שתף קטע נבחר
 

בג"ץ יכריע: מכללת אורט הרמלין תיסגר?

בתקופה האחרונה בוחנת המל"ג את האפשרות לסגור את מכללת 'אורט הרמלין' בנתניה, שבה לומדים כ-300 סטודנטים. לקראת דיון בבג"ץ שהוציא צו מניעה נגד סגירת המכללה, תתקיים מחר ישיבה מכרעת בנושא. נשיא המכללה: "מדובר בסיכול ממוקד". המל"ג: "המכללה אינה עומדת בתנאים והרמה האקדמית בה נמוכה"

מחר (ג') תקיים המל"ג ישיבה מכרעת בנושא מכללת אורט הרמלין, לקראת דיון בבג"ץ שהוציא צו מניעה נגד סגירת המכללה. תוקף צו המניעה שהוציא בג"ץ יפוג ביום ד'.

 

לכתבות נוספות בערוץ לימודים :

חרם אקדמי? אונ' ת"א תארח כנס בינלאומי

 

>>>רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר

 

הרקע לדיונים הוא טענות המל"ג כי המכללה אינה עומדת בתנאים אקדמיים, פיננסיים ותאגידיים ראויים. מדובר בהחלטה יוצאת דופן בחומרתה, שעשויה להעיד על שינוי במדיניות המל"ג: יתכן ומדיניות המל"ג תהפוך בשנים הקרובות למחמירה יותר כלפי מוסדות הפועלים על תנאי עד לקבלת אישור סופי. מה שהופך את ההחלטה ליוצא דופן אף יותר, הוא מבנה הלימודים המיוחד במכללה הטכנולוגית שבנתניה.

 

מותאמת לעובדים במשרה מלאה

במכללת 'אורט הרמלין', שהוקמה בשנת 2009 ובה לומדים כ-300 סטודנטים בשלושה מסלולי הנדסה, בנו תוכנית לימודים המותאמת במיוחד עבור סטודנטים מהצפון שעובדים במשרה מלאה. מיקומה של המכללה, לצד העובדה שקיימים בה מסלולים של לימודי ערב (בהם מתחילים הלימודים ב-17:00), הפכו אותה לפתרון בלעדי כמעט עבור עובדי תעשייה שנשלחים מטעם מקום העבודה כדי לרכוש תואר מהנדס.

 

בכך היא עונה על שני צרכים מרכזיים של המשק הישראלי: הצורך של התעשייה בכוח אדם מיומן, והצורך של האזרחים במשרות ששכר גבוה בצידן. איום הסגירה שמרחף מעל המכללה הוא גם איום על מטרות אלו, כפי שמסביר דניס, חשמלאי מקריית אתא שלומד במכללה ומתכוון להפסיק את לימודיו אם היא אכן תיסגר.

 

"מאז 2008 חיפשתי מכללה עם לימודי ערב", אומר דניס, "כי אני עובד בנמל 'מספנות ישראל' בחיפה, ואני גם נשוי עם משפחה. לפני 3 שנים פתחו את מגמת האלקטרוניקה ב'הרמלין', והתחלתי ללמוד שם. זו המכללה שהכי קרובה לאזור מגורי, ומתחילים ללמוד בה ב-17:00. אין את זה במכללות אחרות. ישנה מכללת 'רופין' שבה מתחילים ב-16:00, אבל זה מוקדם מדי בשבילי. עבורי ועבור תלמידים נוספים שגרים בצפון - זו האופציה היחידה.

 

"אני עובד כחשמלאי וראש צוות, כך שהלימודים קשורים אצלי ישירות לקידום המקצועי. העבודה משלמת לי על לימודים, ומבטיחה לי משרה כשאסיים - עם העלאה של 20-30% במשכורת. מקום העבודה גם שלח אותי ללמוד כי הם צריכים מהנדס. אם לא אסיים את התואר, אני אפסיד את העלאת השכר - והם יפסידו מהנדס שהם מאוד זקוקים לו, והשקיעו בהכשרתו".

