בית הדין בהאג: פותחים בבדיקה ראשונית על פשעי מלחמה בפלסטין
שבועיים אחרי שהפלסטינים הגישו את מסמכי ההצטרפות לבית הדין הבינ"ל פותחת התביעה בהאג בבדיקה מקדמית של הטענות לפשעי מלחמה. אם התוצאות יצדיקו זאת, תיפתח חקירה מלאה שעשויה להניב כתבי אישום נגד ישראלים ופלסטינים, אבל הבדיקה המקדמית עשויה להימשך שנים ארוכות. נתניהו: "החלטה שערורייתית", ליברמן: "נפעל לפירוק בית הדין"
בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הודיע אמש (יום ו') כי הוא פותח ב"בדיקה מקדמית" של האפשרות ל"פשעי מלחמה בפלסטין". תובעת בית הדין בהאג, פאטו בנסודה, אמרה כי בכוונתה לפתוח בבדיקה מקדמית סביב האפשרות שבוצעו פשעי מלחמה בשטחים הפלסטיניים - צעד ראשון בדרך להגשת אישומים אפשריים נגד גורמים פלסטינים וישראלים בגין פשעים שכאלה. החוקרים יצטרכו לקבוע בתום החקירה אם הממצאים הראשוניים מצדיקים פתיחה של חקירה מלאה בנוגע לטענות על פשעי מלחמה.
חשוב להדגיש שהדרך לחקירה נגד בכירים ישראלים ארוכה מאוד, אם בכלל אפשרית: כפי שהסברנו ב-ynet השבוע, בית הדין הבינלאומי מנהל כבר כיום שמונה בדיקות מקדמיות - באפגניסטן, קולומביה, גאורגיה, גינאה, הונדורס, עיראק, ניגריה ואוקראינה, והן נמשכות כבר חודשים ושנים מבלי שהבשילו לכדי חקירה ממשית. באוקראינה נמשכת הבדיקה כבר שמונה חודשים, ובגאורגיה - שבע שנים, מבלי שבאופק נראית חקירה של ממש. אף שהפלסטינים הגישו כבר את מסמכי ההצטרפות, בפועל סמכות בית הדין עליהם תוכל לחול רק ב-1 באפריל, וכיוון שאין שום סיכוי שהבדיקה המקדמית תסתיים עד אז - הם לא יוכלו לבקש לחקור את אירועי מבצע "צוק איתן".
התובעת בנסודה הדגישה בהצהרה שפרסמה אמש כי היא תנהל את הבדיקה המקדמית "באופן לחלוטין עצמאי ונטול-פניות". מדובר בסכסוך הפוליטי הטעון ביותר שאותו חקר בית הדין בהאג אי פעם.
בנסודה מסרה כי ההחלטה לפתוח בבדיקה ראשונית היא הליך פרוצדורלי בעקבות הכרת הפלסטינים בסמכותו של בית הדין. לא ברור כמה
זמן תימשך הבדיקה הזו, ובנסודה הבהירה בהודעתה כי האמנה שממנה שואב בית הדין את סמכותו אינה קובעת לו לוח זמנים מוגדר לכך.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר בעקבות הודעה בית הדין בהאג: "זאת שערורייה שימים ספורים אחרי שטרוריסטים טבחו ביהודים בצרפת, התובעת הכללית של בית הדין הבינלאומי פותחת בבדיקה נגד מדינת היהודים, וזאת בגלל שאנחנו מגנים על אזרחינו מפני החמאס, ארגון טרור שנמצא בברית עם הרשות הפלסטינית, ושפושעי המלחמה שלו ירו אלפי טילים לעבר אזרחי ישראל. לצערי זה הופך את בית הדין לחלק מהבעיה ולא לחלק מהפתרון".
שר החוץ, אביגדור ליברמן, אמר כי מדובר בהחלטה שערורייתית שכל מטרתה היא לנסות לפגוע בזכותה של ישראל להגן על עצמה מפני הטרור. "אותו בית דין שלאחר יותר מ-200 אלף הרוגים בסוריה לא מצא לנכון להתערב בנעשה שם או בלוב או במקומות אחרים, מוצא לנכון 'לבחון' את הצבא המוסרי בעולם, בהחלטה שכולה נובעת משיקולים פוליטיים אנטי-ישראליים", אמר ליברמן.
"גם המשוואה שכביכול 'בוחנת' את שני הצדדים היא כסות למטרה של פגיעה בישראל משום שברור שכלל לא ניתן לשים באותה משוואה את צה"ל, שעושה הכול על מנת שלא לפגוע בחפים מפשע, ואת ארגוני הטרור, שיורים מתוך אזורי אוכלוסייה אזרחית על מנת לפגוע באוכלוסייה אזרחית. לא נקבל זאת ואני אמליץ שלא לשתף פעולה עם 'הבדיקה'. נפעל בזירה הבינ"ל על מנת להביא לפירוקו של בית הדין הזה שהוא גוף המייצג את הצביעות ונותן רוח-גבית לטרור".
