דיווח: קטאר מפסיקה את התמיכה בחמאס
האמירות שמעניקה מקלט לחאלד משעל ומשמשת כספונסרית העיקרית של הארגון השולט בעזה משנה כיוון בעקבות הפיוס עם מצרים? כך לפחות נטען בעיתון בכוויית, בדיווח שאין לו אישור מכל גורם אחר
הספונסרית העיקרית של חמאס מפסיקה לתמוך בה? כך לפחות טען עיתון כווייתי, בדיווח שאין לו בינתיים אישור מכל גורם אחר. גורם מצרי בכיר, שצוטט בעיתון אל-ג'רידה, אמר כי קטאר הודיעה לראשי חמאס על כך שזמנית היא מפסיקה את תמיכתה בארגון השולט בעזה, כחלק מהפיוס בין קטאר למצרים. בשנתיים האחרונות התגורר בקטאר ראש הזרוע המדינית של חמאס, חאלד משעל, לאחר שנאלץ לעזוב את דמשק.
בשבוע האחרון הודיעו קטאר ומצרים על פתיחת דף חדש ביחסים, שהידרדרו לשפל עקב התמיכה של האמירות באחים המוסלמים ובחמאס. לפי הדיווח, הפסקת התמיכה - אם אכן תתרחש - היא חלק מהניסיון ללחוץ על חמאס לשנות מדיניות ביחס למצרים, לכפות עליו להפסיק את מעבר הנשק מרצועת עזה לארגוני הטרור בסיני ולגרום לו להתנער ממחנות האימונים של אותם ארגונים בתוך הרצועה. אותו גורם מצרי טען כי חמאס ביקש מדוחא לתווך במגעים עם קהיר.
ביום שבת האחרון נפגש בקהיר נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, עם ראש לשכת בית המלוכה הסעודי ושליחו של אמיר קטאר, בפגישה שבסופה הכריזו הצדדים על סיום הסכסוך בין מצרים לקטאר ופתיחת דף חדש ביחסים אחרי חודשים רבים של איבה וחילופי האשמות הדדיות על רקע תמיכתה של קטאר באחים המוסלמים והדחתו של נשיא מצרים לשעבר, מוחמד מורסי. באותו יום סיים את תפקידו ראש המודיעין המצרי, "אויב חמאס".
את פירותיה של ההכרזה ניתן היה לראות כבר יומיים לאחר מכן, אז רשת אל-ג'זירה הקטארית, שהלהיטה את הסכסוך עוד יותר בסיקורה הלא האוהד לשלטון א-סיסי, הודיעה על סגירה זמנית של הערוץ הייעודי שלה שמסקר את מצרים, ערוץ שניגח ללא הרף את שלטון א-סיסי.
במקביל, הגיע לקהיר ראש המודיעין הקטארי, במסגרת הכשרת הקרקע לצעדים נוספים כחלק מהפיוס. באופן פומבי סירבו הצדדים, כולל השושבינה סעודיה, לחשוף מה הצעדים שינקטו מצרים וקטאר במסגרת אותו פיוס. באחד הדיווחים נטען כי נשיא מצרים יעניק חנינה לשלושת עיתונאי אל-ג'זירה, שנעצרו בגין שיתוף פעולה עם האחים המוסלמים ומרצים עונש מאסר של בין שבע לעשר שנים.
בדיווח נוסף צוין כי קטאר תמסור למצרים את אנשי האחים המוסלמים המבוקשים למשפט בפרשיות שונות ובראשם מנהיגה הרוחני של הארגון, יוסוף אל-קרדאווי, אולם בסביבתו של אל-קרדאווי הכחישו זאת. בכל מקרה, כעת כולם מצפים לפסגה בין א-סיסי לבין השייח תמים, שככל הנראה תיערך בסעודיה, בחסותו של המלך עבדאללה, כדי לתת את החותמת הסופית לפיוס בין המדינות.
במקביל, בעיתונות הטורקית נטען השבוע כי לפני ההגעה להסכם הפיוס ניסה האמיר הקטארי לשכנע את נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן, לנסות ולנרמל את היחסים עם קהיר. בדומה לקטאר, גם היחסים בין טורקיה למצרים נקלעו למשבר חמור על רקע הפלת האחים המוסלמים, הקרובים ללבו של ארדואן.