המדריך המלא: כך תבחרו גן מתאים לילד שלכם
ההרשמה לגנים בעיצומה, והורים רבים עומדים מבולבלים מול ההיצע, בעיקר של הגנים הפרטיים. איך בוחרים גן שיעשה רק טוב לילד שלכם? פרופ' עמוס רולידר ואפרת מונשרי גורן עם כל השאלות שאתם צריכים לשאול את הגננת - ואת עצמכם
הטור הזה נכתב בעיצומו של שינוי שעוברת מערכת החינוך. חלקו של השינוי מרגש, שכן הוא יאפשר להורים רבים לילדי גיל גן ללא עלות. חלקו האחר מעלה חשש, שכן ברור לכולם שיש צורך בשינויים נוספים כדי להתאים את טיב החינוך למחקרים שנעשו בארץ ובעולם על ילדים צעירים, שרק נכנסים למערכת החינוך. בהנחה שהבנתם את כל המושגים הנזרקים לחלל האוויר, כמו טט"ח (טרום-טרום חובה), סייעת והרשמה, והצלחתם להבין אם העולל הפרטי שלכם מחוייב בגן עירוני או לא, זה הזמן להבין מה כדאי לכם לחפש בגן שאליו תרשמו את ילדיכם.
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר,
מבחר הגנים לגילאים הצעירים גדול וכולל גני טרנדים לצד גנים ותיקים, הכרוכים בהוצאה של הרבה מאוד כסף. בנוסף אליהם פועלים הגנים העירוניים, שאותם לא ניתן לבחור. נכון, מדובר על בחירה מצומצמת, שקשורה גם (ולפעמים בעיקר) לשיקולים כלכליים, אך גם אם הבחירה מצומצמת, עדיין ניתן להחליט מה עדיף ומה נראה לכם טוב יותר, וכמובן לא לקבל ליקויי בטיחות או אלימות בגן.
בחירת גן איכותי מבטיחה כי הילד ישהה בסביבה בטוחה, גם פיזית וגם רגשית, הדואגת לכל צרכיו ההתפתחותיים והחינוכיים ומונהגת על ידי מבוגר מקצועי, מהימן ורגיש. נכון שעל החלום שהילד יהיה בגן מושלם צריך לוותר, אבל בהחלט לא להתפשר על גן טוב. אז ממה מתחילים ואיך בוחרים גן טוב?
למה אתם והילד שלכם זקוקים?
לפני הכול אנחנו ממליצים שתשבו ביחד ותחשבו מה חשוב לכם, כהורים, בגן של הילד שלכם. יש היום מסגרות שונות ותפיסות חינוכיות שונות.
לעתים חלק מהתפיסות מהוות טרנד באזור מגורים, ולעתים מדובר בתפיסות חינוכיות הקיימות עשרות שנים. חשוב להבין שלא כל מה שנכון לשכן שלכם או לסלב שגר באזור גם מתאים לתפיסה החינוכית שלכם. הכירו את התפיסות החינוכיות ואת הגישות, קראו והתלבטו מה דומה לחינוך הביתי שלכם וגם חשבו על הילד שלכם: האם הוא רגיש או פיזי? האם הוא ביישן או מאד חברותי?
הציפייה שלכם מהגן חשובה, כמו גם הצרכים שלכם. האם אתם זקוקים לגן עד השעה 13:00 או עד השעה 18:00 בערב? האם אתם תוציאו את הילד בכל יום מהגן או שאולי יהיו אלה סבא וסבתא, ואם כן האם כולכם ניידים? יכול להיות שהגן הטוב ביותר נמצא בקצה השני של העיר אבל סבתא, שמוציאה את הילד, חייבת גן קרוב לבית. הצרכים שלכם יעזרו לכם להתמקד ולהבין מה אתם מחפשים ולא להתפזר בחיפוש. בהמשך מומלץ לאסוף המלצות וגם ביקורות מחברים. שאלו אותם מה הם אהבו בגן וגם מה אהבו פחות.
מה כדאי לבדוק בבחירת הגן?
עד כמה לכם נעים בגן שראיתם
האם המקום מזמין ורגוע? אם לכם לא נעים, לא משנה כמה המלצות קיבלתם, ותרו. חפשו מקום שתרצו להשאיר את הילד שלכם בו ותרגישו בטוחים. כדאי להגיע לראות את הגן מספר פעמים, ואם ניתן גם לתצפת עליו. הקשיבו לגננת ושימו לב מה היא מדגישה. האם היא מדברת על הילדים או על משמעת? האם היא מציגה לכם עבודות יצירה מושלמות מדי שהיא עשתה או יצירות ילדותיות וגאה בהם? לכל דבר יש משמעות בתפיסה שלה ובבחירה שלכם.
בטיחות
אל תוותרו על נושא הבטיחות, גם אם זה גן עירוני או מוכר. בדקו אתם את מתקני הגן, שאלו האם המקום בטיחותי, בדקו האם יש הרבה מדרגות בגן, האם החצר בטוחה והמתקנים וכמובן איך הגן נעול: האם יש שערים סגורים? ומה הנוהל כשרוצים להגיע באיחור או להוציא ילד מהגן? אל תשכחו לברר על לחצן מצוקה שחייב להיות בכל גן.
