"תפסיקו עם הירי, יש לי הרוגים". ynet חושף את רשת הקשר הצה"לית אחרי חטיפת גולדין ברפיח
יום שישי, 1 באוגוסט: את הפסקת האש של צוק איתן הפרה התקרית שבה נהרגו בניה שראל, ליאל גדעוני והדר גולדין - והובילה ל"נוהל חניבעל" שכלל אש חסרת תקדים. ynet חושף את קולות המפקדים ברגעי הדרמה, בהם הוראות המח"ט וינטר ודברי סגן איתן שנשלח להוציא את המדים מהמנהרה. רגע לפני הכרעה על חקירת מצ"ח - כך נשמע "יום שישי השחור"
קולות המלחמה נחשפים:
ארבעה חודשים לאחר חטיפתו של סגן הדר גולדין במבצע צוק איתן, ורגע לפני שהפרקליט הצבאי הראשי יחליט אם לפתוח בחקירה פלילית נגד הקצינים שהובילו את המרדף אחריו ברפיח, חושף ynet את רגעי הדרמה מאותו בוקר יום שישי, 1 באוגוסט: הקלטות קשר מהלחימה שניהלו לוחמי גדוד הסיור של חטיבת גבעתי, יחד עם לוחמי חטיבת השריון 401 ויחידות מובחרות כמו דובדבן, רימון וסיירת מטכ"ל שהוזעקו לגזרת החטיפה. האזינו לקולות בכתבה המיוחדת שבראש הכתבה. Watch the translated report
בהקלטות נשמעים הקצינים מסתערים על מחבלים, מנסים לכבוש את מחנה חמאס, תוקפים שוב ושוב את המסגד שבו הסתיימה מנהרת החטיפה עד שהגיעו למסקנה שלפיה סגן גולדין אינו בחיים. זה קרה אחרי שסגן איתן פונד נכנס למנהרה בעקבות חברו - והוציא משם את המדים של גולדין, שבהמשך שימשו בהליך קביעת היותו חלל צה"ל.
באותן שעות קריטיות - מרגע ההיתקלות שהובילה לחטיפה (9:16 בבוקר) ועד הצהריים - הפעיל צה"ל נוהל חניבעל. מי שהובילו את הלחימה בשטח ועלולים להיות במוקד החקירה של מצ"ח אם תיפתח, הם מפקד גדוד הסיור של גבעתי, סא"ל אלי ג'ינו, לצד המח"ט אל"מ עופר וינטר.
מתחת לסא"ל ג'ינו נלחמו שני מפקדי הפלוגות האחרות: מפקד פלוגת ההנדסה סרן שמואל ביטרן, מפקד פלוגת העורב רס"ן דוד חן, ורס"ן ניר בן חמו - הקצין שתפס פיקוד על הסיירת בשיאה של הלחימה, ובכך החליף זמנית את בניה שראל שנהרג בהיתקלות שהובילה לחטיפה. רס"ן בן חמו הוקפץ מלימודים ושימש במבצע כסגן שני למג"ד.
הפלסטינים טוענים כי האש שהופעלה, בעיקר מהאוויר ומכלי ארטילריה, כללה מאות רבות של פגזים ופצצות שנורו ללא הבחנה והובילה למותם של עשרות רבות של פלסטינים בלתי מעורבים, ולפציעתם של עוד מאות.
בראיון ל-ynet כחודש וחצי לאחר החטיפה אמרו המג"ד ג'ינו ושני המ"פים שמצפונם שקט והם לא חוששים מחקירה נגדם, מאחר שפעלו לפי ההנחיות שקיבלו בנוגע לאירוע מסוג זה. "לא הייתה השתוללות ותקפנו רק מטרות חשודות. אני גאה בחיילים שלי על פעילותם", הסביר המג"ד ג'ינו.
ההקלטות מתפרסמות כמובן בכפוף לאישור הצנזורה, ומהן עולות כמה סוגיות:
1. השתוללות או לא? עד כה נפתחו חקירות מצ"ח בנוגע למותם של כ-50 פלסטינים בלתי מעורבים. החקירות יבחנו אם התרשלות או פזיזות מפקדים הובילו למות פלסטינים. הרמטכ"ל בני גנץ אמר בראיון ל-ynet כי מכל המקרים שתוחקרו עד אז (תקופת חגי תשרי), לא נמצא באף מקום כי הכוחות פעלו בכוונת זדון. במקרה הנוכחי נשמע המג"ד ג'ינו צועק בקשר לכוחותיו שוב ושוב "תפסיקו עם הירי", אך כנראה יותר מחשש לירי דו-צדדי.
ירי מסיבי זה, שנפרס על פני 5-4 שעות של לחימה ("התקפה אגרסיבית ומוחצת, העיקר שלא יהיה לנו גלעד שליט 2", כינה זאת מפקד העורב) בשטח כפרי ועירוני מאוכלס בתושבים שלא הוזהרו עוד קודם להתרחק, עשוי להימצא כמוצדק על ידי הפצ"ר לנוכח נסיבותיו המיוחדות: עצירת אירוע חטיפת חייל חי כמעט בכל מחיר – מטלה כבדה וחד-משמעית שהכוחות הונחו לבצע על ידי צמרת הצבא, ייתכן שגם על ידי הדרג המדיני. תפוח אדמה לוהט זה נמצא כבר יותר מחודש על שולחנו של הפצ"ר אלוף דני עפרוני, לאחר שצוות בדיקה צה"לי שבחן את הארועים, סיים את מלאכתו.
2. האי-ודאות בשדה הקרב: בדקות הראשונות אחרי החטיפה סברו בצמרת החטיבה שמפקד הסיירת נע בחוליה מעובה יחסית, כמתוכנן, שכללה שישה לוחמים.
הפיצול לשניים נודע לבכירים בחטיבה רק בדיעבד. שורה של תקלות טכניות שבהן נתקלו הלוחמים תחת אש (כמו למשל אמצעי לחימה קריטי לאיתור מנהרות שהתקלקל), מעידה על הקשיים שעמם נאלצו הכוחות להתמודד בזמן אמת.
3. תלות החי"ר בשריון: ההקלטות מציגות באופן המובהק ביותר את חזרתם לקדמת הבמה של הטנקים במבצע "צוק איתן". באחד המקרים המתועדים בהקלטה התבקשו הטנקים לחפות על סגן איתן פונד, סגן מפקד פלוגת הסיירת, לאחר שאש נפתחה לכיוונו. בשיחות עם מפקדי חטיבות גבעתי וגולני לפני התקרית ואחרי המבצע, הודו קציני החי"ר שכמעט ולא היו היתקלויות פנים מול פנים עם חמושי חמאס לאורך ימי הלחימה הקרקעית, וכמעט כל יעד נכבש בהפגזה מקדימה של הטנקים.
ככל הידוע, המו"מ של ישראל עם חמאס להשבת גופתו של סגן גולדין נמשך גם בעת הזו.
בדובר צה"ל לא התייחסו לפרסום.
Read this article in English