מת 28 שנה אחרי הפציעה - והוכר חלל צה"ל
ב-1975 נפצע איש קבע מירייה ברגלו, שלימים נקטעה. ב-2003 הוא הלך לעולמו ואשתו פתחה במאבק נגד משרד הביטחון עד שהוכרה כאלמנת צה"ל
נכה צה"ל הלך לעולמו 28 שנים לאחר שנפגע מכדור ברגלו, שלימים נקטעה. האם המוות קשור לפציעתו במסגרת הצבאית? משרד הביטחון סבר שלא ושלל מהאלמנה את התגמולים המתלווים לכך. אולם בית המשפט המחוזי בחיפה העמיד את המשרד במקומו
וקבע שיש קשר סיבתי מובהק בין המוות לפציעה הצבאית.
במסגרת ערעור שהגישה לוועדת הערעורים בבית משפט השלום בחיפה מונה מומחה רפואי, שנדרש להשיב על השאלה אם קיים קשר סיבתי בין נכותו הצבאית של המנוח לבין מותו.
פסקי דין מעניינים נוספים בערוץ משפט ב-ynet:
- דרש את דירתו בחזרה: "הגירושים פיקטיביים"
- בת 44 תבעה: קופ"ח תממן הפריה בפעם ה-13
- עישן ונהג: שוב הורשע משתמש בקנביס רפואי
- נשללו זכויותיו ההוריות של אב שאנס את ילדיו
בשנת 1975 נפצע איש קבע, אז בן 26, מכדור ברגלו הימנית שלימים נקטעה. הוא הוכר כנכה צה"ל. בדצמבר 2003 הוא נמצא מת במיטתו ואלמנתו ביקשה ממשרד הביטחון להכיר בה כזכאית לזכויות ותגמולים לפי חוק חיילים שנספו במערכה, אך בקשתה נדחתה.
תביעה
אחרי 68 שנים: איש פלמ"ח לא הוכר נכה צה"ל
מערכת PsakDin
בן 89 טען שעינויים שעבר בכלא הבריטי בתקופת המנדט גרמו לו לנזקים נפשיים ודרש גמלה. בית המשפט טען שלא הוכח קשר בין מצבו לבין העינויים
לפי חוות הדעת, המנוח סבל מגורמי סיכון נוספים, בהם לחץ דם, השמנת יתר ועישון כבד, שהעמיסו על לבו. גורמים אלה, נטען, קיצרו את תוחלת החיים שלו, ואולם הקטיעה בהחלט תרמה למותו בשיעור של 40%.
ברוב קולות הגיעה הוועדה למסקנה שהקשר הסיבתי לא הוכח במידה הנדרשת – מעל ל-50% - וקבעה שמותו של המנוח לא קשור לנכותו הצבאית.
האלמנה סירבה להשלים עם הקביעה וערערה עליה למחוזי. היא טענה שיש לאמץ את דעת המיעוט בוועדה, שקבעה שקיים קשר סיבתי בין הנכות לפטירה, ושסביר מאוד להניח שלולא הקטיעה - המנוח היה ממשיך לחיות עוד שנים.
הרכב השופטים –יעל וילנר, תמר שרון נתנאל ואב בית הדין, השופט הבכיר יגאל גריל – קבע כי קיים קשר סיבתי בין נכות המנוח לפטירתו. לפי השופטים, הוועדה הסיקה מסקנה שגויה מעמדת המומחה הרפואי.
השופטים קבעו שדי בכך שהמומחה קבע כי קיים קשר סיבתי בין הפציעה הצבאית למוות, גם אם בשיעור של 40%, שהוא לכל הדעות משמעותי ביותר. משנקבע שיש קשר ברור בין נכותו הצבאית המוכרת של המנוח לבין פטירתו, הרי שבכך הורם הנטל להוכיח את קיום הקשר הסיבתי.
השופטים קיבלו את הערעור, ביטלו את פסק הדין של הוועדה וקבעו כי המערערת זכאית להכרה בהתאם לחוק משפחות חיילים שנספו במערכה. משרד הביטחון חויב בשכר טרחת עו"ד של 12 אלף שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המערערת: עו"ד אלי סבן, עו"ד מורן שוחט
- ב"כ המשיב: עו"ד נפתלי קפשוק
- עו"ד תמר סיון, ממשרד צדקוני סיון , עוסקת בדיני צבא וביטחון
- הכותבת לא ייצגה בתיק
מומלצים