שתף קטע נבחר

 

"יש לך 48 שעות להיפטר ממוצרים ישראליים". סיור עם פעילי החרם בין החנויות ברמאללה

קמפיין ההחרמה הפלסטיני עבר מהשלב ההצהרתי לשלב המעשי. כתב ynet הצטרף לפמלייה שעברה בין מכולות וערכה משפט שדה לרוכלים "עבריינים". הפסד כספי? בעיה שלהם. "אתם מחויבים באופן לאומי", הסבירו להם

כך נראית פעילות אכיפה נגד שיווק מוצרי מזון ישראליים בחנויות ברשות הפלסטינית: פמליה של עשרות אנשים, בהם מובילי ועד החרם ופעילים שלו, מלווים בבכיר בהנהגת פתח, עברו אתמול (ג') בין חנויות שונות ברמאללה וקיימו משפטי שדה פומביים לבעליהן הנבוכים שעדיין לא נפטרו מהסחורה הישראלית שברשותם. תוך שניות הורדו מוצרים מתוצרת ישראלית מהמדפים והוחבאו בירכתיים: חלב וגבינות של תנובה, חטיפים של שטראוס, עלית ואסם, מיצים של יפאורה ופריגת. הפסד כספי לבעל החנות? בעיה שלו. עבור מובילי החרם המאבק הפלסטיני חשוב הרבה יותר.

 

"אני איתכם, מאז המלחמה בעזה אני הייתי הראשון שהחרים כל ישראלי", אמר בעל מכולת קטנה ליד משרדי תחנת אל-ג'זירה ברמאללה, מהיחידים שגילה אומץ מול אנשי הקמפיין, שבחנותו עדיין חיכו מוצרים ישראליים. "אבל מי יפצה אותי על כל הסחורה הזאת? תפצו אותי בכסף על המוצרים האלה". המחאה שלו לא עזרה לו. לעיני כל, ובאופן שלא משתמע לשתי פנים, הובהר לו שיש לו בדיוק יומיים להיפטר מהסחורה. ניכר בו שהוא מבין מה יקרה אם לא יעמוד באולטימטום.

חטיפים ישראליים מוסרים מהמדפים במהלך הסיור. אתמול ברמאללה (צילום: אליאור לוי) (צילום: אליאור לוי)
חטיפים ישראליים מוסרים מהמדפים במהלך הסיור. אתמול ברמאללה(צילום: אליאור לוי)

הדרישה לפיצוי נענתה בסירוב. תוך יומיים עליו לחסל את המלאי (צילום: אליאור לוי) (צילום: אליאור לוי)
הדרישה לפיצוי נענתה בסירוב. תוך יומיים עליו לחסל את המלאי(צילום: אליאור לוי)

זו החלטה לאומית

שבועיים אחרי שהכריזו חרם על מוצרים של חמש חברות מזון ישראליות גדולות (תנובה, שטראוס עלית, יפאורה, אסם ופריגת), החלו אתמול הפעילים ליישם את הקמפיין בשטח. כבר שבועיים מונעים צוותים שלהם את הכנסת המוצרים של החברות הללו במעברים לתחומי הרשות.

 

בסיור אתמול עם פעילי הקמפיין ברמאללה הסביר ל-ynet אחד מראשיו, עבדאללה כמייל, שהפעילות החלה בעקבות הסנקציות הישראליות נגד הרשות. הקמפיין יופסק מיידית, טען, אם ממשלה ישראל תשחרר את כספי המסים הפלסטיניים המוקפאים. אולם מכיוון שלא נראה שהחלטה על כך תתקבל לפני הבחירות ב-17 במרס, ממשיכים אנשי ועד החרם בצעדיהם ומאיימים כי הם יוחרפו בהמשך.

 

הסיור שבו השתתף ynet נערך בתום ארכה בת שבועיים שנתנו פעילי הקמפיין לסוחרים הפלסטינים להיפטר ממלאי הסחורות הישראליות, והוא בוצע על ידי אחד מבין כמה צוותים שעברו בין החנויות כדי לוודא שההחלטה יושמה כראוי.

 

"זה השלב השני של הקמפיין. אנחנו נבקר בעסקים ונסביר לבעליהם שהם שותפים למטרה של החרמת המוצרים הישראלים", אמר חליל פלאנה, חבר בוועד החרם במחוז רמאללה. לפני היציאה לדרך הוא היה משוכנע שכל הסוחרים נענו לקריאה ואין כאלה המתנגדים לה, אך הדגיש שהטיפול בבעלי חנויות עם סחורות ישראליות יהיה בדרכי נועם ולא בצורה אלימה. על השאלה מה הן דרכי נועם הוא סירב לענות.

