שתף קטע נבחר
 

לקראת סכסוך עבודה: עובדי כיל בלי משכורות

יו"ר ההסתדרות יכנס מחר את מליאת בית נבחרי ההסתדרות לישיבה מיוחדת, לאישור סכסוך עבודה כולל באזור הדרום. בינתיים ההנהלה מאיימת על העובדים ושולחת הצעות פרישה ב-SMS, והשובתים מצפים לחודש בלי כסף: "נקבל שכר על שבוע אחד". כיצד העובדים יכולים למנוע פגיעה בפנסיה?

המשבר בדרום מחריף: יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, עתיד לכנס מחר (ה') את מליאת בית נבחרי ההסתדרות לישיבה מיוחדת, לאישור סכסוך עבודה כולל באזור הדרום. זאת על רקע תוכנית הפיטורים במפעלי קבוצת כיל ומשבר התעסוקה בדרום. בינתיים, ההפגנות בדרום ממשיכות מדי יום ולא מסתמן פתרון למשבר

 

 

>>> רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר

 

עובדי תרכובות ברום שובתים מזה כשלושה שבועות ועובדי מפעלי ים המלח פתחו אף הם בשביתה כוללת לפני כשבוע - במחאה על תוכנית הפיטורים הנרחבת המתוכננת בקבוצה. העובדים השובתים עתידים שלא לקבל כלל משכורת בעבור תקופת השביתה - ואולי אף להיאלץ להפריש מכספם לקופת הפנסיה כדי לא לפגוע ברצף ההפרשות שלהם לפנסיה.

 

"כל הצעירים יעזבו את הנגב"

"אנחנו לא נקבל שכר עבור ימי השביתה", סיפרה ל-ynet רות לוי (63), שעובדת במפעלי ים המלח כבר למעלה מ-43 שנה. "הפסיקו לנו את הכל, גם את ההפרשות לפנסיה. מי שממש נפגע הם עובדי תרכובות ברום. אנחנו שובתים רק שבוע, אז פחות נפגענו".

רות לוי בהפגנת עובדי מפעלי ים המלח ( ) ( )
רות לוי בהפגנת עובדי מפעלי ים המלח

לוי נמנית על העובדים שקיבלו מכתבי שימוע לפני פיטורים מהחברה. "לסיים את העבודה בצורה כזו אחרי 43 שנים וחצי זה דבר נוראי. למה לפטר עובדים כשהחברה רווחית? עידן עופר פותח מפעלים באירופה ופה הוא מפטר? למה צריכים לפטר עובדים שנתנו את הנשמה שלהם? הבכירים מרוויחים מיליונים ואנחנו נלחמים על קיומנו. אם הפיטורים ייצאו לפועל כל הצעירים יעזבו את הנגב ויילכו לברלין. הנגב יימחק, אין פה עבודה".

 

עובד במפעל תרכובות ברום סיפר ל-ynet כי "העובדים לא יודעים מה קורה איתם מבחינת הזכויות. כרגע אנחנו יודעים שלא נקבל משכורת על כל ימי השביתה. זו קטסטרופה - אנחנו לא יודעים האם המפעל חייב לשלם את הפנסיה ושאר הביטוחים ואם ההסתדרות תשתתף בקרן פיצויים שתעזור לנו בחודש של השביתה. זו פעם ראשונה שאנחנו שובתים למשך תקופה כל כך ארוכה".

 

אבנר בן סניור, יו"ר הוועד בתרכובות ברום, ציין כי את הפגיעה בשכר ירגישו העובדים ביום תשלום המשכורות, ב-9 לחודש. "בחודש הזה נקבל שכר רק על שבוע עבודה", אמר. "אחרי זה כבר לא נקבל כלום. נכון לעשיו, אין שום פתרון והשביתה עתידה להמשך ללא הגבלת זמן".

 

לחץ על העובדים להסכים לפרישה

אם לא די בכך, עובדים שהוצעה להם פרישה מוקדמת, טוענים כי ההנהלה מנסה ללחוץ עליהם להסכים לכך, תוך איום כי מי שלא יחתום יפוטר ויקבל רק פיצויים בסיסיים. "ההנהלה מנסה להפריד בין העובדים לוועד", סיפר ל-ynet אחד מעובדי תרכובות ברום. "היא התחילה לשלוח הצעות פרישה מותאמות לכל עובד בהודעות SMS למכשיר הסלולרי וגם תשלח כנראה מכתבים עם הצעות לבתים של העובדים, כדי שיחתמו. ההצעות נועדו לעקוף את הוועד - נתנו תאריך יעד לחתימה ומי שלא יחתום, יישאר רק עם פיצויים בסיסיים.