כמה ילדים יש במקום
מחקרים טוענים שהמספר האידאלי הוא 16-18 ילדים. מלבד מספר הילדים חשוב מאוד לבדוק את היחס בין מספר הילדים למבוגרים, כלומר האם לגננת יש עזרה מסייעת אחת או יותר. והחשוב מכל, יש לנסות לבדוק ולהעריך מיומנויות הנווט והחינוך של הגננת והסייעות, אשר קובעים במידה רבה את אשר יתרחש בגן.
הכי גדול או הכי קטן?
חשוב ורצוי שגיל הילד שלכם יהיה באמצע ,דבר המגדיל את הסיכוי להשתלבות חברתית טובה שלו. אם זה לא יכול להתקיים כי הילד קטן או גדול בשנתון, ההחלטה צריכה להיעשות לפי הילד הפרטי שלכם - על פי צרכיו ורמת ההתפתחות שלו. בכל הקשור למעון/משפחתון חשוב ורצוי שיהיו לפחות חמישה ילדים נוספים בני אותו גיל, כאשר לפחות שניים מהם מאותו מין.
התפיסה החינוכית של הגננת
בדקו אם וכיצד היא מחנכת את הילדים לגמילה מחיתולים ו/או מוצץ ובקבוק: האם הגננת מצפה מההורה לעשות זאת לבד?
האם יש לה תוכנית מסודרת ומקצועית? האם היא משתפת פעולה עם ההורים בתהליכים חשובים אלה? שאלו כיצד היא מטפלת בקשיי פרידה של ילדים. חשוב להבין שהגישה שלה מתאימה לגישה שלכם ובעיקר שהיא מוכנה להקשיב לכם ולילד שלכם.
יחס והתנהגות מכבדת
צפו באינטראקציות בין הילדים בזמן חופשי, כאשר הם משחקים בחצר. האם האווירה נעימה? האם הילדים מכבדים האחד את השנייה, מתחשבים ומשתפים פעולה עם הצוות? האם הגננת מחזקת התנהגויות ראויות ועוצרת מיד תוקפנות בנחישות ובקור רוח? האם הילדים משתפים פעולה עם בקשות הגננת?
סדר יום קבוע בגן
רצוי לבחור גן שיש בו סדר פעילויות ולו"ז קבוע, להבדיל מלו"ז "זורם" המשתנה לעתים תכופות. סדר יום הכולל מפגשים, ארוחות מסודרות, שינה ומנוחה (זמן שקט בגן) וזמן חופשי הוא חשוב ביותר. שאלו על פעילות בחצר, אילו מפגשים ישנם בגן ומה אורכם.
שינה וטיפול בפעוטות
כדאי לבדוק איפה הילדים ישנים ומה הם אוכלים במשך היום. האם האוכל טרי ומקובל עליכם? בנוסף חשוב לבדוק איפה מחליפים חיתול לילדים והאם השירותים מותאמים לקטנטנים. לתנאים המכבדים את הילד יש משמעות גדולה.
קשר עם הגננת
שאלו כיצד מקבלים משוב על אשר קורה לילד במהלך שהותו בגן: האם ניתן משוב נגיש? האם מדווחים רק על בעיות או גם על הצלחות?
היום יש מגוון דרכים לדבר אתכם, החל ממייל ו-ווטסאפ ועד שיחה רגילה. אנחנו קצת מיושנים וחושבים שכדאי, לפחות מפעם לפעם, לשוחח עם הגננת ולשמוע ממנה פנים מול פנים על הילד הפרטי שלכם.
צהרון
אם אתם זקוקים ליום ארוך בדקו האם צוות הגן ממשיך לצהרון, ובמידה ולא מי הצוות שילווה את ילדכם. חשוב גם להבין מה עושים אחר הצהריים, מה אוכלים שם והאם הילדים ישנים. והערה קטנה שלנו: רוב ההורים מנסים למנוע מילדם לישון בצהריים. שינה של שעה וחצי לא פוגמת בגיל צעיר בשנת הלילה והיא חשובה לילדים. עודדו אותם לישון ואל תמנעו.
ועוד כמה שאלות קטנות...
אולי הגננת תחשוב שאתם קצת חופרים, אבל זה הילד שלכם ואתם רוצים בשבילו את הטוב ביותר, ולכן אנחנו ממליצים לשאול גם על:
-חגים מסיבות וימי הולדת בגן (אפילו במובן הטכני: האם במסיבות גדולות הגן מסתיים מוקדם)
-כיצד מטפלים במחלות ואיך דואגים שלא יגיעו ילדים חולים לגן
-ניקיון והיגיינה: בדקו האם הילדים מסתובבים בגן עם נזלת ולא מנגבים להם דקות ארוכות, האם יש הקפדה על ניקיון, החלפת בגדים, שטיפת ידיים, האם הגן נקי?
-ימי חופשה בגן
משימה לא פשוטה מצפה לכם אבל אם תקדישו זמן ומחשבה אנחנו בטוחים שתבחרו נכון. בהצלחה!