ייצוגית: מתי תחושב ירידת ערך רכב בתאונה?
בית המשפט המחוזי אישר פשרה מול חברת הביטוח "שירביט": מעתה יפוצה הצד השלישי על ירידת ערך בהתאם לשווי הרכב במועד התאונה
תביעה ייצוגית נגד חברת הביטוח "שירביט" הסתיימה בהסכם פשרה
הקובע מה יהיה גובה הפיצוי שיקבל בעל רכב שניזוק בתאונת דרכים שבה מעורב מבוטח של החברה. לפי הפשרה, מעתה ואילך תפצה "שירביט" את הצד השלישי על ירידת ערך בהתאם לשווי הרכב במועד התאונה.
התובעת טענה כי דחיית מועד חישוב הנזק למועד עתידי ואקראי מפחיתה את שווי הפיצוי ואינה מתיישבת עם הוראות החוק והעקרונות של מתן פיצוי ביטוחי.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- נדחתה ייצוגית על שיווק דגני בוקר של "אסם"
- סיכלה 24 מפגשים בין הגרוש לילדים - ותשלם
- גידלו 142 שתילי קנאביס על הגג. מה העונש?
- האב, הבן ומס הכנסה: כך נחשפה התרמית
באפריל 2014 הוגשה נגד החברה תביעה בבית המשפט המחוזי בחיפה. התובעת, שביקשה לאשר ההליך כייצוגית, טענה שהחברה אינה פועלת בהתאם לדין כשהיא מפצה מבוטחים וצדדים שלישיים בגין ירידת ערך הרכב בשל תאונת דרכים, שלא לפי שוויו במועד התאונה אלא לפי המועד שבו מוגשים מסמכי התביעה או משולם הפיצוי.
מדריך
תאונת דרכים? לא למהר לפשרה עם הביטוח
עו"ד אסף אודיז
הרוב המכריע של תביעות פיצויים בגין תאונות בכביש מסתיימות בפשרה, וזה בדיוק האינטרס של חברות הביטוח. לנהגים דרושות סבלנות ועקשנות
החברה הכחישה את הטענות שהופנו נגדה, וטענה כי כשמדובר במבוטחים עצמם – מועד חישוב ירידת הערך נעשה לפי שווי הרכב ביום התאונה. לעומת זאת, באשר לצדדים שלישיים, המועד הנכון לחישוב ירידת הערך אינו מועד התאונה כי אם מועד מאוחר יותר, כיוון שהביטוי המעשי לירידת הערך יתרחש רק בעתיד.
בינתיים, בעקבות הסדר פשרה שאושר בתביעות דומות, הגיעו הצדדים להסכמה, ובאוקטובר 2014 הודיעו על כך לבית המשפט.
לפי הפשרה התחייבה החברה לחשב את ירידת הערך שנגרמה לצדדים שלישיים לפי שווי הרכב במועד התאונה בהתאם למחירון. זאת בתנאי שהצד השלישי המציא לידיה את כל המסמכים הדרושים ונמצא כי יש לאשר את בקשתו, ובתנאי שבמהלך התקופה שממועד התאונה ועד למועד הדרישה לא פורסמו 12 מחירונים, ואם כן – התשלום יבוצע לפי שווי הרכב במחירון נכון ליום הדרישה.
בנוגע לצדדים שלישיים שכבר קיבלו פיצוי בשל ירידת הערך (עד שבע שנים טרם הגשת התובענה), התחייבה החברה לשלם להם את מחצית ההפרש בין גובה הפיצוי לפי שווי הרכב במועד התאונה, לבין גובה הפיצוי ששולם להם.
זאת בתנאי שיפנו לחברה תוך 90 יום ממועד אישור הסכם הפשרה וימציאו לה את המסמכים הדרושים, בתנאי שלא פורסמו 12 מחירונים מיום התאונה ובתנאי שתביעתם בעניין טרם הוכרעה.
השופט הבכיר יגאל גריל אישר את הסכם הפשרה, שלסברתו הוא ראוי, הוגן וסביר ומצמיח לציבור תועלת רבה.
הוא חייב את החברה לשלם לתובעת גמול של 15 אלף שקל ושכר טרחת עו"ד של 75 אלף שקל. בנוסף חויבה החברה לדווח על השלמת ביצוע ההתחייבות שלפי ההסכם, והצדדים חויבו לפרסם הודעה על ההסכם בשני עיתונים יומיים.
חברות הביטוח, יותר מכל גורם פיננסי אחר, מתפרנסות מהאותיות הקטנות. אנו נתקלים מדי יום באזרחים שחברות הביטוח גוזלות מהם אחוזים ושקלים בודדים, ומרוויחות הון שלא בדין על גבם.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המבקשת: עו"ד אמיר שאשא
- ב"כ המשיבה: עו"ד ניר קהת
- עו"ד טל צפריר עוסק בדיני ביטוח מייצג נהגים בתביעות נגד מבטחים
- הכותב לא ייצגה בתיק
מומלצים