שתף קטע נבחר

 

סוזן מובארק, 4 שנים למהפכה: אין לי דבר חוץ מאללה

4 שנים אחרי הדחת בעלה מנשיאות מצרים, סוזן מובארק פותחת את הפה ומספרת על קריסת חייה: על בגידת המקורבים, הזוגיות עם חוסני והאכזבה מסיסי. "כשאני חוזרת מביקור אצל ילדיי בכלא אני מסתגרת בחדר ולא יוצאת יום שלם. הייתי רוצה לבכות על כתפם, אבל אני לא יכולה, אסור לי להתמוטט"

ארבע שנים אחרי תחילת "האביב הערבי" והמהפכה שהביאה להדחת בעלה, נשיא מצרים הכמעט כול-יכול דאז חוסני מובארק, שוברת השבוע שתיקה סוזן מובארק, מי שהייתה הגברת הראשונה של ארץ הנילוס במשך כמעט שלושה עשורים. בראיון מיוחד לעיתונאית מכוויית הביעה סוזן מובארק אכזבה מנשיא מצרים הנוכחי, עבד אל-פתאח א-סיסי, שלדבריה אינו מזכיר את בעלה, מגיבורי מלחמת יום הכיפורים באתוס המצרי, וגם לא את שאר גיבורי המלחמה ההיא.

 

עוד חדשות בעולם :

 

בראיון מספרת מובארק על השנים הקשות שעברו עליה מאז הדחת בעלה מהנשיאות, והשליחה שלו ושל בניהם עלא וגמאל אל מאחורי סורג ובריח. בחודשים האחרונים בוטלו כמה הרשעות ועונשי מאסר שנגזרו על מובארק ובניו, אבל הם טרם שוחררו לחופשי. "כשאני יוצאת מהביקור אצל ילדיי בכלא אני נכנסת לחדר ולא יוצאת עד למחרת, כי המצב הנפשי שלי לא מאפשר לי לראות אף אחד. אני לא מאחלת לאף אחד לראות את מה שאני רואה", אומרת סוזן מובארק.

סוזן מובארק מתמונות עדכניות נדירות שלה שהתפרסמו במסגרת הראיון ()
סוזן מובארק מתמונות עדכניות נדירות שלה שהתפרסמו במסגרת הראיון

היא גם מסבירה איך בכל זאת היא ממשיכה לעמוד על הרגליים: "הייתי רוצה לחבק את בניי ולבכות על כתפם, אבל אני לא יכולה כי ההתמוטטות שלי תכאב להם. הם צריכים מישהו שיחזק אותם במבחן שהם עומדים בו, ולכן אני מחזיקה מעמד עד כה. כאב לי שלא הייתה לי האופציה הטבעית לכעוס או לבכות (אחרי המהפכה - ר"ק), רק כי הייתי צריכה לשמור על מי שסביבי ולדאוג שיחזיק מעמד". היא סיפרה כי היא נאלצת לפי שעה לסרב לאנשים הרבים המבקשים לפגוש אותה: "פרשתי מהחיים הציבוריים ואני לא יוצאת מביתי עד שחפותם של בעלי וילדיי תצא לאור".

 

היחסים עם חוסני: "היו גבולות שלא חציתי"

בראיון נשמעת הגברת מובארק בעיקר נעלבת. "אני לא יודעת מה זו שנאה, אבל מתפלאה על כך שמי שחיזר אחריי ללא הרף בעבר, תוקף אותי עכשיו. היו אנשים שלפני המהפכה היו מהללים אותנו מבוקר עד ערב, ואחריה אמרו לפתע דברים קשים מאוד נגדנו". היא נזכרה איך עיתונאי שנהג להיפגש איתה על בסיס יומי לפני מהפכת 25 בינואר 2011 וניסה לשכנע אותה לפרסם ספר אחרי המוות הטרגי של נכדהּ, תקף אותה לפתע לאחר הדחת בעלה: "אני פגועה מאוד ממה שאנשים אומרים עליי. להגן על עצמי לא יעזור, כיוון שהקול שלי לא נשמע. אין לי דבר חוץ מאללה שתומך בי".