 (צילום: אליאור לוי) (צילום: אליאור לוי)
(צילום: אליאור לוי)

הפמליה ברחובות רמאללה. "החרם יתרחב" (צילום: אליאור לוי) (צילום: אליאור לוי)
הפמליה ברחובות רמאללה. "החרם יתרחב"(צילום: אליאור לוי)

צוותי הפיקוח של החרם התכנסו בכיכר מנארה ברמאללה ומשם יצאו לבדיקה הפגנתית ברחובות, מלווים בחבר הנהגת פתח מחמוד אל-עאלול ובראשי הקמפיין. המחזה הזכיר סצנות של סרטים מז'אנר מסוים מאוד. בחנות הראשונה שאליה נכנסו הכול עבר בשלום: בבדיקה מדוקדקת לא נמצאו סחורות ישראליות. בעל החנות נשם לרווחה והפמליה המשיכה ליעד הבא.

 

בחנות הבאה, מעין פיצוציה, הדברים כבר נראו אחרת, ועל אחד מהמדפים נחו שקיות חטיפים של חברת אסם. בעלי החנות עמד וחייך במבוכה. מעליו במרכז החנות התנוססו תמונותיהם של מייסד חמאס אחמד יאסין ומזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה. "אלה התמונות שיש לך בחנות ואתה מוכר סחורה ישראלית?", שאל אל-עאלול וזכה לגמגום לא ברור. אנשי הקמפיין החלו מיוזמתם להסיר את החטיפים מהמדפים והמוכר מיהר להחביא אותם מתחת לדלפק, מבטיח להם שהם לא יחזרו עוד למדפים.

 

"חמש החברות הללו חולשות על חלק ניכר מהשוק הפלסטיני אבל בזמן הקרוב החרם יתרחב לעוד תחומים", הסביר אל-עאלול. באשר לסוחרים שיסרבו להשתתף בחרם הוא פסק במשפט קצר וחד: "זוהי החלטה לאומית שתיושם וזה מה שהודענו להם".

 

 (צילום: אליאור לוי) (צילום: אליאור לוי)
(צילום: אליאור לוי)

בחנות הבאה שנכנסו אליה לא נמצאה סחורה ישראלית ובעליה זכה לתשבוחות. הוא מצדו השיב בדברי חנופה לראשי הקמפיין: "החנות שלי הייתה מוכנה להגעה שלכם וסחורה ישראלית לא תיכנס לכאן".

 

"ראית?", אמר לי אחד מראשי הקמפיין. "אפילו לא מוצר ישראלי אחד".

 

אבל הודעתי לך לפני שבועיים

היעד הבא היה אותה מכולת שסמוכה למשרדי אל-ג'זירה. הבעלים נבהל כשהבחין בעשרות האנשים שהצטופפו לפתע בחנות הקטנה, ומאחר שהייתה מלאה במוצרים ישראליים הוא הבין שהוא עומד בפני סיטואציה מדאיגה.

 

"לא הגיע אליך המנשר שקורא להיפטר מהמוצרים הישראלים?", שאל אותו אל-עאלול.

"הגיע אליי אבל עוד לא הספקתי למכור את הכול", השיב בעל המכולת.

במקום הבנה הוא זכה להטפת מוסר בטון מאיים: "אני הודעתי לך לפני שבועיים".

 

בעל המכולת החליט לא לקבל בהכנעה את ההוראה ודרש פיצוי. בשלב זה החלה מהומה קטנה וצעקות מצד אנשי הפמליה, שהתנפלו על הסוחר, עד שאחד מהם השתיק את השאר כשהוא מזכיר להם שיש כאן תקשורת.

 

"אני מבקש ממך באופן לאומי להיות מחויב להחלטה ולהיפטר מהסחורה בתוך 48 שעות", הבהיר לו אחד מראשי הקמפיין. בעל המכולת עדיין ניסה למצוא מענה לעניין הפיצוי אך לשווא. בינתיים הוציא אחד הפעילים חלב טרי של תנובה מאחד המקררים ונופף בו מעל בעל המכולת חסר האונים. "אנחנו לא רוצים להיכנס איתך להתנגשות. מה עדיף לך, שנדבר איתך או שנחרים לך את הסחורות האלה? אל תאלץ אותנו לחזור לכאן בתוך 48 שעות ולהחרים לך את הסחורה".

 

הפמליה יצאה מהחנות ובעל המכולת המפוחד נותר בה כשהוא מבין שהוא עומד להפסיד אלפי שקלים. מחוץ לחנות עמד אל-עאלול וענה לשאלה מי יפצה את בעל העסק. "שהסוכן שמכר לו את הסחורה יפצה אותו", אמר בדרכו לחנות הבאה. "יש החלטה ואין לו מנוס אלא לבצע אותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אליאור לוי
חלב תנובה בחנות ברמאללה. "שהסוכן יפצה אותו"
צילום: אליאור לוי
מומלצים