סטודנטים באורט. "אם יסגרו את המכללה, אין לנו פתרון" (צילום: יח"צ) (צילום: יח
סטודנטים באורט. "אם יסגרו את המכללה, אין לנו פתרון"(צילום: יח"צ)
 

דיברת עם המנהל שלך על כוונת המל"ג לסגור את המכללה? 

"דיברתי איתו. כרגע אין להם פתרון בשבילי. 16:00 זה מוקדם מדי ולא מסתדר עם שעות העבודה, כי צריך לצאת מחיפה מוקדם. צריך להבין שזה לא רק שלוש השנים שבהן אני לומד: מכיוון שאין לי משפחה בארץ שיכולה לתמוך בי בזמן הלימודים, כל העול של הבית והמשפחה נופל בזמן הזה על אשתי, כי אני לומד כל הערבים והלילות. גם היא הקריבה הרבה מאוד בשביל ההזדמנות הזאת".

 

אורט הרמלין פעלה עד היום כמכללה לא מתוקצבת, שפעילותה מומנה בחלקה משכר הלימוד ששילמו הסטודנטים (כ-10,000 שקלים בשנה) ובחלקה מתמיכה של רשת החינוך הטכנולוגי 'אורט'. לאורך שנים ליוותה את המכללה ועדה מקצועית מטעם המל"ג, שבחנה האם יש להעניק לה מעמד של מוסד הרשאי להעניק תארים.

 

כאשר מכללה בישראל נסגרת בהוראת המל"ג, בשל אי סדרים או מכיוון שלא מצאו לנכון להעניק לה מעמד קבע, נשלחים התלמידים להשלים את התואר במכללות אחרות. אלו שסיימו את לימודיהם נאלצים לעתים להשלים נקודות זכות, ואלו שנמצאים במהלך לימודיהם נדרשים להשתלב במסלולים קיימים במכללות האחרות.

 

כך, גם תלמידי 'אורט הרמלין' נודדים בשבועות האחרונים בין כמה מוסדות אקדמיים שהוצעו להם, ומנסים להשתלב בהם. מהתגובות שלהן הם זוכים, עולה כי הבטחות המכללות והמל"ג ל"רשת בטחון" הן מס שפתיים בלבד. המל"ג אינה מתמרצת את המוסדות הקיימים לקלוט תלמידים ממוסדות שנסגרו, והיחס אל אותם תלמידים הוא בהתאם.

 

"אנחנו 15 תלמידים של כתת שנה שנייה בהנדסת מכונות", מספר סטודנט ב'אורט הרמלין'. "אין לי פתרון אם יסגרו את המכללה. אין מכללה שמקבלת אותנו עם מה שלמדנו. במכללת 'אפקה' אמרו לנו: 'אתם לא מספיק טובים ואתם צריכים להשלים קורסים'".

 

זה נשמע לי כמו סיבה טובה לסגור את 'אורט הרמלין'. כנראה שהם באמת לא נתנו לכם את הכלים הנכונים כדי להפוך למהנדסים ראויים.  

"כן, רק שבחלק מהמקרים מדובר בקורסים שנלמדים אחד לאחד במכללה שלנו עם אותם מרצים. אותה מרצה שמלמדת 'סטטיקה' ב'אפקה', לימדה ב'אורט הרמלין' את אותה תוכנית עם אותם מבחנים, ובכל זאת הם לא מכירים לנו בקורס. שאלנו את המרצה למה, ולא הייתה לה תשובה חד-משמעית. היו מכללות שבהן קראו לנו 'פליטים'. אמרו שאנחנו סתם מפריעים להם לפתח מסלולים לתואר שני, כי אנחנו מגדילים את יחס הסטודנטים למרצים. נתנו לנו הרגשה שאנחנו לא רצויים, ורק מתייחסים אלינו כדי לעשות טובה למל"ג.

