הילד בחופש פורים ואתם עובדים? בעיה שלכם
בשונה מחגים אחרים - עובדים אינם זכאים לחופש אוטומטי בימי חג הפורים או לתגמול מיוחד עבור עבודה במהלכם. ומה לגבי הורים שלא הספיקו להיערך ליום החופש שנוסף השנה לתלמידים? שאלות ותשובות
חג פורים הותיר השבוע הורים רבים בבעיה מול מקומות עבודתם. זאת, לאחר שמשרד החינוך החליט באופן תקדימי שלא לקיים לימודים גם מחר (ד'), ערב חג פורים, בו מצוינת גם תענית אסתר.
לכתבות נוספות בערוץ קריירה
- המדריך להישרדות במסיבת פורים של המשרד
- מתדלקים ומלצרים: מי חייב לעבוד בבחירות?
- המקצוע המסוכן בעולם: לדוג דגים
האם הורים אלה זכאים להתחשבות כל שהיא מהמעסיקים - ומה קובע החוק באשר לעבודה בימי החג? גיבשנו תשובות לשאלות בסיוע עו"ד דוד בכור, מומחה לדיני עבודה ממשרד שלמה בכור.
- האם לעובדים מגיע חופש בחג פורים?
חג פורים נמשך שלושה ימים: מחר (ד') תצוין תענית אסתר, ביום חמישי יחול החג עצמו וביום שישי ייחגג שושן פורים. בכור מציין ימי החג אינם נמנים על רשימת החגים שהוגדרה בחוק שעות עבודה ומנוחה כיום מנוחה שבועי - כך שעבודה בהם לא מזכה בתשלום גמול מיוחד בגין עבודה במנוחה שבועית או בתשלום דמי חג לעובדים שעתיים, והם אינם נחשבים לימי עבודה מקוצרים.
עם זאת, ימי החג מוגדרים כ"ימי בחירה" בחוק חופשה שנתית - כלומר העובדים יכולים לבחור לנצל אותם על חשבון ימי החופשה הצבורים ולקבל דמי חופשה מלאים. בכור מסביר כי אפשרות זו קיימת בתנאי שיש לעובד מספיק ימי חופשה צבורים ושהודיע על כך למקום העבודה 30 יום מראש לפחות.
במקומות עבודה בהם נהוגים הסכמים קיבוציים, הסכמי עבודה אישיים או נוהגים שונים המקנות זכויות עודפות לימי החג - יש לנהוג על פיהם. בכל מקרה הוא מבהיר - כי "אם לא חל הסדר מיטיב והעובד לא הודיע על רצונו לנצל יום בחירה כנדרש - למעביד הזכות להורות לעובד להגיע למקום עבודתו בפורים ועל העובד החובה לעשות כן".
- האם אפשר לצאת מוקדם יותר בערב החג מהעבודה?
בכור נמציין כי יש מקומות עבודה בהם העבודה בערב החג היא במתכונת מקוצרת ונעה בין 7-5 שעות - בין השאר מכוח הסכמים הקיבוציים, הסכמים אישיים או נוהג במקום העבודה.
במידה שאין הסדר מיוחד - העבודה בערב החג היא במתכונת רגילה. הוא מוסיף אמנם, כי במקומות עבודה רבים קיים נוהג לפיו מאפשרים לעובדים לצאת 3 שעות לפני כניסת החג כדי לאפשר להם להיערך לחג - אך אין כל הוראה חוקית המחייבת זאת.
- האם העובדים זכאים להתחשבות עקב החלטת משרד החינוך שלא לקיים לימודים בערב החג?
החלטת משרד החינוך אינה באחריות המעסיקים ולפיכך הם לא מחויבים להעניק לעובדים חופש ביום זה. "תענית אסתר הוגדר מלכתחילה כיום בחירה והורים שידעו מראש שבתי ספר סגורים כתוצאה מהטעות של משרד החינוך, יכלו לפנות למעביד 30 יום מראש ולבקש לנצל את יום הבחירה", הוא מסביר. "אם לא ידעו מראש - הם יכולים לפנות למעסיק ולבקש יום חופשה על חשבון חופשה שנתית אך הם לא יכולים לכפות זאת עליו וזה תלוי ביחסי העבודה".
- האם ניתן להיעדר מהעבודה לצורך השתתפות במסיבות פורים של הילדים בגנים או בבתי הספר?
"יש בעיתיות מסויימת שכן כאמור פורים אינו מוגדר כיום מנוחה בחוק ולכן המעסיק יכול לדרוש מהעובד להתייצב לעבודתו ביום זה", מסביר בכור. "יחד עם זאת, במידה שמוגשת מבעוד מועד בקשה לניצול חופשה באותו היום, על המעביד להיעתר לה".
- האם המעסיק יכול לכפות על העובדים לקחת חופש?
"המעביד רשאי לקבוע מתי יצא עובד לחופשה ולחייב עובד לצאת לחופשה של עד 7 ימים. הוא לא מחויב להודיע על כך מראש, אך רצוי לעדכן את העובדים בכך מוקדם ככל הניתן. זה כפוף לכך שלעובד יתרה צבורה של ימי חופשה - שכן לא ניתן לחייב עובד להיכנס ליתרה שלילית של חופשה בניגוד לרצונו".
- מה השכר המגיע לעובדים בימי החג?
מאחר שפורים נחשב עקרונית ליום עבודה רגיל - עובדים המועסקים ביום זה אינם זכאים לתגמול מיוחד - אלא אם קיים הסכם שקובע אחרת במקום העבודה.
באשר לעובדים שנמצאים בחופש בכור מציין, כי "אם לא חל הסדר עדיף מכוח הסכם קיבוצי, הסכם אישי או נוהג - ניצול חופשה שנתית מקנה לעובד זכאות לדמי חופש מלאים.לגבי עובד חודשי- התשלום הוא שכר רגיל, שהעובד היה מתשכר בעד אותו יום חופש אילו לא יצא לחופש ועבד באותו יום".
באשר לעובד שעתי או יומי - החישוב מורכב יותר. "סעיף 10 לחוק חופשה שנתית קובע כי דמי החופשה יהיו בסכום השווה לשכרו הרגיל, במכפלת מספר ימי החופש אותם העובד המנצל. השכר הרגיל של עובד שעתי או יומי מוגדר כשכר העבודה היומי הממוצע היוצא מחלוקת שכר רבע השנה שקדמה לחופשה ב-90, או חלוקת רבע השנה של העבודה המלאה ביותר ב-12 החודשים שקדמו לחופשה ב-90, לפי בחירת העובד.
- המעסיק הודיע על מסיבת חג בשעות הערב - אני מחויב להגיע?
"במקרה של אירוע חברתי המתבצע מחוץ לשעות העבודה, ולא משולם שכר עבודה בגינו - יש בעיה חוקית לחייב העובדים להגיע אליו", מסביר בכור, "יחד עם זאת, יש חשיבות רבה גם מצד העובד לגיבוש ולהווי במקום העבודה כך שיש בהחלט מקום לעשות מאמץ מיוחד על מנת להגיע לאירוע".