פוטין יסבול, איראן תיזהר. הנפט והפוליטיקה
הצניחה במחירי הנפט עשויה להשפיע על יציבות כמה מהמדינות החשובות בעולם. היורש של צ'אבס מסתכן בטלטלה פוליטית, ברזיל שחלמה בגדול תהדק חגורות, ועיראק תתמודד עם דאעש - ואולי גם עם חור בארנק. המרוויחים הגדולים: אובמה ומרקל
צניחת מחירי הנפט גורמת צרות גדולות לחלקו האחד של העולם, ומהווה בשורה טובה לחלקו האחר. מחירה של חבית נפט ירד בכמחצית מאז חודש יוני וגרם פגיעה לכלכלותיהן של יצואניות גדולות. המטבע הרוסי התרסק, למשל, והמשקיעים מודאגים מהאפשרות שוונצואלה לא תוכל לפרוע את חובותיה.
עוד חדשות בעולם :
- הסיגרים הקובניים מגלים מחדש את אמריקה
- היכתה את סבתהּ שלא אישרה אותה בפייסבוק
- הרדיפה בשיא: ההומואים במצרים מתחבאים
- שוטרים נרצחו ב-NY: 'נקמה על הרג שחורים'
עבור המדינות הצורכות כמות גדולה של נפט הסיפור אחר לגמרי. ארבע הכלכלות הגדולות בעולם - ארה"ב, סין, יפן והאיחוד האירופי - מרוויחות כולן ממחירי הנפט הנמוכים. "מבחינה כלכלית זה דבר טוב עבור ארה"ב, אירופה, סין ורוב הצרכנים", אומרת שרה לדיסלאב, מנהלת תוכנית האנרגיה והביטחון הלאומי ב"מרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים".
השאלה אם בסופו של דבר צניחת המחירים תסייע לכלכלה העולמית או תפגע בה תלויה בשאלה עד כמה ימשיך המחיר לצנוח, כמה זמן הוא יישאר נמוך והאם הדבר יגרור טלטלות פוליטיות שיפגעו במסחר או יפחידו משקיעים.
הנפגעות: רוסיה, ונצואלה וניגריה
הסנקציות המערביות על רוסיה הקשו על הרובל, המטבע הרוסי, עוד לפני צניחת מחירי הנפט, והצניחה הזו רק האיצה את הפיחות בערך
המטבע. ניסיון בשבוע שעבר לסייע לחברת הנפט הממשלתית Rosneft לעמוד במחויבויות שלה גרם לירידה גדולה עוד יותר של הרובל, מה שיצר חששות לגבי גורל הבנקים. רוסים נהרו לחנויות כדי לקנות מוצרים יקרים לפני שמחיריהם עולים, והקרמלין נאלץ לשגר מסרים מרגיעים לרוסים לפיהם רוסיה חזקה מספיק.
מכירת הגז והנפט אחראית לכ-70% מההכנסות של רוסיה בתחום הייצוא. אם מחיר הנפט יישאר קרוב ל-60 דולר, מעריך הבנק המרכזי הרוסי, כלכלת רוסיה עלולה להתכווץ בקרוב ל-5% בשנה הבאה. אפילו אם מחיר הנפט יעלה ל-80 דולר הכלכלה הרוסית עדיין עלולה להתכווץ ב-0.8%.
הטלטלה הכלכלית של רוסיה באה לנשיא ולדימיר פוטין בזמן הכי לא נכון שיש - בדיוק בתקופה שבה הוא קורא תגר על המערב יותר מאי פעם באמצעות תמיכה חסרת פשרות בנשיא סוריה בשאר אסד, מתעקש על סיפוח חצי האי קרים, מגבה את המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה ונותן מחסה לאיש המודיעין האמריקני הנמלט אדוארד סנואודן, שהביך את הממשל בשורה של הדלפות. תקיעת האצבע בעין של המערב והאמריקנים עלתה לו בשורה של סנקציות קשות מצד ארה"ב והאיחוד האירופי, ו-וושינגטון אף אמורה להחריף בקרוב את העיצומים על מוסקבה - מה שלא יתרום ממש להתמודדות שלו עם ההתרסקות.
כמו רוסיה, הבעיות הכלכליות של ונצואלה היו קיימות עוד לפני צניחת מחירי הנפט. ונצואלה תלויה אפילו עוד יותר בהכנסות מנפט - הן מהוות 95% מהייצוא של המדינה. אם כלכלת ונצואלה תתרסק, הצעד עשוי לגרור טלטלה פוליטית. נשיא ונצואלה ניקולס מדורו התמודד השנה עם הפגנות מחאה קשות נגדו, שבמהלכן נהרגו עשרות מפגינים, ומוקדם יותר השנה דווח על מחסור במוצרי יסוד כמו נייר טואלט. שנתיים אחרי מותו של אביו הרוחני, הוגו צ'אבס, קריסה כלכלית עשויה לפגוע עוד יותר ביציבות משטרו של מדורו.
