שתף קטע נבחר

דילמת גבעתי

ימים קשים לחטיבה הסגולה. הקלטת רשת הקשר שפורסמה ב-ynet חשפה את מורכבות הלחימה ברצועה. עכשיו נמצא הפרקליט הצבאי הראשי במלכוד: האם לזמן לחקירה נוספת את המח"ט וינטר?

הרמטכ"ל בני גנץ התייחס אתמול לפרסום הקלטות רשת הקשר של חטיבת גבעתי מהקרב ברפיח שנחשפו ב-ynet ואמר כי "צה"ל אינו תוכנית ריאליטי". אלא שאם מסתכלים על מה שקורה בשבועות האחרונים בצבא בכלל - ובחטיבת גבעתי בפרט - מתקבלת תמונה של טלנובלה.

 

צה"ל מאבד שליטה על הנעשה בחטיבה הסגולה, העוברת בתקופה זו ימים קשים, וגם על הנעשה בפרקליטות הצבאית. גורמים רבים מדי בוחשים בשלל הפרשיות השונות. וכאילו לא די בכך, כל אחד מנסה לייצר נרטיב חדש שישפיע לא רק על מקבלי ההחלטות בצבא - אלא אולי גם על דעת הקהל שלה יש כעת משקל רב במיוחד ערב הבחירות, כשפוליטיקאים מנצלים את המצב. הציבור, שנחשף להקלטות מהקרב ברפיח שפרסם יואב זיתון, מתחיל להבין את מורכבות זירת הלחמה ברצועת עזה. מתעוררת השאלה כיצד הוא יקבל החלטה של הפרקליט הצבאי הראשי לחקור (שוב) את מח"ט גבעתי אל"מ עופר וינטר ואת המפקדים שלחמו תחתיו (בקרב שמהותו ניסיון חילוץ של סגן הדר גולדין שנחטף ברפיח) - אם לא יוצג בדל של ראיה על כך שבאירוע הזה ניתנה פקודה שדגל שחור מתנוסס מעליה.

 

עוד בעקבות חשיפת ynet:

לא לפחד מהחקירה / רון בן ישי

יעלון מגבה את הפצ"ר

המשפחות השכולות: לא קיבלנו תשובות מצה"ל

 

הציבור עושה הבחנה, ובצדק, בין ניסיון מכוון לפגוע בחפים מפשע (כפי שקרה באירוע מסוים במבצע "עופרת יצוקה" כשנורתה אש על אזרח פלסטיני שנשא דגל לבן) או במעשה ביזה של פלסטינים בידי חיילים  - לבין טעויות בשיקול הדעת של המפקדים במהלך לחימה תוך סיכון חייהם. וכן - גם אם הטעויות הללו והירי המסיבי גרמו להרס רב ולפגיעה בחפים מפשע בצד הפלסטיני.

מימין: המח"ט עופר וינטר, אלוף הפיקוד סמי תורג'מן והמג"ד שהודח לירן חג'בי (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מימין: המח"ט עופר וינטר, אלוף הפיקוד סמי תורג'מן והמג"ד שהודח לירן חג'בי(צילום: דובר צה"ל)

נציגי צבאות זרים המבקרים בישראל נוכחים לגלות שאין צבא בעולם שחוקר כך את מפקדיו, ושמספר האזרחים הפלסטינים החפים מפשע שנפגעים במבצעים צבאיים נמוך לאין שיעור ממספר פעילי הטרור שנפגעים. המספרים בולטים במיוחד בהשוואה לצבאות אחרים במערב.

 

הפרקליט הצבאי הראשי אלוף דני עפרוני, שכבר החליט על שורה של חקירות פליליות, מסביר בין היתר כי בסופו של דבר הן נועדו לנקות את המפקדים, וכי הן מסייעות מול ועדות החקירה הבינלאומיות. לטענת אנשי הפרקליטות, רוב החקירות הסתיימו ללא הרשעות. לכן, לא בטוח שזו הדרך היחידה והנכונה.

 אם הצבא רוצה שהמפקדים ייצאו למלחמה הבאה, יש צורך לא רק להסתפק באמירה שהחקירות מנקות את ישראל מאפשרות של דו"ח גולדסטון 2, אלא יש להימנע מלהפוך את המפקדים לשכפץ של מדינת ישראל בחזית המשפטית והבינלאומית.

 

בשביל זה יש תחקיר שמתבצע בידי מומחים, ורק אם שם יתברר כי יש חשד ממשי לביצוע עבירה חמורה - יש לחקור אותם.

 

זה ממש לא ייעודם של המפקדים, ועם כל הכבוד לאמירות הללו - מג"ד או מח"ט שנכנס לחקירת מצ"ח לא יילחם באותה הקרבה ומסירות במלחמה הבאה. לכן טוב יעשה הפרקליט הצבאי הראשי אם ישקול היטב לפני שהוא מזמן אותם לחקירה, ואם יימנע מהפזיזות שבה נהג בחקירת פרשת גבעתי האחרונה כשזימן את המח"ט וינטר לחקירה מיותרת. במקומה ניתן היה לברר את העניין בהליך פיקודי מהיר.

 

אם יש חשדות ממשיים לעבירה פלילית חמורה יש לחקור ולמצות את ההליכים, אבל בשום אופן לא להקריב את מי שסיכנו את חייהם - כדי להגן שוב על המדינה ששלחה אותם למלחמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי קבלו
המח"ט עופר וינטר
צילום: גדי קבלו
מומלצים