הפיטורים בנגב: "אנחנו לחוצים. יש פיות להאכיל ומשכנתה"
אשתו של מוריס רוצה לעזוב את הארץ, עומרי מצפה מהשרים "להיות בני אדם" ויו"ר הוועד מתבייש בחברות בליכוד. מאהל המפוטרים של עובדי תרכובות ברום מול משרדי כיל הפך לזירת ביקורת על רה"מ: "הוא במגדל השן". יחימוביץ' באה לתמוך: "המלחמה על הפרנסה בכבוד - הכי חשובה"
"הפכנו להיות חברה פיאודלית, שבה האדונים הם העשירים". מוריס קריספין (42), אב לשלושה ילדים ועובד זה שבע שנים במפעל תרכובות ברום של כיל, שוהה כבר כמה ימים במאהל המחאה שהקימו העובדים מול משרדי החברה בבית מקלף בבאר שבע. אחרי ש-140 עובדי המפעל קיבלו מכתבי פיטורים אמר הבוקר (יום ג') קריספין כי "ראש הממשלה יצר את החברה הזאת שלנו, והוא חלק מאותם אדונים עשירים. הוא במגדל השן, רחוק מהעין. נמאס מסיסמאות הביטחון על איראן, הביטחון שלנו הוא הכיס, התא המשפחתי".
ביבי חביבי // החדש של נוי אלוש // רק ב-ynet
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
כיל הודיעה על תוכנית התייעלות הכוללת פיטורי 300 עובדים מתוך 830 עובדי מפעלי תרכובות ברום. לפני כחודשיים וחצי זימנה החברה, בבעלות החברה לישראל של עידן עופר, 140 עובדים
לשימוע לפני פיטורים. מוקדם יותר בחודש שעבר נראה היה כי תושג פשרה - בעקבות עתירה שהגיש ועד העובדים לבית הדין לעבודה. הפיטורים בוטלו ושני הצדדים נשלחו לקיים משא ומתן, אך לפני כשבועיים הוא עלה על שרטון.
אשתו של קריספין הפתיעה אותו הבוקר כששלחה לו הודעת וואטסאפ ובה כתבה כי ברצונה לעזוב את הארץ. "יש לאשתי שלושה אחים שעזבו את הארץ, הם לא מפסיקים להציק לנו בטלפון להגיע לשם, שם החיים יותר קלים. הם מספרים על אפשרויות, איכות חיים לילדים, בלי דאגות לפרנסה".
על הקיצוצים שהוא נאלץ לעשות סיפר קריספין כי "חוסר ההתייחסות של הממשלה והמשרדים הנוגעים בדבר נותן לנו הרגשה שאנחנו נטושים. ביטלתי את כל החוגים של הילדים ואת החופשה המשפחתית בחו"ל. יש אווירה של לחץ אדיר, יש ערפל ואין לאף אחד מושג מה צופן העתיד".
בנוגע לאפשרויות הפעולה של העובדים אמר קריספין: "נמשיך במאבק שלנו, שכל בעלי ההון במדינה יבינו שלפועל שנמצא בחלק הכי תחתון יש תא משפחתי שלם וחיים שלמים. היום אני לא אמצא עבודה. יש כאן משפחה נוספת שנכנסת למעגל האבטלה".
עומרי דבוש (31) עובד במפעל 10 שנים. הוא נשוי, אב לפעוט בן שנתיים ומצפה עם רעייתו לילדם השני. "החששות גדולים מאוד", הוא מספר. "אני לא מצפה לכלום מהממשלה ומהמדינה, אני מצפה שיהיו בני אדם. אולי אנחנו עכשיו בתקופת בחירות, אז הם מנצלים את זה. אנשים כבר לא מאמינים לפוליטיקאים, אנשים פה מאוכזבים, אנחנו לא בכיס של אף אחד".
