בשל הגירעון: בתיה"ח נערכים לפיטורי עשרות רופאים
בבית החולים "שיבא" כבר החלו בפיטוריהם של למעלה מ-30 רופאים. גם בבית החולים בנהריה כבר הודיעו לרופאים כי בזמן הקרוב יחלו בפיטורים. הסיבה: גירעון הענק של בתי החולים הממשלתיים, שצפוי לעמוד על 800 מיליון שקלים יותר מהמתוכנן. במשרד הבריאות מתריעים: "זה יפגע בחולים". משרד האוצר: "אנחנו פועלים להקל על המצוקה"
בגלל קשיים כלכליים, בקרוב יהיו פחות רופאים שיטפלו בנו: במרכז הרפואי שיבא כבר החלו בהליכי פיטורים של עשרות רופאים וגם בבתי החולים הממשלתיים האחרים מזהירים כי הם עומדים בפני פיטורים. במשרד הבריאות מזהירים שהמחסור בתקציב יפגע בפעילות הרפואית וכי 400 מיליון השקלים, אותם הודיע משרד האוצר שיעביר, רחוקים מלהספיק.
בבתי החולים הממשלתיים מתריעים כבר תקופה ארוכה שהם סובלים ממחסור תקציבי באופן חסר תקדים, ולפני כחודשיים אף הזהירו כי אזל הכסף לרכישת תרופות מצילות חיים. הטענה זכתה לחיזוק לפני יומיים, כשמכתב שהעביר משרד הבריאות למנהלי בתי החולים העלה כי במשרד האוצר החליטו להתעלם מהמצוקה. "מדובר בצעד חריג, במסגרתו פועל אגף התקציבים תוך התעלמות מוחלטת מתמונת המצב שהוצגה לו", כתב רועי משולם, מנהל יחידת בתי החולים הממשלתיים במשרד הבריאות. "לצעד זה יהיו השלכות משמעותיות על שנת 2015, הן מבחינת תקציב בתי החולים והן מבחינת פעילותם הרפואית".
מנהלי בתיה"ח:
אזל הכסף לתרופות מצילות חיים
ירון קלנר
מחסור בתרופות נגד סרטן, בהזנה תוך ורידית ואפילו באנטיביוטיקה נגד זיהומים: חובות של 600 מיליון שקלים הובילו לכך שבתי החולים הממשלתיים אינם יכולים עוד להצטייד בתרופות מצילות חיים. בפנייה למשרד הבריאות הם מבקשים: הפנו חולים קשים לבתי חולים אחרים - כי לא נוכל לטפל בהם . פרופ' גבי ברבש, מנהל איכילוב: "אנחנו חיים מהיד לפה ודוחים תשלומים לספקים"
בתי החולים הממשלתיים צפויים לסיים את השנה עם גירעון של כ-1.5 מיליארד שקל במשותף, כ-800 מיליון יותר מהתכנון. מנהל שיבא, פרופ' זאב רוטשטיין, התריע בחודשים האחרונים כי הקושי הכלכלי גורם לו לדחות ניתוחים לא דחופים ולצמצם בכוח אדם. כעת מתברר שהוא כבר פיטר שמונה רופאים, ואם גזירת התקציב לא תשתנה - 30 נוספים יפוטרו גם כן. בבית החולים בנהריה כבר נאמר לרופאים כי בקרוב יחלו גם שם בפיטורים. גם בבתי החולים האחרים בארץ נערכים לפעולה דומה.
הפגיעה בתקציב בתי החולים נגרמת, בין היתר, עקב הירידה הדרסטית בחודשים האחרונים בהכנסות מתיירות המרפא. הכנסות תיירות המרפא נכנסות לתאגיד הבריאות ומאפשרות לו לממן תקני כוח אדם. במכתבי הפיטורים בשיבא נכתב בפירוש שהצמצום נעשה עקב ירידה של 50% בהכנסות תיירות המרפא. "המשמעות הינה ירידה בתקנים, והפסקת עבודה לרופאים, אחיות, אנשי לוגיסטיקה ומנהלה", נכתב.
מדובר בפיטורים של רופאים בתאגידי הבריאות שאינם עובדי מדינה, ולכן ניתן לפטרם. "הרופאים האלה נדרשים בבתי החולים, הם לא נשכרו לעבודה בלי סיבה. החולים ימשיכו כעת להגיע באותן כמויות, אבל העומס על מי שנשאר גדל, יחד עם הצפיפות", אומר ד"ר נמרוד רחמימוב, יו"ר ארגון רופאי המדינה (אר"מ) ומנהל המחלקה לניתוחי עמוד שדרה בנהריה.
באר"מ יקיימו אסיפת הסברה בבתי החולים מחר (ד') בשעות הצהריים, כדי למחות נגד תופעת ההעסקה באמצעות תאגידי הבריאות, במסגרתה הרופאים מקבלים תנאים פחותים והם חסרי קביעות. בימים אלו גם נשקל יחד עם ההסתדרות הרפואית להכריז סכסוך עבודה בנושא. לפי נתוני הארגון, בישראל יש כ-1,400 רופאים המועסקים בתאגידי הבריאות, יותר משליש מהם עובדים בשיבא.
מבית החולים גליל בנהריה נמסר: "מספר רופאים המועסקים באמצעות תאגיד הבריאות זומנו לשימוע לפני פיטורים. הדבר נובע מאי העברת התשלום לתאגיד על ידי קופת חולים כללית כמובטח, דבר שהביא להיווצרות גירעון בתאגיד ואי יכולת לשלם לרופאים". כללית מסרו כי הם בעצמם טרם קיבלו את הכסף המגיע להם מהמדינה.
משיבא נמסר: "שיבא הוא היחיד מבתי החולים שאינו מסובסד על ידי האוצר ונאבק בשיניים על מנת לא להיכנס לגירעון. לאור זאת הוא נאלץ להתאים את כוח האדם, לרבות בתאגיד, להכנסותיו. הנהלת המרכז מקווה כי בישראל לא יתקיים הביטוי 'צדיק ורע לו, רשע וטוב לו', ובמסגרת השלמת התקציב לבתי החולים הממשלתיים, תיזכר עובדה זו לחיוב וכך יוכל בית החולים לסגור את תקציב השנה ללא פיטורים".
במשרד הבריאות נמסר כי מתקיימים דיונים בנושא עם משרד האוצר.
מהאוצר נמסר כי הם פועלים להקל על מצוקת בתי החולים הממשלתיים. "המשרד פנה לוועדת הכספים על מנת להגדיל את תקציב בתי החולים בלמעלה מ-400 מיליון שקלים, כך שסך הסבסוד הישיר של המדינה לתקציב בתי החולים הממשלתיים יהיה 1.035 מיליארד שקלים. מדובר בתוספת תקציב חסרת תקדים, הגבוהה בכ-300 מיליון שקלים לעומת הסבסוד הישיר של בתי החולים בשנים 2012 ו-2013. תקציב זה נוסף לעיקר תקציב בתי החולים בסך של כ-8.5 מיליארד שקלים המגיע מהכנסותיהם מאספקת שירותים רפואיים".
חולים במסדרונות. התופעה תחמיר
צילום: רועי עידן
מומלצים