ניו-יורק: בוטלו התקנות נגד "מציצה בפה" בברית המילה
בעקבות לחצים שהפעילו רבני הקהילות החרדיות על הרשויות, בוטלו ההגבלות על "מציצה בפה" - וההורים לא יידרשו עוד לחתום על "כתב ההסכמה". פקידים סיפרו כי בשנים האחרונות חלה עלייה בשיעורי ההדבקה בהרפס בתינוקות. האחריות על כל מקרה של הידבקות בהרפס בתינוקות, תהיה על המוהל
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
החל משנת 2012 נדרשו הורים שרצו לערוך את טקס המילה בצורתו המסורתית - כלומר, כאשר מציצת דם המילה נערכת ישירות מאיבר המין של התינוק, ולא דרך קשית - לחתום לפני כן על "כתב הסכמה" המבהיר כי הם מודעים לסכנה, ועושים כן ביודעין.
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- איראן: ספר תורה עתיק נגנב - והוחזר לקהילה
- בקרוב: מריחואנה כשרה למהדרין
- מבחן ב"תפקידי האישה": לבשל ולשמח את הבעל
אלא שכעת, על פי ההפשרה במדיניות הניו-יורקית, לא יחויבו עוד ההורים בחתימה על המסמך. עם זאת, האחריות על כל מקרה של הידבקות בהרפס בתינוקות, תועבר ישירות למוהל. אם יימצא קשר בין המחלה לבין המוהל, על סמך בדיקות די-אן-איי, רישיונו לקיום הטקס הדתי יישלל לצמיתות.
המוהלים ירדו למחתרת
התהליך המחודש ידרוש, על פי "הטיימס", את אישור מנהל הבריאות המקומי של העיר ניו-יורק, והוא תלוי בסדרת בדיקות שיערכו על ידו בכל מקרה של הדבקה בהרפס בתינוקות, כאשר יעלה חשש שהוא נגרם כתוצאה מברית המילה.
הוועדה הרפואית של ניו-יורק קיבלה את ההחלטה המגבילה את אקט המציצה בברית בשנת 2012 - תקופת כהונתו
ברשויות הבריאות בניו-יורק העריכו כי כ-3,600 תינוקות נימולים בדרך זו מדי שנה במדינה. במהלך הזמן שעבר מאז אישור ההגבלה, העירייה לא הצליחה, על פי הדיווח, לאכוף אותה. טפסי הסכמה מצד ההורים הגיעו לידיה רק במקרים ספורים ונדירים בלבד, כשבמקביל, חלה עלייה במספר המקרים של הרפס בתינוקות שהופיע בסמוך לברית המילה.
הפקידים ציינו כי המדיניות הקודמת לא הוכחה כיעילה, ואף גרמה למוהלים "לרדת למחתרת", ובכך הגבירה את הסיכון לאוכלוסייה. בהתאם למדיניות החדשה, ישמשו בתי החולים ומרפאות הקהילה כאמצעי להפצת המידע בדבר הסיכונים הבריאותיים הכרוכים בהליך המציצה המסורתי.
ב"ג'ואיש דיילי ניוז" דווח כי ראשי הקהילה היהודית הודיעו שיסייעו לשלטונות לאתר מוהלים הנגועים בהרפס.
בקהילה היהודית מברכים
המדיניות החדשה בעיר ניו-יורק כבר מיושמת במחוז אחר במדינה, רוקלנד, שם אותר מוהל נגוע בהרפס, לאחר סדרה
של בדיקות שנערכה למוהלים, על אף שלא הגיעו דיווחים על הדבקות במחוז כתוצאה מברית מילה שבה התבצעה מציצת דם.
בקהילה החרדית המקומית מברכים את ראש העיר. הרב דוד צוויבל, מראשי המתנגדים למדיניות הקודמת, הצהיר ב"ניו-יורק טיימס" כי "זהו אשראי נצחי המוענק לראש העיר דה בלז'יו, על כך שזיהה עד כמה התקנות הישנות היו תוקפניות כלפי הקהילה שלנו".
דוד ניידמן מהקהילה החרדית בווילימסבורג הכריז כי "המעשה הזה בונה מחדש את האמון ההכרחי למען עבודה משותפת לביטחונם של כולם", וחבר מועצת העיר, דוד גרינפלד, ציין כי "מדובר בניצחון גדול לחופש הדת בניו-יורק".
על פי הדיווח, יממה קודם למסיבת העיתונאים נצפה ראש העיר בחתונה חסידית בעיירה סקוויער שבמחוז רוקלנד, שם כאמור כבר מיושמת המדיניות החדשה, וקיבל את ברכת האדמו"ר.
נוהגים להשתמש בשפופרת
"מציצה בפה" הוא הליך שנוי במחלוקת, שבמהלכו המוהל מוצץ דם מהפצע שנוצר בשל חיתוך העורלה. להלכה,
הדעות חלוקות האם הסיבה להליך היא בריאותית או בעלת משמעויות קבליות - אך כולם מסכימים שהוא נחוץ מבחינת קיום המצווה.
לפני כ-200 שנה, בעקבות מקרה של הדבקת תינוק במחלה על-ידי מוהל ידוע, פסק ר' משה סופר (החת"ם סופר, מגדולי פוסקי ההלכה באותה עת) כי ניתן לבטל את ה"מציצה בפה" ולבצעה בעקיפין על-ידי כלי ייעודי. הרב מנחם פליישמן, מוהל מומחה ומפקח על מוהלים מטעם הרבנות, מסביר כי בעקבות הפסיקה התעוררה מחלוקת - האם מדובר בהוראה נקודתית, או בחידוש שתקף לכל. על-פי הנחיות הרבנות הראשית, על המוהל לשאול את הורי התינוק כיצד הם מעוניינים שתתבצע הברית מילה.
במהלך השנים נוצרה חלוקה לפיה החוגים הליברלים - בהם רוב הציונות הדתית - עברו למציצה באמצעות שפופרת סטרילית, ואילו החוגים השמרניים-יותר, בהם החרדים, מקפידים על "מציצה בפה". ההקפדה על כך היא אדוקה עד כדי כך שבבריתות שבהן ידוע שהמוהל חולה או סובל מזיהום - אדם אחר מבצע את הליך המציצה עצמו.