רונן בנקר (33), תושב באר שבע, עובד גם הוא זה עשור במפעל. "איך אף אחד במדינה לא קם, מניף דגל ואומר 'תעצרו'? אני חש חוסר ודאות גדול, יש כאן הרבה זוגות צעירים עם ילדים, יש פיות להאכיל ומשכנתה, חוסר ודאות זה הדבר הכי מלחיץ".
אל מאהל המחאה הגיעה הבוקר ח"כ שלי יחימוביץ' מהמחנה הציוני. היא התקבלה בקריאות עידוד של העובדים, שבין היתר צעקו לה "שלי לשלטון", והביעה מורת רוח מהתנהלות הממשלה ובעלי המפעל. "זה לא צודק, לא כלכלי ולא מוסרי", אמרה יחימוביץ'. "הברום לא מפסיד, כיל לא מפסידה, בעלי השליטה ברשימת עשירי העולם של פורבס, בזכות משאבי הטבע ששייכים לכולנו".
יחימוביץ' אמרה עוד כי "העובדים באים ואומרים 'אנחנו מוכנים להצטמצם, מוכנים לקיצוץ שכר, אבל גם להנהלה'. אבל הם אומרים 'לא, עד שלא נשלח הביתה 140 עובדים לא נהיה מסופקים'. המלחמה על הפרנסה בכבוד היא הכי חשובה שיש. כל משפחה קורסת אם אדם לא מסוגל להביא פרנסה הביתה".
יו"ר ועד העובדים, אבנר בן סניור, אמר עם הגעת יחימוביץ': "אני חבר מרכז ליכוד ומתבייש בזה. ייתכן שאתמוך במפלגת העבודה. שלי כל הזמן נלחמה בשבילנו, אני מקווה שהמלחמה שלה ושלנו גם תוציא את ביבי מהסרטונים". יחימוביץ' אמרה בהקשר זה: "אני קוראת לראש הממשלה בנימין נתניהו, במקום לנסוע לקונגרס להתכתש עם האמריקנים, במקום להצטלם אוכל פופקורן בסרטים מצחיקים ולהמציא ספין כל בוקר מחדש,
לבוא לכאן. לדבר איתכם. לדאוג לפרנסה של 140 עובדים".
יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, הביע תמיכה בעובדים בדף הפייסבוק שלו: "כמו שהיה בעבר, גם היום אנחנו איתכם בכל לבנו", כתב לפיד. "אתם מנהלים מאבק צודק מאין כמותו נגד פיטורים שרירותיים שמובילה הנהלה שאינה מבינה מהי מחויבות לעובדים שבזכותם קיים המפעל".
לפיד כתב עוד: "כמו שמנעתי את מכירת כיל ל'פוטאש' כדי להגן עליכם, כמו שפעלתי לשנות את מסקנות ועדת ששינסקי 2 כדי למנוע את סגירת מפעל המגנזיום, כך גם הפעם, נעשה כל מה שאנחנו יכולים כדי להגן עליכם. אתם לא לבד".
העובדים מגדירים את התנהגות ההנהלה "חזירית". הם מסתמכים על דו"ח בנוגע למצב הפיננסי של החברה שהוכן לבקשתם. לפי הדו"ח, מצבה של כיל מצוין, ענף הברום ימשיך להיות רווחי, תשואת הדיבידנד מצויה בשיאה ושכר המנהלים הבכירים מרקיע שחקים.
מכיל נמסר: "מפעל כיל נאות חובב מתמודד עם משבר חמור בשווקים הגלובליים של תרכובות הברום ומעכבי הבעירה. למרות השקעות של למעלה ממיליארד וחצי שקל בשנים האחרונות, המפעל לא רווחי, לא יעיל ולא תחרותי, בעיקר בשל מספר העובדים ועלות שכרם, שהיא הגבוהה בעולם בתעשייה זו ומגיעה בממוצע ליותר מארבעים אלף שקל בחודש לעובד. אנו קוראים לוועד העובדים להפסיק לחבל במאמצי ההתייעלות ולאמץ התנהגות אחראית כלפי כלל העובדים ועתיד החברה".