 

"במסלול של הנדסת מכונות אין פתרונות, אלא רק במכללת 'אפקה', שלא מכירה בחלק ניכר מהנקודות שצברנו. אנחנו אנשים עם משפחות ומשרות מלאות, ובמקום לעזור לנו ולתת לנו להיכנס ברגל ימין, מערימים עלינו עוד קשיים".

 

במכללה לא דיברו אתכם מראש על האפשרות שהמל"ג תורה על סגירה?

"אמרו לנו שיש רשת בטחון של 'אורט בראודה', ובמידה שלא יכירו במכללה נקבל תואר מהם. לא היה רמז שנצטרך לחפש מכללה אחרת במהלך הלימודים. עבורי, לעבור ללמוד ב'אורט בראודה' זה לא רלוונטי בגלל השעות והמרחק. אני גר במרכז. זה צונאמי מבחינתי".

 

"חוב של 50 מיליון שקל"

במל"ג טוענים כי הגיעו להחלטה כי יש לסגור את המכללה לאחר ששתי ועדות מלוות שונות קבעו כי רמת הלימודים במוסד אינה עומדת בקריטריונים שמציבה המועצה. כמו כן, טוענים במל"ג כי מבנה המימון של המכללה, שתלמידיו משלמים כ-10,000 שקל בלבד לשנת לימוד והיתרה ממומנת על ידי רשת 'אורט' - אינה מספקת למוסד עצמאות פיננסית ואקדמית.

 

התמיכה הכספית של 'אורט', טוענים במל"ג, מגיע בצורת הלוואה ובגינה חייבת המכללה לרשת 'אורט' כ-50 מיליון שקל. במל"ג חוששים כי המכללה תגיע למצב של חדלות פירעון ואז תפנה למדינה בבקשה לסיוע בעמידה בחובותיה בפני 'אורט'. עוד טוענים במל"ג כי ל'אורט' מעורבות יתרה בניהול המכללה, והיא אינה מאפשרת לה קבלת החלטות חופשית, כפי שנדרש ממוסד להשכלה גבוהה בישראל.

אורט בראודה בכרמיאל. "אמרו לנו שיש שם רשת בטחון" (צילום: דורון גולן) (צילום: דורון גולן)
אורט בראודה בכרמיאל. "אמרו לנו שיש שם רשת בטחון"(צילום: דורון גולן)
 

נשיא המכללה, פרופ' גדי גולן, דוחה את הטענות הללו וטוען כי המל"ג מנסה לעשות "סיכול ממוקד" למכללה בשל סכסוך ארוך שנים של ראשיה עם רשת 'אורט'. "נניח שהכל נכון והכל שחור משחור. אני אומר, 'בואו תראו על מה מדובר, וגם שימו לב שיש פה מאות סטודנטים ועשרות אנשי סגל שחרב עולמם'. האם לא מן הראוי להתריע ולומר לנו 'בואו תשתפרו, בואו תשנו את דרככם?' אבל לא! יש גזר דין חתום".

 

פרופ' גולן טוען כי לאחר ניסיונות עיקשים לקבל מידע מהמל"ג, כל שהצליחה המכללה להשיג הוא פרוטוקול של ישיבה שהתקיימה בספטמבר האחרון. בישיבה זו הסכימה המל"ג להאריך את ההיתר של המכללה לפעול, למרות ששמעה את חוות הדעת של שתי הוועדות. כמו כן, הוא מציין כי תכנית הלימודים במכללה נבנתה בידי מרצים בדימוס בטכניון, וקורסים רבים נלמדים מפי מרצים במוסדות מאושרים. המשמעות היא שתכניות הלימודים שלהם זהות לקורסים שמלמדים אותם מרצים במוסדות המוכרים.

