המגורים, וכיוצא בזה לקזז מהעובדים הזרים את העלות הריאלית של ההורדות, כמו לכל עובד אחר במשק הישראלי", נמסר.
"אי אפשר להפיל כזה שינוי במכה אחת"
ההגעה להבנות מול המעסיקים עשויה לסלק את אחת המחלוקות שעמדו בין ההסתדרות לבין המדינה והמעסיקים בשבועות האחרונים. מחלוקת נוספת, דרישת ההסתדרות להרחבת שיעור ההעסקה של בעלי מוגבלויות, נפתרה ביום ראשון כשהממשלה אישרה החלטה להגדיל את שיעור בעלי המוגבלויות שהיא מעסיקה ל-3% מכלל עובדיה.
מחלוקת אחרונה שנותרה היא סביב דרישת ההסתדרות להעביר עוד עובדי קבלן להעסקה ישירה. אולם, הפיתרון של שתיים מתוך שלוש המחלוקות יאפשר ליו"ר ההסתדרות לסגת מהכרזתו על סכסוך עבודה כללי במשק, צעד שנראה לא יעיל כעת עקב התפרקות הממשלה.
שר הכלכלה, נפתלי בנט, נפגש היום עם יו"ר ההסתדרות ויו"ר הארגונים הכלכליים ושמע מהם על ההסכמות המתגבשות. "אני מברך על ההסכמות", אמר בנט ל-ynet, "תוספת של 700 שקל על גבי שכר מינימום של 4,300 שקל זה שינוי אדיר. אני גם שמח מכך שהגיעו למתווה מדורג. אי אפשר להפיל שינוי כזה על רבבות עסקים בישראל, חלקם קטנים, במכה אחת".
בהתייחסו לאפשרות שהוא יחתום על צו הרחבה שיחיל את ההבנות גם על עובדי המדינה ציין בנט כי הוא עדיין לא קיבל תשובות מיועציו המשפטיים בנוגע לשאלה האם ניתן לבצע מהלך כזה לפני בחירות. כמו כן, הבהיר שר הכלכלה כי על מנת לחתום על הרחבה יצטרך יו"ר ההסתדרות להסכים לשינויים מסוימים בחוק שעות עבודה ומנוחה ולאמץ יחד עם האוצר מנגנון שיוודא כי העלאת שכר המינימום תחול רק על עובדי מדינה שמרוויחים בפועל פחות מ-5,000 שקל.