שתף קטע נבחר

 

"נתניהו עסוק בנגמ"שים דמיוניים ולא בעוני"

דו"ח הראה כי יותר מ-30% מהילדים עניים - זינוק של 55% ב-15 שנים. העבודה התייחסה בתגובתה לדברי נתניהו כי בחירה בהרצוג ולבני תוביל לחלוקת ירושלים: "כשהוא עסוק בנגמ"שים דמיוניים, מתרחשת מתחת לאפו מפולת חברתית"

דו"ח נוסף שמראה את הקריסה החברתית בעשור האחרון מוביל אף הוא לעימות פוליטי, פחות משלושה חודשים לפני בחירות 2015 . בתגובה לנתוני דו"ח המועצה לשלום הילד, לפיהם שיעור הילדים העניים זינק ב-55 אחוז ב-15 השנים האחרונות, אמרו היום (ה') במפלגת העבודה כי "בזמן שראש הממשלה עסוק בנגמ"שים דמיוניים מתרחשת מתחת לאפו מפולת חברתית בדמות יותר מ-800 אלף ילדים עניים".

 

בעבודה הוסיפו: "הממשלה נכשלה כישלון מוחלט ביישום תוכנית למיגור העוני משום שלא הבינה שמדובר באיום שעלול לפורר את החברה הישראלית מבפנים. על מנת שילדים בישראל לא יילכו לישון רעבים נדרשת תוכנית רצינית ורב-שנתית שתתוקצב בהתאם ותציג יעדים לצמצום העוני. זהו אחד היעדים המרכזיים שנציב לפנינו כשנרכיב את הממשלה הבאה".

תגובת המפלגה של יצחק הרצוג וציפי לבני הגיעה בעקבות דברי ראש הממשלה בנימין נתניהו שלשום, אז הזהיר כי הרצוג ולבני יחלקו את ירושלים. "שמעתי מישהו, מישהי, אומרים שהכותל יישאר בידינו. איך הכותל יישאר בידינו? כמובלעת בשטח הפלסטיני? ואיך בדיוק נגיע אליו? בשיירות? בהליקופטרים? בנגמ"שים? לא חזרנו לכותל אחרי 2,000 שנה כדי להגיע אליו בנגמ"שים", אמר אז נתניהו.

 

על פי דו"ח המועצה לשלום הילד, שהוגש לנשיא המדינה ראובן ריבלין, מספר הילדים החיים בעוני בשנת 2013 עמד על 826,105. אמנם מדובר בירידה מינורית לעומת השנה הקודמת, אך תמונת המצב עדיין קשה.

 

30.8% מילדי ישראל חיים בעוני, ובמהלך 15 השנים האחרונות חל גידול של כ-55% בשיעור הילדים העניים. בשלושת העשורים האחרונים גדל אחוז הילדים העניים פי ארבעה (מ-8.1% ב-1980 ל-30.8% בשנת 2013).

 

בשנה שעברה כחמישית מהילדים היהודים וכשני שלישים (66.4%) מהילדים הלא-יהודים חיו מתחת לקו העוני. באותה שנה רק 4.9% מכלל הילדים העניים נחלצו מעוני הודות לתשלומי ההעברה, לעומת 10.5% בשנת 2000. מאז 2000 בולטת מאוד השחיקה ביכולתם של תשלומי ההעברה והמסים לצמצם את ממדי העוני, זאת עקב קיצוץ בקצבאות. ליותר ויותר ילדים עניים יש פחות ופחות סיוע.

 

מאז 2006 גדל בבירור אחוז התלמידים שדיווחו על רעב שמלווה אותם לבית הספר או אפילו שהם שוכבים לישון רעבים כיוון שחסר מזון בביתם. הדבר בולט בקרב בנים במגזר הערבי (כ-37.1%). ככל שמספר הילדים במשפחה גדול יותר, כך גדל שיעור העוני של המשפחות. אחוז המשפחות העניות שלהן ארבעה ילדים או יותר לאחר תשלומי העברות ומסים עמד ב-2013 על 52.3%, ובקרב משפחות עם חמישה ילדים ויותר: 60.0%.

 

ב-2013 חיו בעוני 66.4% מהילדים הערבים בישראל. מדובר בגידול של כאחוז ביחס ל-2010 ובמספר גבוה כמעט פי שלושה לעומת הילדים היהודים (20.0%) שחיו מתחת לקו העוני. בנוסף, השוואה העלתה כי 38.6% מהילדים בישראל היו מצויים ב-2012 בסיכון לעוני, לעומת 19.7% - הממוצע במדינות ה-OECD. נתון זה ממקם את ישראל במקום הראשון בסיכוי לעוני ילדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים