שנת השמיטה תעלה לצבא עוד מיליונים
הדרישות הוחמרו, וצה"ל ישלם עוד על ירקות: אחרי שכבר הושג סיכום, הרבנות הוסיפה איסורים. כעת משרד הביטחון ייאלץ לייקר את התקציב המיוחד לשנת השמיטה במיליוני שקלים
הרבנות הצבאית החמירה שוב את הדרישות, והפירות והירקות יעלו לצה"ל 10% יותר. כך נודע ל"ידיעות אחרונות." כעת סך התקציב המיוחד של פירות וירקות לשנת השמיטה יהיה 75-כ מיליון שקל, נוסף לתקציב הרכש הרגיל לתוצרת חקלאית לצבא.
- איפה הכסף? 100 מיליון שקל לשנת שמיטה
- חשש לקראת השמיטה: מחירי הירקות יזנקו
- שמיטה גם לאדם: קחו פסק זמן וחדשו כוחות
משבר השמיטה החל לפני 3 חודשים. בשנת שמיטה ההלכה אוסרת על גידולים חקלאיים, עד כה, כדי להמשיך לקנות תוצרת הארץ, הסתפקה הרבנות בהיתר מכירה: הקרקע נמכרת לנוכרי, הוא מגדל עליה את התוצרת. חלק מהחרדים סירבו להכיר בהיתר, וקנו תוצרת מירדן או מפלסטינים בשטחים.
בקיץ החליט הרב הצבאי הראשי רפי פרץ שכל התוצרת תיקנה מחו"ל "כדי להתחשב בחרדים בצבא, במיוחד אחרי ששילובם בצה"ל הוגדר כמשימה לאומית." צה"ל רוכש כל שנה 100 אלף טון ירקות ופירות בכ300- מיליון שקל – והחקלאים זעמו וטענו שההחלטה תפגע קשות בענף, ותגרום לצה"ל להוציא עוד עשרות מיליוני שקלים.
בשלב מסוים הסתמנה פשרה, לפיה הרכש ימשיך להיות ישראלי. למחצית הראשונה של השנה היו פתרונות – תוצרת שגודלה לפני שנת השמיטה ונשמרה בקירור, יחד עם תוצרת שגו דלה באזור הדרום (שאינו כלול בארץ ישראל התנ"כית), או על מצע מנותק מהקרקע. לגבי המחצית השנייה, סוכם, יכובד היתר המכירה, לצד פתרון נקודתי לחיילים החרדים.
אך לאחרונה, לקראת פרסום מכרזי הרכישה, התברר כי הרבנות הוסיפה החמרות, ודרשה שההיתר למחצית השנייה, יהיה תקף רק לגבי אותם גידולים "מיוחדים" או מהדרום.
ל"ידיעות אחרונות" נודע כי במשרד הביטחון העריכו כי ההחמרה תייקר את הרכש .20%-ב אחרי כמה ימי מאבק ברבנות הצבאית, הושג סיכום ביום חמישי לגבי הירקות: כשגידולי הערבה ייגמרו, יבוצע רכש מכל הארץ בהיתר מכירה רגיל. בפירות נותרה הדרישה המחמירה לשיטת "אוצר בית דין," הדורשת נציגים שיטפלו במכירת הפירות והירקות שלא למטרת רווח, ושבכל מקרה אינה מקובלת על חרדים רבים.
לצורך כך נאלץ צה"ל לתת עוד תקציב, ובשבוע הבא יפורסמו המכרזים לרכישת ירקות לחצי השני של שנת השמיטה, ופירות לכולה. מצה"ל נמסר כי "רכש פירות לצה"ל בשנת שמיטה מתבצע בהתאם להנחיות הרבנות הצבאית, כך שיינתן מענה לכל האוכלוסיות בצבא. ההחלטה מתקבלת אחרי ניתוח מכלול שיקולים, בהם עלויות רכש, לוגיסטיקה, ניהול מלאי, ומענה לכל החיילים".
הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"