משמורת משותפת? הגרוש עדיין ישלם מזונות
ביהמ"ש דן בתיק של בני זוג המשתכרים באופן דומה וחולקים משמורת על 3 ילדיהם. השופטים קבעו: יש לנו שיקול דעת, הוא ישלם 3,000 שקל בחודש
האם משמורת משותפת אמורה לפטור את האב מתשלום מזונות? בית המשפט המחוזי בלוד סבור שהדבר אינו מובן מאליו. לאחרונה קיבל הרכב שופטים ערעור של אישה, החולקת עם בעלה לשעבר את המשמורת על שלושת ילדיהם, וקבע כי אף שהם שוהים מחצית מהזמן אצל האב, הוא עדיין מחויב לשלם לה 2,875 שקל מדי חודש.
בתחילה פסק בית המשפט לענייני משפחה בראשל"צ כי אין לחייב את האב במזונות הילדים, לנוכח העובדה שמתקיימת חלוקת אחריות הורית שווה ואין פערים משמעותיים בין הכנסותיהם ויכולותיהם הכלכליות. אלא שהאישה הגישה ערעור למחוזי.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- פיצוי בהתנחלות? 'החוק הישראלי לא חל עלינו'
- התיעוד הוכיח: הגישה תלונת שווא נגד בעלה
- היה שווה? העו"ד המפוטר יפוצה ב-7 שקלים
- התעלל, הצית - ודרש זיכוי עקב התקף פסיכוטי
בני הזוג התגרשו במהלך השנה החולפת וילדיהם בני 12, 10 ו-8. הם החליטו על משמורת משותפת, שבמסגרתה יחלקו ביניהם את האחריות ההורית ואת זמני ההשגחה על ילדיהם באופן שווה, ויישאו בהוצאות רפואיות חריגות שווה בשווה. גם הרכוש חולק באופן שווה, כולל דירת מגורים שנמכרה וממנה כל צד קיבל כמיליון שקל.
תביעה
במקום אבא: הסבתא תשלם מזונות לנכדתה
עו"ד איל בר לב
הסכם בין זוג לא נשוי קבע התנהלות כספית ייחודית: האב ישלם רק 900 שקל בחודש. אמה של האישה ערבה להסכם וחויבה לשלם את ההפרש
היא טענה כי על פי הדין העברי האב חייב לשאת בכל צורכיהם של הקטינים, ועל כן, בכך שפטר את האב ממזונות, טעה בית המשפט לענייני משפחה וסטה מהדין הנהוג.
האב טען מנגד כי פסק דינו של בית המשפט לענייני למשפחה תואם את עקרונות הצדק והשוויון הגלומים בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, ומתיישב גם עם פרשנות ראויה של הדין העברי עצמו. לשיטתו, כאשר שני ההורים מרוויחים שכר נאה וחולקים ביניהם את האחריות ההורית ואת ההשגחה על הילדים, ראוי שכל הורה יזון את ילדיו בזמן שהם שוהים אצלו.
חובת האב מוגברת
השופטות ורדה פלאוט ומיכל נד"ב, והשופט צבי ויצמן, קיבלו את הערעור וחייבו את הבעל במזונות בסך מחצית הוצאות הילדים בזמני שהייתם עם האם.
השופט ויצמן ציין כי בקביעת גובה המזונות ראוי להימנע משימוש בחלוקה אריתמטית ונוסחאות מכאניות, ויש לדון כל מקרה לגופו ולהביא בחשבון נסיבות כגון השתכרות בני הזוג ורכושם, גילאי הילדים, סוג המשמורת ואופן החלוקה ההורית, כאשר לבית המשפט מוקנה שיקול דעת רחב ועליו לפסוק באופן זהיר ומדוד.
על כך הוסיף כי משמורת משותפת מתאימה במקרים שבהם האב מוכן ומסוגל להיות מעורב יותר בחיי ילדיו, וסביר להניח כי מעורבות גדולה יותר בחיי הילדים תוביל גם למעורבות כלכלית גבוהה יותר.
בנוסף, ציין השופט כי יצירת כלל קבוע של פטור מוחלט ממזונות עקב משמורת משותפת עלול ליצור עימותים מלאכותיים ומיותרים בין ההורים על סוגית המשמורת, על מנת להשיג הנחה בתשלום המזונות ולא מתוך ראייה אמתית של צורכי הקטינים.
בסופו של דבר חויב האב במזונות ובמדור שלושת ילדיו בסך 2,875 שקל לחודש עד לגיוסם לשירות צבאי, ושליש מסכום זה בזמן שירות החובה. המשיב חויב בהוצאות משפט בסך 15 אלף שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המערערת: עו"ד שלום כהן
- ב"כ המשיב: עו"ד מאיה רוטנברג
, עו"ד זרח רוזנבלום
מומלצים