גורמים ישראליים בירושלים הוסיפו בתגובה להחלטת בית הדין: "ישראל דוחה על הסף את הודעת התובעת על פתיחת בדיקה מקדמית על בסיס הפנייה השערורייתית של הרשות הפלסטינית. הרשות איננה מדינה ולכן אין מקום לבית הדין, גם על פי כלליו, לבצע בדיקה כזאת. האבסורד בהחלטה גדול עוד יותר משום שהרשות משתפת פעולה עם ארגון הטרור חמאס שמבצע פשעי מלחמה, בניגוד לישראל שנלחמת בטרור תוך שמירה קפדנית על הדין הבינלאומי ופועלת בה מערכת משפט עצמאית. מדובר בהיפוך מוחלט של המטרות המקוריות שבגינן הוקם בית הדין הבינלאומי, שנוסד בין היתר בעקבות רצח העם שבוצע ב-6 מיליון יהודים על-ידי הנאצים, ועכשיו מבקשים לנצל בית דין זה כנגד מדינת היהודים המתגוננת מפני הטרור הרצחני שתוקף אותנו ואת העולם כולו".
משרד החוץ הפלסטיני מסר בהודעה רשמית: "המשרד מקדם בברכה את ההחלטה לפתוח בבדיקת המצב בשטחים הפלסטיניים על ידי התובעת של בית הדין הפלילי הבינלאומי. מדינת פלסטין הצטרפה לאמנת רומא בכדי להבטיח שפשעים חמורים ובמיוחד פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות לא יעברו ללא עונש. בשנים האחרונות אלפי פלסטינים נהרגו, מרביתם אזרחים, כולל 2,000 פלסטינים שנהרגו במהלך התוקפנות האחרונה נגד העם הפלסטיני ברצועת עזה. ישראל מבצעת הפרות חמורות של החוק הבינלאומי כולל בנייה בהתנחלויות בשטחים הפלסטיניים הכבושים ובמזרח ירושלים. בכך שאנחנו דורשים להביא את הפושעים האחראים לכך למשפט צדק - אנחנו מכבדים את הקורבנות ומגנים על אחרים לפני שיהפכו לקורבנות בעתיד. משרד החוץ הפלסטיני יהיה מוכן לשתף פעולה באופן מלא עם בית הדין".
הלילה פרסמה גם ארה"ב את תגובתה המלאה להחלטה. בהודעת מחלקת המדינה נכתב כי ארה"ב "מתנגדת נחרצות להחלטת בין הדין. זו אירוניה טרגית שישראל, שטרוריסטים ירו אלפי רקטות לעבר אזרחיה, היא שנבדקת". בממשל האמריקני הבהירו כי בכוונתם לפעול בערוצים דיפלומטים לסיכול המהלך, למרות שארה"ב עצמה אינה חברה ב-ICC: "נמשיך להתנגד לפעולות בבית הדין בהאג נגד ישראל, הן פוגעות בשלום".
הודעת בית הדין בהאג באה קצת יותר משבועיים אחרי שאבו מאזן, בצעד מתריס נגד ישראל, הגיש רשמית את מסמכי ההצטרפות לבית הדין
הבינלאומי. הצטרפות הפלסטינים לבית הדין בהאג תאפשר להם לקדם חקירה נגד ישראל בגין פשעי מלחמה, אבל מצד שני תחשוף גם את
הפלסטינים עצמם לחקירות דומות ולתביעות מצד ישראל.
הפלסטינים הגישו את מסמכי ההצטרפות לבית הדין בהאג אחרי שהניסיון שלהם להעביר במועצת הביטחון החלטה שתחייב את ישראל לסגת מהשטחים עד שנת 2017 נכשל בשל גיוס שמונה מדינות תומכות בלבד במקום התשע הדרושות. כבר עם הגשת המסמכים הזהירה מחלקת
המדינה האמריקנית את הפלסטינים כי למהלך יהיו השלכות על הסיוע לרשות הפלסטינית.
הנציג הפלסטיני באו"ם, ריאד מנצור, אמר אחרי הגשת מסמכי ההצטרפות להאג: "זהו צעד חשוב מאוד שיאפשר לנו להשיג צדק עבור כל הקורבנות שנהרגו בשל הכיבוש הישראלי". בין המסמכים שעליהם חתם אבו מאזן גם אמנת רומא, המהווה את מקור הסמכות לפעילותו של בית הדין בהאג - הגוף השיפוטי-פלילי הבינלאומי שהחל לפעול בהולנד ב-2002.