שתף קטע נבחר
 

רעש, מזגן וניאון: מה הורס לנו את העבודה?

מחסור באוויר צח, חדר מחומם מדי ורעש פטפוט בלתי פוסק של הקולגות - מורידות את התפוקה של כל עובד ועובדת. במה חשוב להשקיע בתכנון סביבת העבודה כדי להגדיל גם את רווחת העובדים וגם את רווחיות הארגון כולו?

כמעט כל מי שעבד בחייו ב"אופן ספייס" (חלל עבודה פתוח), יודע עד כמה קשה להשאר מרוכז. לעיתים החברים לעבודה מחליטים לפתוח בשיחה קולנית, לעתים צריך להתמודד עם קור מקפיא או חום בלתי נסבל בגלל קולגה שמתעקש להגביר את המיזוג, ולעתים פשוט מחניק - כי אף אחד לא פותח את החלון.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

 

אלא שתופעות אלו לא מסתכמות בסתם חוסר נוחות של העובדים - אלא משפיעות גם על התפוקות שלהם - כך לפי סקירה שערכה חברת Sodexo הבינלאומית. בחברה, המתמחה במתן שירותים משפרי איכות חיים לארגונים, טוענים כי סביבת עבודה אידיאלית עשויה לשפר את תפוקתו של כל עובד בלא פחות מ-15%.

 

הסקירה נערכה על ידי לינדה ואן דן ברינק, יועצת בחברה ובעלת תארים באיכות הסביבה, באינטראקציה שבין אדם-לטכנולוגיה ובאדריכלות ומדעי הבנייה. היא התבססה על עשרות מחקרים אקדמיים שנערכו ב-15 השנים האחרונות לבדיקת השפעת התנאים הסביבתיים על תפוקת העבודה במשימות משרדיות שונות דוגמת הקלדה, חשיבה יצירתית, זיהוי טעויות וכדומה.

 

במסגרת זו, נבחנו 4 פרמטרים פיזיים במספר סביבות עבודה וסוגי משימות שונים: טמפרטורה, איכות אוויר, תאורה מתאימה ורעש. הממצאים: טמפרטורה מתאימה משפרת את התפוקה בעד 6%, איכות אוויר - בשיעור של 7%, תאורה מתאימה - ב-3% וסביבה שקטה - ב-9%. בכך הכל, שילוב של כל הגורמים יחדיו יביא לשיפור מקסימלי של 15% בתפוקה.  

 

 (באדיבות Sodexo) (באדיבות Sodexo)
(באדיבות Sodexo)

 

איך עושים את זה נכון?

נטלי קוטלר, מהנדסת אבטחת איכות בחברה, מציינת כי "מנהלי ארגונים רבים מתחבטים יום אחר יום בדרכים שבהן יוכלו להשיג גידול ברווח ובאופנים שבהם יוכלו לספק לעובד את מירב הכלים שיאפשרו לו להגביר תפוקה, כולל מערכות מידע משוכללות ומתקדמות, גיבוש תהליכי עבודה שמבטיחים יעילות מקסימלית ועוד.

 

"עם זאת, רבים אינם מפנימים כי לסביבת העבודה הפיזית, על תנאיה הבסיסיים ביותר, יש השפעה מרחיקת לכת על תפוקת העובד וכפועל יוצא מכך, גם על רווחיות הארגון כולו". אז על מה חשוב להקפיד בתכנון סביבת העבודה של העובדים - כדי לההעלות את הסיכוי לשיפור בתפוקות? גיבשנו בסיועה מספר טיפים חשובים:

 

רעש - מדובר באחד הגורמים הנפוצים הפוגע בתפוקה של עובדים, רעשי הרקע שנמצאו ככאלה הפוגעים ביותר בתפוקה הם קולות דיבור. קולר מציינת כי הבעיה נפוצה בעיקר מקומות עבודה עם חללים פתוחים - אבל ניתן לשמור על אקוסטיקה מתאימה שתמזער רעשי רקע. לצד זאת היא ממליצה להזהר מטרנדים ולא תמיד לבחור באופן ספייס - אלא ליצור התאמה בין אופי העבודה לסביבה של העובד.

 

טמפרטורה - הטמפרטורה האידיאלית בחלל עבודה עומדת על טווח של 20-25 מעלות, כאשר קוטלר מציינת כי חריגה מגבולות אלו עלולה לפגוע בשיעור של 2% בתפוקה לכל מעלה של חריגה. "לעונת השנה וללבוש שבו בוחרים - יש השפעה על הטמפרטורה המדויקת בה ירגיש כל עובד בנוח", היא מסבירה. "בקיץ, מרבית העובדים יחושו בנוח בטמפרטורה של 23-25 מעלות ובחורף ב-20-22 מעלות. על פי רוב, לעלייה מעל לגבול של 25 מעלות השפעה שלילית יותר מאשר לירידה מתחת לטווח התחתון".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

איכות אוויר - התלונות השכיחות ביחס לאיכות האוויר, דוגמת "אוויר יבש", מחסור באוויר צח ומחסור בחמצן, קשורות לדבריה לרוב לחימום של החדר לטמפרטורות גבוהות מדי או לחוסר מיזוג. כדי לשפר את איכותו - היא ממליצה קודם כל להסיר גורמים כמו שטיחים מאובקים, אבק על חפצים שונים, יחידות מיזוג מלוכלכות, רטיבות וכדומה. 

 

בנוסף, היא ממליצה להגביר במידת האפשר כניסה של אוויר צח מבחוץ. "אוורור מוגבר באמצעות יחידות מיזוג יועיל רק במקרים שבהם יחידות המיזוג נקיות לגמרי, אך אם זה לא המצב - האוורור המוגבר רק יפזר חלקיקי אבק ולכלוך ויפגע באיכות האוויר", היא מסבירה. באשר לצמחים, שידוע כמסייעים לשיפור איכות האוויר - השפעתם דווקא זניחה יחסית. "צמחים מסייעים משמעותית רק במידה והם נמצאים ביחס של 10-20 צמחים לאדם, כך שזהו פקטור שלרוב השפעתו אינה ישימה אלא אם עובדים במשתלה", היא מסבירה.

 

תאורה - אמנם מדובר במרכיב שנקבע כבר בעת בניית המבנה - אבל קוטלר מציינת כי ניתן לשנות את צבעה ואת עוצמתה, שהם גורמים משמעותיים. "תאורה בסביבת העבודה צריכה להיות חזקה בצורה מספקת אך יחד עם זאת לא ליצור אפקט של בוהק וסנוור של העובד" היא מבהירה. "אפקט חשוב נוסף בסביבת העבודה הוא ניגודיות בין צבעים של חפצים שונים - ככל שזה נמוך יותר, כך התפוקה עשויה להשתפר ותאורה מתאימה עשויה למתן השפעות של ניגודיות בצבעים".

 

בשורה התחתונה, קוטלר ממליצה לעסקים - שרובם פועלים בשטחים שכורים - לבחון מעבר לשאלת המחיר והמיקום גם את נושאי האחזקה השוטפת. "במידת הצורך ניתן לשפר פרמטרים אלה באמצעות אחזקה יזומה ופתרונות לשיפור אקוסטיקה ותאורה", היא מסבירה. "אמנם מדובר בהוצאות תפעוליות שנמצאות תמיד בעדיפות ראשונה לקיצוץ כשבאים לבחון את שורת הרווח, אך מדובר בהוצאות שבטווח הארוך תשפענה משמעותית ולחיוב על שורה זו".


פורסם לראשונה 26/01/2015 22:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"שיהיה פה קצת שקט"
צילום: shutterstock
מומלצים