הרגולטור ממיזם הסיבים מונה ליו"ר שלו
כך נראית הדלת המסתובבת של בכירי האוצר: כראש רשות החברות הממשלתיות וכמנכ"ל משרד האוצר ישב דורון כהן בצמתים מרכזיים הנוגעים למיזם הסיבים - וגם אישר אותו. כשנתיים אחרי, בקריירה הפרטית, הוא מונה ליו"ר הפרויקט. כהן: "לא פגשתי בעבר בשותפי המיזם"
דורון כהן, מי שהיה בעבר מנהל רשות החברות הממשלתיות ומנכ”ל משרד האוצר, מונה אתמול (א') ליו”ר IBC, החברה המנהלת את מיזם הסיבים האופטיים על גבי תשתיות חברת החשמל במקומו של זאב גולדברג. מאחורי המינוי עומד ג'ונאס בירגרסון, הבעלים של חברת ויה אירופה השבדית - המשקיעה הפרטית המרכזית במיזם - שהציע לכהן את התפקיד לפני כשבועיים לאחר שהשניים נפגשו מספר פעמים.
לכתבות נוספות בנושא:
- סלינגר לא מאשרת מינוי שריג למנכ"ל אליהו
- רמי לוי חתם עם מיזם הסיבים האופטיים
- דורון כהן מונה לממלא מקום מנכ"ל משרד האוצר
- עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
ב־2010 החליטה המדינה לצאת במכרז להקמת תשתית תקשורת קווית שלישית בישראל שתתחרה בבזק וב־HOT, ובספטמבר האחרון חוברו לקוחות ראשונים בבאר שבע. על פי הערכות בענף, למיזם יש מאות בודדות של לקוחות, והוא סובל משיעורי נטישה גבוהים משום שהחברה אינה מספקת נתבים המאפשרים גלישה אלחוטית בבית כמו HOT ובזק, אלא מצפה מהלקוחות לרכוש אותם בעצמם.
מיזם הסיבים מספק מוצר עדיף טכנולוגית עם מהירות של עד 1 ג’יגה־ביט לשנייה סימטרית (מהירות העלאה והורדה זהות) לעומת קצב גלישה נמוך יותר ולא סימטרי בבזק וב־HOT, אולם בגזרת המחיר ההבדלים אינם משמעותיים. לדוגמה, מחיר חבילה במהירות 100 מגה־ביט של IBC ו־018 אקספון כספק תעלה 125 שקל, לעומת 140–150 שקל אצל המתחרות.
המיזם אמור לפעול בשיטה קמעונאית, כאשר IBC מספקת פלטפורמה ניטרלית לספקיות האינטרנט שעובדות מול הלקוח הסופי ומוכרות לו שירותים כמו טלפון קווי, אינטרנט ובהמשך גם טלוויזיה. בפועל המצב שונה לגמרי כעת כאשר האנשים של IBC הם שמשווקים את השירותים לצרכן. אחת הבעיות המרכזיות של המיזם היא שעד כה היא לא הצליחה להגיעה להסכמות עם שתי ספקיות האינטרנט הגדולות ביותר — סלקום־נטוויז’ן ופרטנר־012 — שהיו אמורות להיות השותפות הטבעיות שלה ולספק לה כוח שיווקי משמעותי.
סלקום ופרטנר מתנגדות למודל העסקי שמובילה ויה אירופה לפיו כל ספקי האינטרנט ישלמו מחיר אחיד עבור השימוש בתשתית ללא תלות במספר הלקוחות שלהם. כמו כן ויה אירופה דוגלת במודל שמאפשר ללקוחות לעבור מספק אינטרנט אחד לשני בלחיצת כפתור, מה שמדאיג מאוד את פרטנר וסלקום. פרטנר הביעה לאחרונה עניין להשקיע חצי מיליארד שקל ולהיכנס כשותפה במיזם, אך היא מנועה מלעשות כן מבחינה רגולטורית כרגע.
חב' החשמל: "לא מעורבים בהחלטה למנות את כהן"
לדברי גורמים ממשלתיים המעורבים בנושא, בקרוב יצטרכו בעלי המניות ב־IBC להחליט האם הם ממשיכים בהתקדמות או מחליטים לסגת מהפרויקט שרבים טענו כי אין בו היגיון עסקי מלכתחילה. מינויו של כהן אמור לסייע למיזם בעבודה מול רשויות מקומיות בקידום הפריסה ובעיקר מול רשויות המדינה, אם בקבלת הקלות נוספות מהמדינה או בסיוע בהסרת חסמים.
דורון כהן שימש מנהל רשות החברות בשנים 2009–2012 ומנכ”ל האוצר בשנים 2011–2013, ונכח בצמתים חשובים לאורך דרכו של מיזם הסיבים. ב־2010, כשהיה ברשות החברות, אישרה הממשלה לחברת החשמל להיכנס לשוק התקשורת כשותפה במיזם העתידי. לדברי גורמים ב־IBC, רשות החברות בראשות כהן התנגדה לאפשר לחברת החשמל להיכנס לשוק התקשורת.
כהן היה גם מי שמינה את סגנו מאיר שמרה לחבר בוועדת המכרזים שבחרה בסופו של דבר את קבוצת המשקיעים בראשות ויה אירופה. עם פרסום המכרז ב־2011 אמר כהן כי “במצב רגיל לא היינו רוצים שחברת החשמל תיכנס לשוק, אבל אנחנו לא חיים בעולם של פרדיגמות. נוצר מצב שבו האינטרנט המהיר לא הגיע לכל בית ולא ראינו אף אחד מהשחקנים הפרטיים עושה משהו כדי לשנות את זה”.
מחברת החשמל נמסר: “החברה לא מעורבת בכל צורה שהיא בהחלטה למנות את כהן ליו”ר IBC. לכשהנושא יובא לדיון בדירקטוריון IBC חברת החשמל תמסור את עמדתה, כשטובת החברה לעיניה”. כהן מסר בתגובה: “בהיותי במערך הממשלתי לא פגשתי מעולם נציג מוויה אירופה או מהשותפים האחרים במיזם”.
הכתבה המלאה פורסמה הבוקר (ב') בעיתון כלכליסט