הודעת SMS שנשלחה לעובדים ()
הודעת SMS שנשלחה לעובדים
 

"זה מכניס אנשים ללחץ", הוסיף אותו עובד. "אנשים עושים חשבון, כל אחד עם המשפחה שלו, אבל דואגים גם לחברים שלהם בעבודה. מצד אחד אנחנו לא רוצים להישאר רק עם פיצויים, כי הם ייגמרו. מצד שני, התחשיב שההנהלה פירסמה - של 15 אלף שקל לפנסיה מוקדמת, זה סכום ברוטו, לפני מס הכנסה, בריאות וביטוח לאומי, כך שבפועל נשאר עם פחות מ-9,000 שקל בחודש".

 

ארמונד לנקרי, יו"ר מועצת עובדי מפעלי ים המלח, ששובתים מזה כשבוע - סיפר אף הוא כי הנהלת המפעל מפעילה לחצים על העובדים להסכים לפרישה מוקדמת. "ההנהלה פונה לעובדים ומאיימת עליהם שאם לא יסכימו להצעת הפרישה - הם יפוטרו וילכו הביתה כלי כלום", אמר.

 

"זה ניסיון להחליש אותנו, אבל הדבר נתון לשיקול דעתו של כל עובד. העובדים מפוחדים ואני לא יכול לכפות עליהם לא לצאת לפרישה, כשההנהלה מאיימת עליהם שאם הם לא יקבלו אותה הם יפוטרו. אנחנו מתמודדים עם הנהלה כוחנית ואגרסיבית, שפועלת בשיטות שאנחנו לא מכירים".

 

חבילת פרישה: רק מגיל 55 ומעלה

על פי תוכנית ההתייעלות של ההנהלה, יפוטרו 450 עובדים מבין כ-1,220 העובדים המועסקים בהסכמים קיבוציים במפעלי ים המלח במהלך השנתיים הקרובות. מתוך המפוטרים, 135 יפוטרו בפעימה הראשונה. בתרכובות ברום מתכוונת ההנהלה לפטר 380 עובדים מתוך 820 העובדים המועסקים בו, כ-140 מתוכם בפעימה הראשונה.

 

חבילות הפרישה המוקדמת שהציעה ההנהלה מיועדות לעובדים בגיל 55 ומעלה. אלו כוללות מענקי פרישה מיוחדים בגובה של מאות אלפי שקלים, שכר חודשי קבוע עד גיל הפנסיה (19 אלף שקל במפעלי ים המלח ו-15 אלף שקל בתרכובות ברום) והמשך הפקדות לקופת הפנסיה שלהם. לעובדים מתחת לגיל 55 מציעה החברה פיצויי פיטורים מוגדלים בשיעור של 200%.

 

חרף התנאים הללו - לנקרי טוען כי הצעת פרישה זו פחות טובה מזו שמופיעה בהסכמי העבודה. עם זאת הוא הדגיש כי הם לא מתנגדים לכך שעובדים יפרשו - אלא לפיטורים המתוכננים של עובדים שאינם בגיל פרישה.

 

"אין לנו התנגדות שאנשים יפרשו, המו"מ מול החברה הוא לא על פרישה ולא על מענקים - אלא על כך שרוצים לפטר עובדים צעירים, בני 30 ו-40, שאינם עומדים בקריטריונים של הפרישה". את כמות העובדים בגיל הפרישה במפעלי ים המלח הוא מעריך בכ-60 או 70.

 

כיצד העובדים יכולים להתגונן? מדריך

איך למנוע את הפגיעה בפנסיה? מאחר שבזמן שביתה העובדים אינם מבצעים עבודה בפועל – הם גם לא זכאים לשכר. עם זאת, עו"ד שי תקן מנהל מחלקת יחסי עבודה בפישר בכר ושות', מסביר כי אפשר לפצות את העובד דרך קרן השביתות של ההסתדרות. " יש לכך כללים מסודרים וכל מקרה עומד לגופו. בכל מקרה, לא תמיד מאשרים פיצוי וגם אם כן – אז לאו דווקא על כל השכר".

 

אפשרות נוספת היא הסכם מול המעסיקים. "לעתים בגמר השביתה עולה הסוגיה של תשלום לעובדים על ימיי השביתה. היו מקרים שהמעסיקים הגיעו להסכמות כאלו, אבל הנטייה שלהם היא לא לשלם כדי לך א ליצור למריצים".

