האוזניים כואבות? הסיבות והטיפולים שיעזרו
כמעט כולנו סבלנו מכאבי אוזניים בשלב כזה או אחר של חיינו. לרוב, בחורף, הכאבים מתעצמים. מהן הסיבות העיקריות לכאבים ומהם הטיפולים היעילים?
הסיבות לכאבים משתנות בין מבוגרים לילדים, ובחורף יש בדרך כלל יותר תלונות על כאבים. בקרב מבוגרים הסיבות לכאבי אוזניים הן רבות: בעיות בשיניים, מחלות גרון, סינוסיטיס, תסמונת "אוזן השחיין" - שיכולה להתפתח כשמים נכנסים לתוך האוזניים, גוף זר, לעיסת מסטיק מוגזמת, חריקת שיניים, מכה או גידול וכמובן דלקת.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
בדרך כלל ילדים עד גיל שנתיים רגישים מאוד ונוטים לסבול מכאבי אוזניים וגם מדלקות. תינוקות ופעוטות נתונים בסיכון גבוה במיוחד ללקות בדלקות אוזניים בגיל זה בשל התעלה הצרה והקצרה שמחברת בין חלל הפה עתיר החיידקים לבין האוזן התיכונה. כך נעים החיידקים בקלות לעבר האוזן התיכונה וגורמים לדלקת.
בנוסף לכך, דלקת אוזניים חיידקית היא לעתים משנית לזיהום נגיפי של דרכי הנשימה העליונות. גם הצטברות שעווה באוזניים יכולה לגרום לכאבים עזים באוזניים. "מצב כזה יכול לגרום לאי נוחות, ואפילו לבעיות שמיעה", אומרת שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם.
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
בריאות העיניים בחורף: הבעיות והטיפולים
בגלל הקור: מחלות החורף של העור החורף התחיל: הכינו את ארון התרופות הביתי
איך הדלקת מזיקה?
הדלקת עלולה לתקוף בדרך כלל בשני מקומות: בחלל האוזן התיכונה ובתעלת השמע. בשני המקומות הסימן הראשון לדלקת הוא הכאב. דלקת בדרך כלל מלווה גם בחום גבוה, מוגלה ולעתים גם שלשולים והקאות.
הדלקת יכולה להימשך מכמה ימים עד כמה שבועות. לאחר אבחון כי אכן מדובר בדלקת, הרופא המטפל ירשום טיפול אנטיביוטי. לעתים זה קורה אחרי צינון. דלקת שחוזרת על עצמה יכולה להעיד פעמים רבות על נטייה גנטית.
כאבי גרוןלמה זה כואב - ומה הטיפול?ד"ר איתי גלאין מישהו שלא סבל מכאבי גרון שנפוצים מאוד בעיקר בחורף. מהן הסיבות העיקריות לכאבים הללו, איך מתבצעת הבדיקה ואיזה טיפול הכי מומלץ?
מהם הטיפולים היעילים?
קטרון מסבירה כי האבחון לגבי האם מדובר בדלקת או במקור אחר לכאב נעשה על ידי הרופא. עד שתגיעו לרופא ישנם תכשירים שיקלו על הכאבים:
אוטידין או אנסטטיק - טיפות שיש בהן חומר משכך כאבים, מתאים גם לתינוקות. ואפשר לטפטף בכל שעה, על פי הצורך.
ישנם גם תכשירים טבעיים שיכולים להקל על הכאב כמו למשל: טראומיל המכיל כמה צמחים ביחד כמו קלנדולה, ארניקה, ועוד, אוטיקון ואוטיק גארד שמורכב מתערובת שמנים ותמציות צמחים היעיל למניעת כאבים, גירוי, גרד והצטברות שעווה, וגם en formula (סירופ בליעה) של חברת סופרב המורכב מצמחים כמו: לחך, אכיניציאה ועוד.
הטיפות האנטיביוטיות הנפוצות ביותר (שניתנות על ידי מרשם רופא) הן:
דזורן או דקסאוטיק. "בכל מקרה, יש צור לבדוק אם עור התוף מנוקב ואז אסור להשתמש בטיפות. במצב של תסמונת "אוזן השחיין" בו נשארים מים באוזן ועלולים לגרום לזיהומים, יש תרסיס "דריי איר" המייבש את האוזן".
אם לא מדובר בדלקת, ישנן טיפות המיועדות לשכך כאבי אוזניים כמו:
צרומול - מכילות חומר בעל תכונות אנטיבקטיאליות. מרכך את השעווה והיא יוצאת לאט לאט.
קלין איר - תרסיס שמתיזים אותו לתוך האוזן והוא ממוסס את השעווה.
מי חמצן - מטפטפים אותם לתוך האזן על פי ההוראות - והם מסייעים להתמוססות השעווה.
קטרון מוסיפה כי בתכשירים שבהם קיימים גם טיפות וגם תרסיסים, לעתים עדיף לבחור תרסיס כי אין צורך בשכיבה כדי שהחומר הפעיל ייכנס לאוזן.
לשמור על אוזניים יבשות
לדברי קטרון שמירה על אוזניים יבשות היא המשימה הקשה ביותר. "כשיוצאים החוצה במזג אוויר קר, חשוב מאוד להקפיד על כיסוי האוזניים ושמירה על חום. גם כשמתקלחים חשוב לשמור שמים לא ייכנסו לאוזניים. ניתן לקנות פקקים העשויים מסיליקון, ולהתקלח איתם".
היא מסבירה כי "המים עלולים לגרום לדלקת אוזן חיצונית, זיהום אשר עלול להימצא בתעלה כולה או בחלק ממנה, בגלל חיידקים או פטריות הנמצאים במים".
עוד מוסיפה קטרון כי בשל העובדה שכאבי אוזניים עלולים לעתים להיגרם מגודש באף, "מבוגרים יכולים לקחת תכשירים המקלים על הגודש כמו סינופד או נוסידקס".