שתף קטע נבחר

"צאו מהמזגנים". לחקור את 'יום שישי השחור'?

בעקבות חשיפת הקלטות הקשר ב-ynet מהקרב הקשה ברפיח ולקראת הכרעה אם לחקור פלילית קצינים בגבעתי, מדגיש גורם בפרקליטות הצבאית כי זו לא הרשעה: "סירוס האכיפה יהפוך אותנו לצבא טיוח במקרה הטוב". קצין שלחם ב"צוק איתן": "בפרקליטות צריכים לצאת מאור הפלורסצנטים"

האם חקירת מצ"ח עשויה להועיל לקציני צה"ל? בפרקליטות הצבאית אמורים להכריע בקרוב אם לפתוח בחקירה פלילית נגד קציני חטיבת גבעתי בגין אירועי "יום שישי השחור ברפיח", שתיעוד הקלטות הקשר מהם נחשפו השבוע ב-ynet. המתח המתגבר בצבא בין דרגי השטח לגורמי האכיפה והחקירה מחזק את השאלה סביב קיומן של החקירות הפליליות. שמונה מהן, מתוך מאות פניות, נפתחו כבר, כך הזכיר אתמול הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ. בכיר לשעבר בפרקליטות הצבאית טוען: "חקירת מצ"ח יכולה למנוע מעצר בחו"ל".  

 

בשיחה עם ynet הזכיר גורם בפרקליטות הצבאית כי חקירה פלילית "אינה כתם, לא אישום ולא הרשעה. אף אחד לא רוצה לשרת בצבא שלא חוקר מקרים שבהם עולים חשדות לעבירות. אם ישנם

קצינים שעולים לגביהם חשדות סבירים והם בטוחים בחפותם, הסבריהם בחקירה יילקחו בחשבון במלוא הרצינות, וייתכן שיכריעו לטובתם, אבל מכאן ועד לסרס את מנגנוני האכיפה - כך נהפוך לצבא של פלנגות במקרה הרע או של טיוחים במקרה הטוב".

 

סגן הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר, אלוף-משנה במיל' עו"ד אילן כץ, הדגיש דווקא תועלת שעשויה לצמוח מחקירה: "לפי אמנת רומא, בית הדין הפלילי הבינלאומי יכול לדון בפשעי מלחמה רק כשהמדינה אשר לפי הנטען אנשיה ביצעו את פשעי המלחמה אינה מנהלת הליך של חקירה ראויה. לכן יטען הטוען כי חקירת מצ"ח נועדה למעשה למנוע הליך משפטי בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג. הליך של חקירת מצ"ח יכול למנוע לכאורה מעצר של המח"ט, המג"ד ושאר המעורבים בחו"ל".

 

יחד עם זאת, בהתייחסו באופן נקודתי לקרב המרדף ברפיח אחר סגן הדר גולדין ציין כץ: "במקרה המדובר, עם כל הבעייתיות, דעתי היא שאין לפתוח בחקירת מצ"ח. למפקד יש שני תפקידים עיקריים בשדה הקרב: האחד לבצע את המשימה הצבאית שהוטלה עליו, והאחר לדאוג ככל האפשר לחייהם של חייליו".

 

עוד בעקבות חשיפת ynet:

לא לפחד מהחקירה / רון בן ישי

דילמת גבעתי / יוסי יהושוע

המשפחות השכולות: לא קיבלנו תשובות מצה"ל

 

עו"ד כץ הוסיף כי "במקרה זה מי שהפר את הפסקת האש באופן ברור הוא ארגון חמאס, ולכן שעה שהמפקד משתמש באש כדי לחלץ את חייליו ותוך כדי כך נהרגים אזרחים שלא היו מודעים להפרת הפסקת האש ברור על פניו כי אין חשד לביצוע עבירה מצד המח"ט ושרשרת הפיקוד. פגיעתה של חקירה כזו ברוח צה"ל, באחוות הלוחמים ובנכונות עתידית של מפקדים להגן על חייליהם חמורה יותר מהסיכון שבקיום חקירה בינלאומית".