שר האוצר של ניגריה כבר הודיע בשבוע שעבר כי תקציב המדינה לשנת 2015 יקוצץ ב-3 מיליארד דולר (כ-12%) בשל מחירי הנפט הנמוכים. לניגריה, המדינה המאוכלסת ביותר באפריקה (152 מיליון תושבים) הצרה הכלכלית הזו באה בשעה שהממשלה מנסה להדוף את המתקפות החוזרות ונשנות של ארגון הג'יהאד הקיצוני "בוקו חראם", שרצח בשנים האחרונות אלפי בני אדם והתפרסם מוקדם יותר השנה כשחטף יותר מ-100 תלמידות בית ספר, שטרם שבו הביתה. פיגועים שלו הפכו לשגרה כמעט יום-יומי, וערערו מאוד את היציבות הביטחונית במדינה בשנתיים האחרונות.
השמחות: ארה"ב, מערב אירופה, יפן וסין
הכלכלות הגדולות בעולם הן גם המשתמשות הגדולות ביותר בנפט. מחירים נמוכים של בנזין, דיזל ודלק מטוסים מסייעים לחזק את הכלכלות האלה משום שהם נותנים לצרכנים יותר כסף לבזבז ולעסקים יותר כסף להשקיע.
לעומת ארה"ב, צרכנים בסין, ביפן ובאירופה מבזבזים נתח קטן יותר של ההכנסה שלהם על אנרגיה, כך שהירידה במחירי האנרגיה תסייע להם פחות מאשר לאמריקנים, אבל היא עדיין תמריץ את הכלכלות של המדינות האלה. עם זאת, בכל הקשור ליפן יש גם קץ': צניחת מחירי הנפט עלולה לפגוע במאמצים לעורר אינפלציה בניסיון להתגבר על קיפאון כלכלי.
המקוות: ברזיל, קולומביה ומכסיקו
תוכניות אמביציוזיות להגדיל את תפוקת הנפט בברזיל, קולומביה ומכסיקו ייאלצו כנראה להשתנות. תעשיית הנפט של ברזיל סבלה גם כך בעקבות שערוריית שחיתות בחברת הנפט הממשלתית Petrobras. כמו כן, מאגרי הנפט הגדולים של המדינה יקרים לניצול מפני שהם נמצאים עמוק מאוד מתחת לקרקעית הים. מחירי נפט נמוכים עלולים להפחית עוד יותר את התמריץ לקדוח שם.
ההתרחשות הזו באה לברזיל בימים שבהם היא נערכת לאירוח האולימפיאדה בריו דה ז'ניירו ב-2016, וכחצי שנה אחרי אירוח המונדיאל - שלווה במחאות ענק ברחובות מצד אזרחים שטענו כי הממשלה משקיעה במיזמים תדמיתיים גרנדיוזיים במקום בשיפור חייהם. ברזיל הסתמנה בשנים האחרונות ככוח דיפלומטי עולה, ובמקביל לשיפור במצבה הכלכלי בעשור הקודם הביעה לא פעם את רצונה להפוך למעצמה דיפלומטית של ממש.
תעשיית הנפט של קולומביה עשתה שיפור גדול בשנים האחרונות. היא עדיין לא גילתה שדות נפט ענקיים, אבל היא הגבירה את הייצור. כעת, הפסו הקולומביאני (המטבע המקומי) צנח והחיפושים יואטו. אחרי שנים של ירידה בייצור, מכסיקו ערכה רפורמה בחוקה שלה כך שחברות זרות יוכלו לפעול במדינה. לפי הערכות למדינה יש מאגרי נפט בלתי מונצלים גדולים מאוד ביבשה ובמים הטריטוריאליים שלה, אבל כעת חברות נפט בינלאומיות עלולות לשנות את תוכניותיהן. "אנשים רוצים להיכנס למכסיקו, אבל הם לא יהיו מוכנים לשלם כל סכום כדי לעשות זאת", הסבירה לדיסלאב.
מחזיקות את הקלפים קרוב לחזה: סעודיה, איראן ועיראק
יצרניות הנפט הגדולות ביותר של OPEC ממשיכות להישאר רווחיות מאוד כשמחיר הנפט נמוך, משום שעלות הפקת הנפט אצלן נמוכה הרבה יותר אפילו מהמחיר הנוכחי של חבית נפט. ובכל זאת, סביר להניח שתקציבי הממשלות המקומיות התגבשו בהנחה שמחירי הנפט יהיו גבוהים
הרבה יותר. משרד האוצר האמריקני מעריך כי ההכנסות מנפט של החברות ב-OPEC יירדו ל-446 מיליארד דולר בשנת 2015, 36% פחות מההכנסה הצפויה בשנת 2014.
לסעודיה, איחוד האמירויות וכווית יש די קרנות חוץ שיסייעו להן לצלוח תקופות של מחירים נמוכים, אבל הן עדיין עשויות לקצץ הוצאות על רקע המחירים הנמוכים. איראן ועיראק יתמודדו עם אתגרים קשים יותר: עיראק מנסה להדוף את המתקפה של "המדינה האסלאמית" (דאעש) ולבנות מחדש את כלכלתה, ואילו איראן סובלת גם כך מהסנקציות שהטיל עליה המערב בשל תוכנית הגרעין שלה.