שתף קטע נבחר
 

פרי גליל ייסגר; העובדים: "רה"מ, תתבייש"

נציגי ההנהלה טוענים כי הממשלה לא העבירה כספים למרות התחייבותה. 220 עובדי המפעל התאספו במקום: "אנחנו לא מבינים במדיניות, אנחנו רק רוצים לעבוד". משרד הכלכלה: הכסף מעוכב בשל בדיקה משפטית. העובדים מחו: "ראש הממשלה צריך להתבייש, ביום הניצחון שלו עובדים זרוקים פה בחוץ"

הנהלת מפעל פרי גליל בחצור הגלילית הודיעה אתמול (ד') על סגירת המפעל והפסקת העבודה בו מאחר שרישיון העסק של המפעל מסתיים בסוף שנת 2014.

 

בהנהלה אומרים כי כספים שהייתה הממשלה אמורה להעביר במסגרת ההסכם לשיקום המפעל שנחתם ב-2009 לא הועברו, ומשום כך היא לא הצליחה לבצע את ההשקעות הנדרשות על מנת לחדש את רישיון העסק של המפעל. בעליו של המפעל, אושיק אפרים, הסביר כי לא יכול היה להשקיע באמצעי הבטיחות שנדרשו על ידי המשרד להגנת הסביבה וכיבוי האש, המתחייבים כדי לחדש את הרישיון.

 

צילום: אביהו שפירא

צילום: אביהו שפירא

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

מפעל פרי גליל הבוקר (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
מפעל פרי גליל הבוקר(צילום: אביהו שפירא)

 

220 עובדי המפעל נאספו בו בשעות הלילה (ד'). הבוקר הם צפויים להפגין במחאה על המשבר החדש.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

בשנת 2009 עמד מפעל פרי גליל בפני סגירה ורוב עובדיו קיבלו מכתבי פיטורין. לאחר תקופה ארוכה של השבתות והפגנות נחתם הסכם בין הממשלה ובין משקיע פרטי, ובו סוכם על העברה של כתשעה מיליון שקל ממשרד התמ"ת לפרי גליל.

 

"נאבקים בכל פעם מחדש כדי להתפרנס בכבוד"

מנכ"ל המפעל, אושיק אפרים, אמר ל-ynet כי הממשלה העבירה רק כשלושה מיליון שקל מתוך הסכום, ומאז חודש פברואר 2014 - מועד העברת היתרה – מתקיימים מגעים עם המשרד.

  

"היום פג תוקף רישיון העסק של המפעל ולא נותרה לנו ברירה אלא לסגור אותו", אמר אפרים. "אני לא יודע אם נוכל להפעיל אותו מחדש. אני לא אוהב להציב אולטימאטום - אבל גם עם הכסף שעבר כעת, קשה להשלים את הפעולות וההשקעות שהיינו אמורים לבצע במשך החודשים האחרונים".

 

יו"ר ועד העובדים במפעל, מוטי חזיזה, הוסיף כי העובדים מסרבים לעזוב את המפעל ואינם יודעים מה יעלה בגורלם. "אנחנו לא מבינים במדיניות, אנחנו רק רוצים לעבוד", אמר חזיזה. "הממשלה מבטיחה, אבל מי שסופג את האכזבה הם העובדים הקטנים, שלא יודעים מאיפה יביאו מחר אוכל הביתה. כואב לי שאנחנו לא יכולים להיות בטוחים במקום העבודה שלנו וצריכים להיאבק בכל פעם מחדש כדי להתפרנס בכבוד".

 

"ביום הניצחון של ביבי העובדים זרוקים בחוץ"

בבוקר הבהיר חזיזה: "רק דבר אחד אנחנו מבקשים, שייתנו לנו לעבוד בשקט. שלא יהפכו אותנו לכלים במשחק של אינטרסנטים". הוא אמר את הדברין לעובדים שנאספו שוב - בפעם השלישית בחמש השנים האחרונות - מול השער הסגור.

 

"יש במפעל הזה עבודה. הוא עובד 24 שעות ביממה ומשאיות יוצאות עם סחורה. זו לא הבעיה. הבעיה שמתעלמים באיתנו, שלא עומדים בהתחייבויות. הבעלים של המפעל הוא לא מי שעובד מולנו והוא לא מעניין אותנו. הם רבים ואנחנו אלה שמשלמים את המחיר.

 

"אם צריך נגיע גם לראש הממשלה. הוא צריך להתבייש לו. אולי הוא חוגג עכשיו שניצח בפריימריס אבל ביום הניצחון שלו עובדים זרוקים פה בחוץ".