חוסני מובארק מובל על מיטת חולים לאחר דיון בעניינו בבית המשפט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חוסני מובארק מובל על מיטת חולים לאחר דיון בעניינו בבית המשפט(צילום: EPA)

ערב הדחתו של מובארק, נזכיר, נחשב גמאל מובארק ליורש הטבעי שלו, ולבן שאותו מכשיר נשיא מצרים לנשיא עתידי. אחרי המהפכה נעצרו

בניו של מובארק יחד איתו, והושמו בכלוב משפיל בבית המשפט. "הייתה לעלא ולגמאל אפשרות לעזוב את מצרים, אבל הם סירבו כדי שהציבור לא יפרש זאת כהימלטות שלהם וכחוסר רצון מצדם להיאבק על חפותם", שחזרה סוזן מובארק את הימים הקשים, "לא חינכנו אותם לברוח. גמאל נהג לומר: 'אם הייתי יוצא מהמדינה, איך הייתה מסתכלת עליי הבת שלי כשהיא הייתה גדלה ומגלה שאביה ברח ושהוא נאשם? היית מסכימה שאחיה כנמלט כל חיי?'". היא הוסיפה: "עלא וגמאל התעקשו להיאבק על חפותם כי הם בטוחים שלא עשו דבר המצדיק עונש. מי שבורח הוא אדם פחדן".

הנשיא לשעבר מובארק בכלוב הנאשמים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיא לשעבר מובארק בכלוב הנאשמים(צילום: רויטרס)

מובארק גם דחתה את הטענות ארוכות השנים כאילו התערבה בניהול המדינה ובהרכב הממשלה. במשך שנים טענו כי היא מקדמת את בנה גמאל לנשיאות על חשבון ראש המודיעין דאז, עומר סולימאן. "אין שום קשר לפוליטיקה, כל מה שנאמר הוא עלילה, ואללה יתמוך בי. לא הכרתי את השרים, למעט חמשת השרים שהייתי באינטרקציה איתם מתוקף הפעילות ההתנדבותית שלי. אני מאתגרת את משמיעי הטענות האלה להוכיח שאי פעם שוחחתי עם שרי הפנים, החוץ, ההגנה או כל תחום אחר, שרים שלא היו לי קשרי עבודה איתם".

 

על היחסים עם בעלה סיפרה: "חוסני מובארק לא היה רק הבעל שלי, הוא היה עבורי גם הנשיא והייתי נוהגת להתייחס אליו

לפי הקריטריון הזה של אזרחית ונשיא. היו גבולות שלא חציתי". היא טענה כי חייה כאשת הנשיא לא היו פשוטים. "לא היו לי חיים פרטיים או חברויות. החיים שלי היו הבעל שלי, הילדים שלי והפעילות הציבורית לשם הצדק". היא סיפרה כי מובארק לא הסכים שאשתו תתערב בעבודתו. "כשהייתה נכנסת שיחת טלפון חשובה ואני הייתי בחדר, הייתי יוצאת".  

 

בראיון טענה מובארק כי לא אחת הציעה לה השייחה פאטמה בינת מובארק, אחת מנשותיו של הנשיא הראשון של איחוד האמירויות לעבור למדינה, אולם אמרה כי לא הייתה מסוגלת לנטוש את בעלה וילדיה הנמצאים במצוקה. היא הכחישה בתוקף את הטענות כי היא ומובארק תכננו להוריש את השלטון לגמאל: "אם היינו מתכננים זאת, היינו מכניסים את הבנים שלנו למוסד הצבאי כיוון שבמצרים שולטים רק בני המוסד הצבאי". היא הסבירה: "החיים שחוויתי עם בעלי לא היו יפים בשום אופן. לא ייחלתי שבני יחיה חיים כאלה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סוזן מובארק. "פגועה מאוד ממה שאנשים אומרים עליי"
מומלצים