 

כיצד השביתה פוגעת בהפרשות לפנסיה? ששון מנה, מנכל משגב סוכנות ביטוח הסדרים פנסיונים וחסכון בע"מ, מסביר כי כאשר המעסיק מפסיק את התשלומים לחיסכון הפנסיוני בביטוח המנהלים או בקרן הפנסיה, נוצרים שני נזקים משמעותיים לתוכנית הפנסיונית: גריעה מהחיסכון ופגיעה במרכיבים ביטוחיים שונים.

 

"ראשית, זה גורע מהחיסכון הפנסיוני", הוא מסביר. "אי התשלום מכניס את התוכניות לפיגור עליו יש לשלם ריבית פיגורים. ריבית הפיגורים מקוזזת ישירות מהחיסכון שנצבר בתוכנית הפנסיונית, ומקטינה את סכום החיסכון הנצבר לפנסיה במסגרת התוכנית". 

 

"בנוסף, קיימים מספר מרכיבים ביטוחיים שיכולים להיפגע בתוכנית הפנסיונית בהתאם לתוכנית הספציפית של כל חוסך", הוא מסביר. "כך למשל אובדן כושר עבודה - רכיב זה בנוי על תשלום פיצוי המחושב על פי ממוצע השכר ב-12 החודשים האחרונים. אם לא נכנס שכר לתוכנית זו, ירד הסכום לתשלום באחוז ניכר. ככל שימשך זמן הפיגור, כך תעמיק הפגיעה כדי ביטול הזכויות".  

 

עם זאת, מנה מדגיש כי בפועל - חברות לא ממהרות לפגוע במבוטחים - גם אם התוכנית הפנסיונית מאפשרות זאת. הגנה נוספת מופיעה במסגרת חוק הגנת השכר, בסעיף הקובע כי גם אם המעסיק בפיגור של עד שנה - התוכנית הפנסיונית לא תבוטל. "קרן הפנסיה או ביטוח המנהלים יישארו במצב של פיגור, עליו יש לשלם ריבית פיגורים, והקרן תפנה למעסיק ותדרוש את התשלום וכן את ריבית הפיגורים". 

 

מה יכול העובד לעשות כדי למזער את הפגיעה? "העובד יכול לפנות לחברת הביטוח או לקרן הפנסיה על מנת להבין היכן יכולה להתרחש הפגיעה בתוכנית האישית. בנוסף ניתן לבקש מסוכן הביטוח הסדר שמירת זכויות, במסגרתו ישלם העובד את רכיב הביטוח (הקרן).

 

כיל: "תנאי הפרישה הטובים ביותר בישראל"

מכיל נמסר בתגובה: "הנהלת כיל מציעה לעובדי מפעלי ים המלח המועמדים לפרישה מוקדמת את תנאי הפרישה הטובים ביותר בישראל, הכוללים מענק חודשי קבוע של כ-19 אלף שקל (וכ- 15 אלף שקל בתרכובות ברום), מבלי ללכת לעבודה, עד גיל הפנסיה; מענק פרישה מיוחד של 500 אלף שקל מעבר למה שמחייב החוק; והפרשה מלאה לפנסיה כדי שהעובד יוכל ליהנות מפנסיה מלאה בגיל 67. בנוסף, מבטיחים לעובדים הללו שאם בעתיד הוועד וההנהלה יגיעו להסכם פרישה טוב יותר – תנאיהם יושוו. 

 

"לאור פיצוץ המו"מ על ידי הוועד, העובדים מעל גיל 55 עלולים בסופו של דבר להיות מפוטרים ולקבל את התנאים שמחייב החוק בלבד. יש כאן הפסד של קרוב למיליון שקל וזה חבל. מנהלים אחראים פנו לעובדים והציעו להם לא לפספס את זכאותם לחבילת הפרישה ולהמר בכך על עתידם. בכל מקרה הבחירה בידי העובד".


"את כל זה מבינים גם בוועד ששחרר אתמול הודעה לעובדים שהוא לא מתנגד שעובדים שבוחרים בכך יפנו לוועד לקבלת חבילת הפרישה. למרות זאת, הוועד מנסה לעושה ספין חלול וריק כאילו ששיחת המנהלים היתה בבחינת איום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה שנערכה היום בבית קמה
צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות
אבי ניסנקורן
צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות
צילום: רועי ברקוביץ
ששון מנה
צילום: רועי ברקוביץ
מומלצים