גלולות לגיל המעבר = סיכון מוגבר לסרטן השחלות
ניתוח ממצאים של 52 מחקרים שבדקו יותר מ-21 אלף נשים מצא כי קיים קשר ישיר בין נטילת גלולות לגיל המעבר לבין סיכון מוגבר ללקות בסרטן השחלות. "אין מקום לפאניקה, אבל חשוב שנשים המטופלות בגלולות לגיל המעבר יבצעו מעקב שנתי", אומר מומחה ישראלי
סכנה בגלולות לגיל המעבר: מחקר חדש מגלה כי הטיפול ההורמונלי לנשים בגיל הבלות מגביר את הסיכון לסרטן השחלות. הממצאים פורסמו בכתב העת היוקרתי the Lancet.
החוקרים מאוניברסיטת אוקספורד בדקו 52 מחקרים נפרדים בהם נכללו 21,500 נשים הלוקות בסרטן השחלות. החוקרים מצאו קשר ישיר בין השימוש בגלולות לבין הסיכון ללקות במחלה, לאחר שהסירו גורמי סיכון אחרים שעשויים היו להשפיע על סיכון התחלואה.
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
מהמחקר נמצא כי הסיכון הכללי באוכלוסיה ללקות בסרטן השחלה עלה בעקבות השימוש בגלולות לגיל המעבר מ-20 לכל אלף נשים ל-21 לכל אלף נשים בגילאי 50 ומעלה. המשמעות עלולה להיות עשרות אלפי מקרים נוספים של סרטן השחלות ברחבי העולם מדי שנה. בעולם כולו חולות בסרטן השחלות 250 אלף נשים מדי שנה, מתוכן 300 בישראל.
ישראל: 15% נוטלות הורמונים לגיל המעבר
מסקרים שנערכו בארץ עולה כי כ-15% מהנשים בישראל נוטלות הורמונים לגיל המעבר. הגלולות המקובלות משלבות את ההורמונים הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון ואמורות להקל על תסמיני גיל המעבר עם הפסקת הווסת. בין היתר אמורה לשפר הגלולה תסמינים של גלי חום, יובש בנרתיק ומצבי רוח.
מחקרים קודמים מצאו כי הסיכון ללקות בהתקף לב בקרב נשים הנוטלות את הגלולות גבוה ב-70%
מאלה שלא נטלו את הגלולות. מחקרים אחרים קשרו בין השימוש בגלולות גיל המעבר לבין סיכון מוגבר ללקות גם בסרטן שד, דמנציה ושבץ מוחי.
בשנת 2010 כבר הנחה איגוד רופאי המשפחה את רופאיו להימנע ממתן טיפול הורמונלי לנשים בגיל המעבר עד כמה שניתן, בעקבות הסיכון המוגבר לתמותה מסרטן השד. באיגוד קבעו כי רק במקרים שתופעות גיל המעבר קשות ובלתי נסבלות, יש לשקול טיפול הורמונלי לזמן הקצר ביותר ובמינון הנמוך ביותר, המשיגים הקלה בתלונות.
"לשימוש בתרופות ההורמונליות לגיל המעבר יש יתרונות רבים", מסביר פרופ' אייל שינר, מומחה לגינקולוגיה וסגן מנהל המרכז הרפואי סורוקה. "הגלולות מאטות את הזדקנות העור, מונעות גלי חום והפרעות שינה, ולפי חלק מהמחקרים מגנות ממחלות לב, משפרות את צפיפות העצם ופרופיל השומנים".
"יחד עם זאת, ידוע זה מכבר כי קיים קשר בין רמות גבוהות של אסטרוגן ושכיחות גידולים סרטניים, בעיקר סרטן שד, רירית הרחם והשחלה. מחקרי מעבדה הדגימו שאסטרוגן או חומרי הפירוק שלו הם קרצינוגניים, כלומר יוצאים תאים סרטניים באיברים שונים".
לדברי פרופ' שינר, ישנן נשים להן לא מומלץ הטיפול ההורמונלי, בעיקר נשים עם סיפור משפחתי של סרטן השד, הרחם והשחלה, נשים הסובלות מהפרעות קרישיות יתר ותסחיפים או מחלת כבד פעילה. "יש לזכור שאין טיפול גורף לכלל הנשים", אומר פרופ' שינר. "תמיד יש לתפור לכל אישה את הטיפול המתאים, אם בכלל, תוך התחשבות בגילה, במחלות הרקע וההיסטוריה המשפחתית".
"אין מקום לפאניקה", מוסיף שינר. "נשים שמטופלות בטיפול הורמונלי חליפי צריכות להיות במעקב צמוד אצל רופא הנשים לפחות פעם בשנה ולבצע ממוגרפיה מדי שנה. תמיד יש לבחון את היתרונות, שלדעתי הם מרובים, מול החסרונות, ולקחת החלטה מושכלת לגבי טיפול בתחליפים הורמונליים בעזרת רופא הנשים".
האגודה הישראלית לגיל המעבר קוראת לנשים ולרופאים להמשיך לפעול בהתאם להנחיות הקיימות בישראל לטיפול בנשים בגיל המעבר.