 

עו"ד עודד סבוראי, שייצג חיילים החשודים בעבירות בלחימה, נזכר בדוגמה אישית: "צה"ל הוא צבא מוסרי וערכי, וחשוב בעיניי שכך יישמר. מי שפשע וחרג מפקודות באופן קיצוני ולא מוצדק, צריך לתת את הדין על מעשיו. לאחר מבצע 'עופרת יצוקה', ס', לוחם בגבעתי, זומן לחקירת מצ"ח בלי שקיבל ייעוץ משפטי כי לא ידע שמדובר בחקירה פלילית. במהלך החקירה הוא הפליל את עצמו במה שפורש בהמשך על ידי הפרקליטות הצבאית כהודאה בביצוע עבירה של הריגה. רק לאחר שזומן לשימוע בפרקליטות ונאלץ להתגונן בפני הטענה שהרג שתי נשים, אם ובתה, במהלך לחימתו במבצע 'עופרת יצוקה'. הוא פנה אליי לקבלת ייצוג משפטי".

 

בתום שנתיים של תהליך משפטי ארוך ומורכב הורשע בסופו של דבר ס' בעבירה פחותה יותר מהריגה, וזו בוטלה במסגרת הסדר טיעון והומרה לעבירה של שימוש בנשק בניגוד לפקודות, לצד עונש של 45 ימי מאסר.

 

"לא יוכלו להבין את מורכבות הלחימה" 

"עד שהם לא יריחו את כתמי מלח הזיעה הלבנים על המדים מלחימה בשמש הקופחת תחת אש, וייצאו מאורות הפלורסצנטים בחדרים הממוזגים שלהם, הם לעד לא יוכלו להבין את מורכבות הלחימה הלא-מאוזנת מול מחבלים שמסתתרים בתוך בתי משפחות עם ילדים", סיפר קצין זוטר מחטיבת חי"ר שלחם בצפון הרצועה בקיץ.

 

הקצין הוסיף כי "לזה תוסיף אירוע של חבר שלך ליחידה שנחטף לפתע וחייבים להגיע אליו מהר כפי שהפקודות מחייבות, ותקבל מציאות בלתי אפשרית לתפקד שבו ברקע מקנן החשש להפוך לחשוד בפלילים. עשינו טעויות גם אנחנו, אבל הכול תוחקר באופן נוקב על ידי בכירי המפקדים, בלי פחד להגיד את האמת כדי לתקן למקרים הבאים. גם בציר הפיקודי ניתן להעניש על טעויות מבצעיות, כולל בעונשי מחבוש".

 

הרמטכ"ל גנץ התייחס אתמול לחשיפת הקלטות הקשר ב-ynet, וציין כי "כל לוחם ומפקד יודע שיש לו גיבוי מלא, אבל לא נחפף. אני לא מתכוון שהחקירות יהיו כלי פיקודי שלנו, התחקירים נעשים בצורה מקצועית ומורכבת".

 

עו"ד שלמה רכבי, מומחה במשפט צבאי, הוסיף: "יש לקוות כי הפצ"ר יימנע מהעברת מרבית האירועים שנבדקים למסלול הפלילי, כי משמעותו בין היתר היא זימון של מאות חיילים וקצינים לחקירת מצ"ח. המחיר האישי שמשלמים חיילי צה"ל כמו גם המחיר המערכתי הכבד של הפניית בירורים לאפיק הפלילי הוא כבד ביותר ועלול להוביל לכך שבמלחמה הבאה חיילים יתעסקו יותר ויותר בכסת"ח ובתיעוד צעדיהם ושיקוליהם לצרכים משפטיים, ואת המחיר של פגיעה מבצעית נשלם כולנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קולות הקרב
צילום: רועי עידן
עו"ד כץ
צילום: רועי עידן
מומלצים