זה לא הגלידה פיסטוק, זה הדיור הציבורי
נתניהו צודק שכל הפרשות סביב התנהלות בית ראש הממשלה הן לא הסיבה האמיתית להדיח אותו. יש סיבה אחת מצוינת: הזנחת הדיור הציבורי
בסרטון הקמפיין שלו, ראש הממשלה מגחך על הביקורת המוטחת בו בנושא התנהלות מעון ראש הממשלה. כמי שמתנגד למדיניות שלו אני חייב להודות שהגיחוך שלו מוצדק. צריך להחליף את ראש הממשלה אבל לא בגלל גלידת הפיסטוק, לא בגלל הבריכה או הרהיטים בקיסריה. נתניהו צריך לסיים את תפקידו משום שממשלתו לא נקפה אצבע כדי לפתור את משבר הדיור בישראל, ואפילו העצימה אותו וגרמה לכך שלמאות אלפי אזרחים אין קורת גג.
עוד בערוץ הדעות של ynet
כשהבייביסיטר נכשל / ענת חפץ
לא שוות, לא נבחרות / ליאל אבן-זהר
ראש הממשלה לא פעל כדי לשקם את הדיור הציבורי בישראל, לא עשה דבר כדי להגדיר דיור בר השגה בחוק, ולא נלחם לפרק את מונופול הקרקעות של מקרקעי ישראל. השיתוק של ראש הממשלה בתחום הדיור גרם לכך שבשנים 2015-2007 עלו מחירי הדיור ביותר מ-85% - עלייה חריגה שמוטלת על נתניהו שתפקד ברוב התקופה כראש הממשלה או שר האוצר. בניגוד לגלידה פיסטוק ולכל הפרשיות שהוטחו בראש הממשלה, מהאחריות על משבר הדיור ראש הממשלה הוא לא יכול לחמוק, וגם לא נראה לי שיש לו על מה לגחך.
הדיור הציבורי הוא הנושא הכי אקוטי בתחום הדיור כי מדובר באנשים ללא קורת גג - נכים, ניצולי שואה, גמלאים אימהות חד-הוריות - שהמדינה הפקירה וזרקה לרחוב. נתניהו ופקידי האוצר לא מאמינים בדיור ציבורי, ולכן יש תהליך ברור של חיסול הדיור הציבורי בישראל. בתקופת נתניהו הגיע הדיור הציבורי לשפל חסר תקדים, כאשר אך ורק 2% מכלל הדיור בארץ הוא דיור ציבורי. ממוצע ה-OECD עומד על 18% ובמדינות אירופה כמו הולנד - יותר מ-30% מכל הדירות הן דירות ציבוריות. בסוף שנות ה-60, יותר מ-22% מכלל הדירות בישראל היו דירות ציבוריות. אז היו יותר מ-200 אלף דירות בבעלות המדינה. כיום בישראל יש 60 אלף דירות ציבוריות וגם הן נמצאות בסכנה, כי מקבלי ההחלטות מוכרים אותן למקורבים ולעמותות במקום להעביר אותן לזכאי הדיור הציבורי ולרכוש דירות חדשות עבור זכאים אחרים.
סכנה חברתית
כשהם ברחוב, הבית שלכם בסכנה
יפעת ביטון
ייסורי הנזקקים לדיור ציבורי הם ייסורינו, שכן הם משקפים את התפוררותנו המוסרית כחברה. היעדר הבית שלהם, הוא שסודק את קירות בתינו
במשך רוב כהונת נתניהו הממשלה סירבה בכלל ליישם את חוק הדיור הציבורי, ורק בהוראת בית המשפט העליון הוחלט שוב ליישם את החוק. הבעיה שגם עכשיו הממשלה לא מיישמת את החוק במלואו, ואינה רוכשת דירות ציבוריות בכספים שמגיעים ממכירת דירות לזכאים. למען ההגינות צריך לומר שהרס הדיור הציבורי החל עוד לפני שנתניהו נבחר לראשות הממשלה, אבל אי אפשר להתעלם מהעבודה שהוא לא עשה דבר כדי למנוע את ההרס וגם לא פעל בשום דרך כדי לשקם את הדיור הציבורי בישראל.
התוצאה של מדיניות נתניהו היא שמאות אלפי אנשים נזרקו לרחובות והידרדרו לעוני מחפיר משום שלא יכלו לעמוד בהוצאות הדיור שהלכו וגדלו. דו"ח הוועדה למלחמה בעוני (דו"ח אלאלוף) קובע שהעניים בישראל מוציאים מעל 74% מההכנסה שלהם על דיור, ולכן לא נשאר להם די כסף למזון, לתרופות ולשאר הצרכים הבסיסיים האחרים. בישראל יותר מ-140 אלף נזקקים שמקבלים סיוע בשכר דירה של 800 שקלים שלא מספיק להם אפילו כדי לשכור חדר, ועוד יותר מ-30 אלף זכאים לדיור ציבורי שממתינים לדירה ולא זוכים לשום מענה. בינתיים המדינה בהנהגת נתניהו רכשה בשנה האחרונה אך ורק שלוש דירות לדיור הציבורי ודחתה כל הצעה שנועדה לשקם את הדיור הציבורי בישראל.
אם לא די בכך שראש הממשלה הפקיר את הנזקקים לשוק הדיור האכזרי, הוא הוסיף חטא על פשע כאשר עכשיו, לפני בחירות, הוא מתעלם לחלוטין מבעיית הדיור בכלל ומבעיית הדיור הציבורי בפרט. הוא מתעלם לחלוטין מהשיח הזה ובוחר דווקא במדיניות שהיא "לעג לרש" כשהוא מתחייב להוריד מיסוי על ירקות ופירות (חיסכון של כמה עשרות שקלים עבור העניים בישראל).
נתניהו צודק שכל הפרשות הקטנוניות האלה סביב התנהלות בית ראש הממשלה הן לא הסיבה האמיתית להדיח אותו, אבל המחדל בתחום הדיור ובתחום הדיור הציבורי בפרט הוא בהחלט סיבה ראויה עבור כל אחד מאתנו לחשוב על אלטרנטיבה ראויה יותר.
דני גיגי, יועץ מדיניות
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il
ארכיון
צילום: חיים הורנשטיין, ידיעות אחרונות
דני גיגי
מומלצים