שתף קטע נבחר
 

לאיזו טמפרטורה צריך לחמם את הבית?

כמה שכבות ביגוד הילד צריך? למה חשוב לאוורר את הבית? ומה עושים עם ילדים שמסרבים ללבוש מעיל? הסערה מעלה אצל הורים שלל שאלות הנוגעות לשמירה על בריאותם של הילדים כשהטמפרטורות צונחות. כל התשובות

חוששים לקטנטנים שלכם בימי הסערה? בימים הקרובים צפויה ירידה בטמפרטורות, רוחות עזות ושלגים. מצב זה מגביר את הסיכון להיפותרמיה אצל תינוקות ופעוטות. כיצד תוכלו לצמצם את נזקי הקור? הכנו עבורכם מדריך לימי הסערה.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

אצל תינוקות שטח פני הגוף גדול יחסית, ומסיבה זו תנודות בטמפרטורות עשויות להשפיע מיידית ולהוריד את טמפרטורת ליבת הגוף. טמפרטורה של מתחת ל-35 מעלות מוגדרת כהיפותרמיה קלה, מתחת ל-32 מעלות זוהי היפותרמיה בינונית מסוכנת, וטמפרטורת גוף הצונחת מתחת ל-30 מעלות גורמת לסכנת חיים מיידית.

  

מצב של היפותרמיה, כלומר מתחת ל-35 מעלות צלזיוס (35-36 מעלות זוהי טמפרטורת גוף נמוכה אך עדיין בגבולות התקין), דורש התייחסות מיידית: חימום באמצעות שמיכות חמות והעלאת טמפרטורת החדר, ובאין תגובה בתוך דקות של עליית טמפרטורת הגוף, יש צורך לפנות את התינוק לחדר מיון.

 

אבל רגע לפני, יש דברים רבים שתוכלו לעשות כדי לא להגיע למצב שכזה:

 

1. חימום הבית

הטמפרטורה המומלצת בבית היא 22 עד 24 מעלות צלזיוס, ובכל מקרה לא פחות מ-21 מעלות. מומלץ להתקין על קיר הסלון וקיר חדר הילדים מד טמפרטורה.

 

2. לחות

חימום הבית, ומזג האוויר החורפי בכלל, גורמים לירידה בלחות. האוויר היבש מקשה על הנשימה. הוא גורם לצמיגות של הכיח, אותו מנסה התינוק או הילד לשעל החוצה מקנה הנשימה, מגביר את הגירוי ואף מייבש עוד יותר את חללי האף, המשחקים תפקיד בהענקת לחות לנשימה. לפיכך מומלץ להגביר את הלחות בבית באמצעות מכשירי אדים. הקפידו להשתמש במכשיר במים רתוחים שצוננו, לייבש מדי בוקר את מכשיר האדים, ולחטא אותו אחת לשבוע, זאת בכדי למנוע זיהום במכשיר, שעלול להיות מסוכן.

 

3. אוורור הבית

חברת החשמל ממליצה לאטום את הבית כדי למנוע "בריחה" של החימום. אבל דווקא בחורף חשוב להקפיד על אוורור הבית, כדי למנוע הדבקה משפחתית בוירוסים ובחיידקים. לכן השאירו פתח אוורור אחד או שניים בבית, דרכם תתבצע סירקולציה של האוויר.

 

4. אל תחממו יותר מדי

חימום רב מדי של הבית מעלה את חום הגוף של התינוק והילד, והוא מסוכן. ודאו שטמפרטורת הבית אינה עולה על 24 מעלות.

 

5. אל תלבישו ביותר מדי שכבות

לא צריך להגזים. אנחנו לא חיים באנטרקטיקה. ואפילו לא אירופה. שתי שכבות בגדים וגריבת גרביים מספיקות לחלוטין. בחוץ אפשר להוסיף על אלה מעיל וכובע. מעבר לכך, הדבר רק יגרום לאי נוחות אצל הילד, להזעה ואף לעליית חום הגוף.  אגב, דרך החימום הטובה ביותר היא באמצעות כובע וגרביים, שכן מרבית החום נפלט מהגוף דרך הקרקפת, הגדולה יחסית אצל התינוק, וכפות הרגליים. כל עוד הילד חיוני, עירני, פעיל, אינו רועד מקור וכפות ידיו ורגליו אינן "קופאות", הניחו לו מבלי לנג'ס. אם אינכם בטוחים, תוכלו למדוד את טמפרטורת הגוף שלו, ולהיווכח שהיא תקינה, כלומר מעל 36 מעלות, אפילו עם שכבת ביגוד אחת.

 

6. ומה עושים עם ילד שמתעקש שלא לקחת מעיל?

כן, בישראל של שנת 2015 אני עדיין שומע אמהות דולקות אחרי ילדיהן בצעקות: "אתה תתקרר, תשים מעיל". אבל האם הקור באמת גורמת למחלות? התשובה היא, כמובן,  לא. בחצי כדור הארץ הצפוני, בארצות סקנדינביה למשל בהן טמפרטורת החורף צונחת הרבה מתחת לאפס, שיעור התחלואה בשפעת או מחלות חורף דמויות שפעת אינו גבוה יותר, חרף הקור העז. גם אסקימוסים לא סובלים יותר ממחלות חורף. ובעצם, תתפלאו, מזג האוויר הקר אינו זה שגורם למחלות, אלא נגיפים וחיידקים.

 

הסיבה לשכיחות הגבוהה יותר של תחלואת חורף דווקא בטמפרטורת קרות, נובעת על פי ההערכות משני גורמים: פעילות רבה יותר של וירוסי וחיידקי החורף דווקא בעונה זו של השנה, בשל מחזורי התרבות עונתיים,והחללים הסגורים. כן, אתם קופאים מקור, סוגרים הרמטית את הבתים, וכתוצאה מכך החיידקים משתוללים. רסיסי השיעול והעיטוש מתפזרים בחללים הסגורים, מדביקים - ומתרבים. התופעה מתרחשת לא רק אצלכם בבית, אלא בגנים ובבתי חולים, ואלה ככל הנראה המקורות העיקריים לשכיחות הגבוהה כל כך של מחלות החורף - דווקא בחורף.

 

אז לא, המעיל לא ימנע מהילד ללקות במחלות חורף, חימומו לא יחסן אותו ולא יגן עליו, גם אם הסבתא נשבעה לכם, והדודה הפחידה אתכם בסיפורי אימה. כאמור, שתי שכבות ביגוד בהחלט מספיקות לחורף הישראלי. 

 

6. בטיחות מעל לכל

בדקו את בטיחות התנורים. אם יש ילדים בבית, מומלץ שלא להשתמש בתנורים שחושפים את מקור החום ועלולים לגרום לכוויה אצל הילד.

 

7. שתייה ומזון

האוויר היבש, בשילוב עם חימום הבית, עלולים לגרום להתייבשות אצל הילד, ולכן חשוב להקפיד על כמות נוזלים נאותה. חשוב גם לזכור ששתייה ותזונה נכונה מסייעים לשמירת חום הגוף. לכן ודאו כי הילד אוכל ושותה כרגיל.

 




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חורף. הקור לא גורם למחלות
צילום: shutterstock
מומלצים