 

באשר לטענות על מימון פסול על ידי רשת 'אורט', טוען פרופ' גולן כי היחסים הפיננסיים עם אורט מעוגנים באמנה שעליה חתמו במרס 2011 המכללה, רשת 'אורט', בית המשפט והמל"ג עצמה. על כן, אין הוא מבין כיצד יכולה המל"ג לטעון שהיחסים הפיננסיים הללו מהווים עילה לסגירת המכללה כעת. מנגד, במל"ג טוענים כי המכללה אינה עומדת בתנאים שמפורטים באמנה ומכחישים כי הם חתומים על האמנה.

 

בנוגע לטענות על מעורבות יתר של הנהלת 'אורט', מציין פרופ' גולן כי המכללה ו'אורט' הסכימו לכל תנאי שהציבה המל"ג להגברת העצמאות הניהולית של המכללה, לרבות הקמת דירקטוריון שחבריו ייבחרו על ידי המל"ג - אולם במל"ג מתעקשים כי המכללה תגבה שכר לימוד זהה לזה שגובות מכללות אחרות.

 

בינתיים, מוצאים את עצמם הסטודנטים מול שוקת שבורה. למרות ההצהרות החוזרות ונשנות של משרדי ממשלה וכלכלנים בדבר המחסור במהנדסים בתעשייה; בדבר הצורך להגביר את רמת הפריון של העובד הישראלי; ובדבר החשיבות שבהעלאת רמות השכר במשק - הם ייאלצו לוותר על תוכנית הלימודים, שעבור חלקם היא הסיכוי היחיד לרכוש תואר מהנדס במקביל לקיום משפחה.

 

תגובת המל"ג: "מתוך דאגה ואחריות כלפי ציבור הסטודנטים, פעלה המועצה להשכלה גבוהה לייצר הסדרים מיוחדים ומיטיבים עבור ציבור הסטודנטים, בנוסף לרשת הביטחון במכללה האקדמית 'אורט בראודה' שהציגה מכללת 'הרמלין'. במסגרת זאת קיבלה המל"ג התחייבויות בכתב משלושה מוסדות נוספים לקליטת הסטודנטים בתכניות השונות: המכללה האקדמית להנדסה ת"א ('אפקה'); המרכז האקדמי 'רופין'; ואוניברסיטת אריאל, לרבות קיום מסלולים ללימודי ערב. חשוב לנו לציין, כי ההסדרים המיוחדים שהצליחה המל"ג להשיג עבור ציבור הסטודנטים, יוכלו לעמוד לרשותם במשך השבועיים הקרובים בלבד בהתאם להסכמת המוסדות.

 

"פירוט מלא של אפשרויות הקליטה פורסמו לסטודנטים באתר האינטרנט של המועצה. במקביל, נציגי התאחדות הסטודנטים והמל"ג קיימו ומקיימים מעקב משותף לליווי הפתרונות לסטודנטים.

 

"המעקב כולל בתוכו תמיכה וסיוע לסטודנטים במוסד, לרבות באמצעות פניות למוסדות השונים להתאמות ולהקלות עבור הסטודנטים מ'אורט הרמלין', ועד למציאת פתרונות פרטניים הכוללים: הכרה בקורסים מ'הרמלין', תקצוב הפער בין שכר הלימוד, שעות לימוד וכיו"ב. גם בימים אלה נציגי התאחדות הסטודנטים ומערך פניות הציבור של המל"ג ערוכים לקבלת פניות בנושא ולסייע, ככל הניתן, כפי שעשינו עד כה, כולל פניות פרטניות".

 

במל"ג ציינו כי על אף שאכן יש מחסור במהנדסים בתחומים מסוימים, אין מחסור במוסדות ללימוד מקצועות הנדסיים, ואף יש עודף במוסדות כאלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף פרידמן
הפגנת סטודנטים של אורט הרמלין, נתניה
צילום: אסף פרידמן
מומלצים