 

אסתר מלכה, עובדת במפעל כשבע שנים, אם לשלושה וסבתא לשלושה נכדים. מדי בוקר היא מגיעה לעבודה לפני השעה חמש, והבוקר הגיעה עם חבריה לשער המפעל בשש. "הדבר היחיד שאנחנו מבקשים הוא לעבוד ולפרנס בכבוד. אין פה שום דבר אחר לעשות בחצור הגלילית. אין מקום עבודה אחר ואנחנו מרגישים כמו קלפים ברוח. מטלטלים אותנו כל הזמן. זו הפעם השלישית שאנחנו בסיטואציה הזו וזה מפחיד. לא יודעים מה קורה איתנו, מה יהיה".

 

"אני חושב שהדבר הזה יחזור לביבי כמו בומרנג", אמר יצחק עמר, עובד "חדש" במפעל שעובד בו כבר כמעט חמש שנים. "הממשלה נתנה התחייבויות? אז שתעמוד בהן, ואם יש בעיות שתתחשבן עם הבעלים אחר כך, אבל שלא תגרום למצב כזה, שעובדים לא יודעים מה קורה איתם מחר. זה לא מרכז הארץ שיש אלטרנטיווה. אני חושב, שראש הממשלה יחטוף פה בבחירות הבאות מפלה. אנשים לא טיפשים".

 

העובדים תלו את יהבם בבחירות הקרובות ובכך שאף פוליטיקאי לא רוצה להיראות אטום זמן כל כך קצר לפני הקלפי. "עוד מעט הח"כים יתחילו לרוץ לפה, והשרים, ואם צריך אנחנו נגיע אליהם", אמרו.

 

ביקורת על ניהול הכספים

במרס 2012 נחתם הסכם בין הממשלה להנהלת ויטה פרי גליל, שנועד להבטיח סיוע ממשלתי להצלת המפעל. במשרד התמ"ת אמרו כי העבירו כמחצית מהכספים, וכי העברת יתרת הכסף מעוכבת בשל הצורך לבדוק את האופן שבו עשתה הנהלת המפעל שימוש בכספים שניתנו לה עד כה.

 

ממקורות במשרד הכלכלה נודע כי המשרד מינה רואה חשבון חוקר לבחינת השימוש של ההנהלה בכספי משלם המסים. החקירה החלה לאחר שבמשך כשנה לא העביר המפעל דיווחים מסודרים בנוגע להתנהלותו, כפי שנקבע בהסכם מ-2012. הסכם זה קבע כי המדינה תעביר למפעל סכום של 9 מיליון שקל בהדרגה למשך 5 שנים. עד כה הועבר סכום של 4.5 מיליון שקל.

 

בין היתר, בודק משרד הכלכלה האם המפעל עומד בתנאי שהוצב לו, להמשיך להעסיק למעלה מ-100 עובדים ותיקים, שסיכוייהם למצוא מקור פרנסה חדש אם המפעל ייסגר נחשבים לקלושים. בעת חתימת ההסכם הוגדרו 118 עובדים כוותיקים. עוד עוסקת החקירה בשאלה האם דיווחי המפעל על העסקת עובדים ותיקים היו מדויקים ולא נעשו במסגרתם הטיות, כמו דיווח על עובדים במשרה חלקית כעל עובדים במשרה מלאה או דיווח על עובדים שפוטרו כעל עובדים שהתפטרו.

 

במקביל, בעקבות ההודעה על סגירת המפעל החלו ח"כים להפעיל לחץ על שר הכלכלה נפתלי בנט, וזה הודיע כי יכנס היום את אנשי משרדו לדון בפתרון למשבר.

 

"לבי לבי על העובדים המסורים", אמר ראש מועצת חצור הגלילית, שמעון סוויסה. "איום בעלי המפעל לסגור אינו אלא אמתלה, שכן המפעל רווחי. לצערי בעלי המפעל לא עמדו בתנאים המחייבים לקבלת היתר, במפעל יש 15 טוב אמוניה, המסכנים את שלום תושבי חצור הגלילית והיישובים השכנים. לא אחת הבעלים הבטיחו לעמוד בתקן, קיבלו פעם אחר פעם הארכה, אך לא ביצעו את העבודות הנדרשות לקבלת היתר ממשרד הגנת הסביבה".

 

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "בהתאם לנוהל, התבצעה ביקורת כספית על כספי המענק שניתנו למפעל על ידי המדינה עד כה - 4.5 מיליון שקל, כפי שנעשה בכל מענק מכספי המדינה. בביקורת עלו ממצאים בעייתיים המחייבים מעבר לחוות דעת משפטית. עד סיום הבדיקה, הוקפאה העברת יתרת המענק בהיקף של 4.5 מיליון שקל. במשרד הכלכלה ציינו כי הם רואים בחומרה התנהלות המפעל שקיבל עד כה מיליוני שקלים מהמדינה, על גבם של העובדים ויבחן צעדים אל מול התנהלות חמורה זו".

 

בהכנת הידיעה השתתף אביטל להב


פורסם לראשונה 31/12/2014 20:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
פרי הגליל
צילום: אביהו שפירא
מומלצים