סיכום 2014: הצמיחה במשק ירדה ל-2.6%
הצמיחה במשק ירדה בשנה החולפת, לעומת צמיחה של 3.2% בשנת 2013 ושל 3% בשנת 2012. כך פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. ההאטה בצמיחה בשנה החולפת באה לידי ביטוי בעיקר ביצוא ובהשקעה בנכסים קבועים, כלומר, בהון שמושקע במכונות וציוד, בסטארט-אפים ובבינוי
המשק הישראלי צמח ב-2014 ב-2.6%, לעומת 3.2% ב-2013 ו-3% ב-2012. כך לפי האומדן הראשון לשנה זו שפרסמה היום (ד') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס). על פי הנתונים, התוצר לנפש בישראל, נתון שמייצג את רמת החיים במדינה, עומד נכון לסוף השנה על 132.5 אלף שקל, או 37 אלף דולר, במחירים שוטפים.
לכתבות נוספות בנושא הצמיחה במשק
- הערכה באוקטובר: הצמיחה השנה 2.2% בלבד
- ברבעון השלישי: צמיחה שלילית של 0.4%
- מודי'ס: הבחירות בישראל - סימן שלילי לדירוג
התוצר לנפש בישראל גדל בשנה החולפת בשיעור של 0.7%, לעומת ממוצע של 1.3% במדינות החברות בארגון ה-OECD. האומדן של הלמ"ס מבוסס על נתונים מלאים בנוגע לתשעת החודשים הראשונים של השנה והערכות או נתונים חלקיים בנוגע לשלושת החודשים האחרונים.
על פי הנתונים המלאים, ההאטה בצמיחה הורגשה כבר בתחילת השנה, כאשר ברבעון הראשון צמח המשק ב-2.7% וברבעון השני הוא צמח ב-2% - שיעור נמוך יותר משיעור הצמיחה בשנה שעברה. ברבעון השלישי, שעמד בסימן אירועי מבצע צוק איתן, הצמיחה האטה לשיעור אפסי.
ההאטה בצמיחה בשנה החולפת באה לידי ביטוי בעיקר ביצוא ובהשקעה בנכסים קבועים, הגדרה שמתייחסת להון שמושקע במכונות וציוד, בסטארט-אפים ובבנייה. על פי הלמ"ס, ההשקעות בנכסים קבועים ירדו השנה ב-2.7%, לאחר עלייה של 1.1% בשנת 2013. הירידה הורגשה בעיקר בבנייה למגורים ובבנייה שלא למגורים (בנייה לשימושים מסחריים ותשתיות). היצוא עלה ב-0.6%, האטה משמעותית לעומת צמיחה של 1.5% בשנת 2013. ההאטה הורגשה בעיקר ביצוא היהלומים, בתיירות וביצוא החקלאי.
על ההאטה ביצוא ובהשקעות בנכסים קבועים פיצו עליות בצריכה הפרטית והציבורית. הצריכה הפרטית עלתה ב-3.8% וב-1.9% לנפש. עיקר העלייה הורגשה בצריכת מוצרים בני קיימא, כמו בתים, מכוניות ומוצרי חשמל.
הצריכה הציבורית, שבאה לידי ביטוי בעיקר בתקציב המדינה, עלתה גם היא ב-3.8%, עלייה שמשקפת בעיקר את הגידול בצריכה הביטחונית, בשיעור של 7.8%.
במקביל, פרסם היום מכון היצוא את נתוני הסיכום שלו לשנה החולפת ומהם עולה כי היקף היצוא עלה ב-1.5% לעומת שנת 2013. האטה משמעותית הורגשה בהכנסות ממכירת חברות סטרט-אפ, שירדו מכ-2.4 מיליארד דולר בשנה שעברה לכ-340 מיליון דולר בשנה זו. בנטרול מרכיב זה, ציינו במכון היצוא, גדל שווי היצוא מישראל ב-3.5% והסתכם ב-97 מיליארד דולר.