מחאה ארצית על מחסור בסייעות: "גן זה לא מחסן"
הורים בעפולה, בכפר יונה, באילת ובתל אביב השביתו לימודים בגני הטרום טרום חובה במחאה על הפקרתם של הילדים לטיפולן של גננת וסייעת אחת בלבד: "הזנחה פושעת של זאטוטים רכים"
מאות הורים לילדים בני 4-3 מתל אביב הפגינו הבוקר (יום ו') בכיכר רבין בעיר, במחאה על המחסור החמור בסייעות בגני הילדים. בגנים נוספים ברחבי הארץ, כמו למשל באילת, בכפר יונה ובעפולה, השביתו ההורים את הלימודים בדרישה לתקצב סייעת נוספת בגנים. מאז שהוחל חוק חינוך חינם מגיל 3 - עבדו שתי סייעות וגננת בחלק מהגנים, בהתאם למשאבים שהקצתה כל רשות מקומית. אך בימים אלה בוטל התקן לסייעת נוספת בחלק מהמקומות, כך ששתי נשות צוות בלבד עובדות בגן של כ-30 ילדים.
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
משתתפי ההפגנה בתל אביב צבעו יחד עם ילדיהם שלט גדול שבו נכתב: "גן זה לא מחסן", ו"בני שלוש דורשים 3". עיריית תל אביב תקצבה בשלושת החודשים הראשונים של שנת הלימודים סייעת נוספת בגנים, אך ההורים דורשים מהעירייה להמשיך לעשות כן גם ביתר חודשי השנה.
ניב פרץ מעפולה, אב לילד בגן טרום טרום חובה, לא שלח את בנו לגן: "אני חושב שהעובדה שהגננות קורסות תחת העול והנטל לא צריכה להיות ברורה מאליה. אסור לנו לקבל את זה. אין לגננת ולסייעת אפשרות לטפל בילדים שלנו כמו שצריך בגילאים כל כך רכים". הוא הבהיר כי אם לא יהיו שינויים ההשבתה תימשך גם בתחילת השבוע, "עד שנקבל את מה שצריך לטובת הילדים שלנו".
ליאן, אמא לילד בגן טרום טרום חובה ומיוזמות המאבק באילת, לא שלחה את בנה לגן היום. "רוב גני הטרום טרום חובה בעיר נותרו ריקים, כי המצב בלתי נסבל. 35 ילדים לא יכולים להיות מטופלים על ידי גננת וסייעת אחת. יש עיריות שהוסיפו סייעת נוספת עד סוף השנה וגם לנו מגיע. המצב הזה לא אנושי, אלה ילדים קטנים, כואב לי עליהם. הגננות מקסימות אבל במקום לחנך הן הופכות לבייביסיטר. אני לא רוצה את זה לילדים שלי".
רוני תמיר, אם לילדים בני 5 ושנה וחצי, הפגינה בכיכר רבין: "המצב בגני העירייה מזעזע, מטריד ולא ראוי. 35 ילדים בחלל שבו שני אנשי צוות. ילד לא צריך להגיע למסגרת בתנאים כאלה". היא תיארה "פגיעה שבאה לידי ביטוי בכך שלא רואים את הילד, לא שומעים אותו. הוא נאלץ לעשות משהו בשביל שמישהו יתייחס אליו. בחודש האחרון נרשמו המון מקרים מזעזעים".
תמיר מחתה: "ילד לא צריך להגיע למקום שבו לגננת אין זמן לחבק אותו, להלביש אותו, לקחת אותו לשירותים, שאין לה זמן להסתכל לו בעיניים. זה הדבר המטריד. דווקא הילדים שלא קורים להם הדברים הקיצוניים. זו הזנחה פושעת. חייבים סייעת נוספת". היא הוסיפה כי לדעתה "צריכות להיעשות בגני הילדים עוד הרבה רפורמות, אבל כרגע אנחנו דורשים מהעירייה לסיים את השנה עם סייעת נוספת. ראש העיר לא מוכן בטענה שזה תפקיד המדינה, כרגע אין לנו שלטון ארצי לפנות אליו. ראש העיר חייב להוסיף את הסייעת הזו ושלאחר מכן יוביל את המאבק הזה יחד איתנו מול הממשלה".
ההורים לוקחים ילדים לשירותים
ציפי לנסמן, אם לשניים שאחת מהן בת שלוש וחצי תיארה גן "צפוף ועמוס, ובעיקר הילדים סובלים מחוסר תשומת לב. קשה לגננת לראות את הילדים. אני באופן אישי לקחתי כמה וכמה ילדים לשירותים כשהייתי בגן. זה לא הגיוני, זה לא תפקידי ולדעתי זה גם לא חוקי. הייתה לנו סייעת נוספת בשלושת החודשים הראשונים והשינוי ניכר". עוד אמרה: "מדובר בזאטוטים בגובה הברכיים ששואלים שאלות ולא מקבלים תשובות, שצריכים עזרה כדי להבין איפה בקבוק המים שלהם. זה בראש ובראשונה אחריות של העירייה, היא צריכה להעביר את הדרישה לממשלה".
עינת קינן, אף היא אם לילדה בגן טרום טרום חובה שבו בתה בת ה-3 שוהה יחד עם ילדים בני 5-4: "אנחנו מאוד שמחים על חוק חינוך חינם, אבל זה לא מספיק להתעסק בתשתיות ומראה חיצוני. התוכן והטיפול זה הדבר הכי חשוב בגילאים האלה. כרגע המצב בלתי נסבל. הילדים צריכים להיאבק על תשומת לב למרות שהצוות המצויין עושה מאמצים. אבל זה פשוט בלתי אפשרי".
היא סיפרה על פער רגשי מאוד גדול בין הילדים הצעירים בגן לבין הבוגרים בו. "ביטחון הילדים הוא דבר בסיסי וגם הוא לא מתקבל שם. הילדים האלה חייבים מבט, מגע, כמה אדם אחד יכול לחבק? אנחנו דורשים פתרון מיידי. יש היענות מדהימה מצד ההורים ואנחנו מצפים שביום ראשון ראש העירייה יגיע אלינו עם בשורה". היא איימה: "אם לא - נשקול את צעדינו. למה דוחקים אותנו לפינה? זה הזוי".
ציפי ברנד, חברת מועצה ממובילות המאבק: "הורים וילדים שהשביתו את הגנים מיוזמתם היום - קוראים לחולדאי לשנות דיסקט ולהתחיל לספור את ההורים והילדים בעיר. עירייה שמוציאה עשרות מיליונים על אירועים מסחריים ושתקציב הדוברות שלה נאמד ב-14 מיליון שקל צריכה לדעת לתקצב סייעות בסכום של חמישה מיליון עבור אלפי ילדי בני 3 בעיר".
עיריית תל אביב יפו הפעילה את גני הילדים כסדרם, ומרביתם פעלו כרגיל. "עיריית תל אביב-יפו מאמינה כי המדינה אכן צריכה להוסיף סייעת, אבל ההחלטה צריכה להיות שוויונית וארצית, כך שמספר הסייעות לילד יהיה שווה ביישובים שבהם אוכלוסיות אמידות או חלשות. במרבית הגנים בתל אביב התקיימה הפעילות כסדרה", נמסר מהעירייה.