האחראי לשעבר על מתן קנאביס: "הנזק גדול מהתועלת"
החולים טוענים שקנאביס רפואי עוזר להם כיוון שהם מכורים ורוצים את החומר, הקנאביס עלול לגרום להתפרצות של בעיות נפש ויש לא מעט מידע על השפעות שליליות נוספות - כך קובע נייר עמדה חדש של החברה הישראלית לטיפול בהתמכרויות. מי חתום על המסמך? ד"ר יהודה ברוך, שהיה אחראי על מתן רישיונות לקנאביס רפואי מטעם משרד הבריאות במשך שנים
הפסיכיאטרים נגד קנאביס רפואי: החברה הישראלית לטיפול בהתמכרויות (אילסם) פרסמה היום נייר עמדה שלפיו הנזק הנגרם בשימוש בקנאביס רפואי גדול מהתועלת.
על נייר העמדה חתום ד"ר יהודה ברוך, לשעבר מנהל בית החולים הפסיכיאטרי אברבנאל ומי שניהל את תחום הקנאביס הרפואי עבור משרד הבריאות במשך כמה שנים.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
עוד על קנאביס רפואי:
מחקר ישראלי קבע: קנאביס רפואי באמת יעיל?
עכשיו זה מדעי: מריחואנה רפואית הופכת כאב לנסבל
ישראל: שיאנית העולם בשימוש בקנאביס רפואי
"משפיעים לרעה על הבריאות הנפשית"
"על פי הספרות המדעית הקיימת, מריחואנה, חשיש ודומיהם עלולים להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית של הצורכים אותם", נכתב בנייר העמדה, "עד כדי התפרצות של הפרעות נפשיות שונות או לפחות החמרה של מצבים נפשיים קיימים וכן ירידה קוגניטיבית".
הרופאים קובעים כי יש הצדקה לבדוק את השפעת החומרים על חולים הסובלים ממחלות קשות וחשוכות מרפא, שמצבם לא השתפר בעזרת הטיפולים המקובלים, וכי יש לתמוך בהרחבת המחקר בנושא.
עם זאת, הם סבורים שלא צריך לתת רישיונות לשימוש בקנאביס רפואי כשמדובר במחלות אחרות.
הפסיכיאטרים גם מזהירים מפני סמי פיצוציות, המכילים קנבינואידים סינתטיים העלולים לפגוע במערכת העצבים המרכזית ובבריאות הנפש.
על פי נייר העמדה, הסכנות הכרוכות בשימוש בקנאביס כוללות התקפי חרדה, התפרצות של סכיזופרניה או מצבים פסיכוטיים שונים, ירידה קוגניטיבית בסמוך לשימוש בצמח והחמרה של בעיות נפשיות קיימות כמו דיכאון או חרדה.
"לאור האמור, נראה שברמת האוכלוסייה הכללית הנזק הפוטנציאלי מצריכת חומרים אלה גדול ברוב המקרים מהתועלת הפוטנציאלית", כתבו הרופאים. "על קובעי המדיניות, המטפלים והציבור הרחב להיות ערים למשוואה זו".
"החולים מכורים ורוצים את החומר"
ד"ר ברוך מציין עוד כי הדיווח של חולים רבים על שיפור במצבם אינו מגובה במחקרים אמינים, וכי לא ניתן ללמוד מכך באופן נרחב. "אנו סבורים שדיווחים סובייקטיביים אלה אינם יכולים להישקל אל מול ראיות מדעיות, עד שייבדקו באמצעים מחקריים על מנת לאמת או להפריך אותם", כתב.
"יש הרבה עבודות שמראות הצלחה לשימושים רפואיים בקנאביס, אבל גם זה במשורה. תרופות נוגדות סרטן הן חשובות והכרחיות, אבל לא אמליץ לאף אחד לקחת את התרופות האלו בשביל הכיף. הטענה שמדובר בצמח נפלא ושצריך לתת אותו לכולם היא לא סבירה. אנשים שטוענים שהם מרגישים טוב בגלל השימוש בחומר ייתכן שאומרים זאת כיוון שהם מכורים ורוצים את החומר", אומר ד"ר ברוך, שייתכן שיצטרף לחברה שחוקרת את נושא הקנאביס הרפואי.
"המטרה היא להראות אם זה מועיל, איזה חומר מועיל ועוד. אני סבור שהמריחואנה עוזרת דווקא במינונים נמוכים, ואת זה נבדוק".
"היחס שלנו הוא לא שלילי אלא זהיר מאוד", אומר פרופ' משה קוטלר, יו"ר האיגוד לפסיכיאטריה וממנסחי נייר העמדה. "יש לא מעט מידע על אפקטים שליליים על שימוש בקנאביס, אבל מעט מאוד מידע על האפקט שיכול לסייע.
"כל זמן שאנחנו עומדים מול מצב נתונים כזה, אנחנו מחויבים לעיקרון של לא להזיק. אנחנו לא רוצים ליצור תחלואה נוספת אצל אנשים".
פרופ' קוטלר היה מהרופאים שדחפו את משרד הבריאות לאשר קנאביס רפואי לחולי פוסט טראומה, אך הוא אינו רוצה להביע סתירה בין עמדתו בנושא לבין הנייר הנוכחי. "ניתן קנאביס לחולי פוסט טראומה רק תחת מעקב פסיכיאטרי הדוק", הוא אומר, "לחולים הסובלים לפחות שלוש שנים ושהטיפול המקובל לא הצליח בהם".
מחברת תיקון עולם נמסר: "מחקרים שאנו מבצעים עם רופאים וחוקרים וניתוח מאגר הנתונים הגדול בעולם של אלפי מטופלינו לאורך השנים מראים בבירור כי המדדים הנפשיים כמו הפיזיים ואחרים השתפרו ובאופן ניכר אצל מרבית המטופלים.
"תופעות הלוואי השליליות של הקנאביס הן שוליות ביותר לעומת תופעות הלוואי הרבות והחמורות של התרופות הפסיכיאטריות ותרופות אופיאטיות שבהן נעשה שימוש נרחב ברפואה.
"אצל למעלה מ-80% ממקבלי הטיפול בקנביס רפואי נרשם שיפור ניכר באיכות החיים ובתפקוד היומיומי. אנו מקדמים בברכה עריכת מחקרים מדעיים רבים ככל האפשר, ומשוכנעים שיתרמו להרחבת השימוש בקנביס רפואי ולהפחתת השימוש בתרופות בעלות השלכות לוואי קשות".