היורשת נרצחה – מי יקבל את הנחלה במושב?
בני זוג מבוגרים הורישו לבתם את השטח בתנאי שתדאג לאחותה עד יום מותה. אלא שאז נרצחה הבת ע"י בעלה, והנכדים החלו בקרב ירושה עגום
בית המשפט לענייני משפחה בנצרת פסק לאחרונה בפרשה טרגית שבמסגרתה אישה שאמורה הייתה לרשת את נחלת הוריה במושב נרצחה על ידי בעלה. בעקבות זאת שונתה הצוואה של הסבא והסבתא והחל מאבק ירושה בין ארבעת ילדיה של הקורבן לבין בת דודתם, בתה של אחות הנרצחת. סגן נשיא בית המשפט, אסף זגורי, ניסה לקלוע למטרה המקורית שאליה כיוונו הסבים, וקבע שהנחלה תעבור לחזקת בת הדודה.
בעקבות זאת ניסחה הסבתא צוואה חדשה שבה החליטה שהזכויות בנחלה יעברו לנכדה - הבת של האחות שנותרה בחיים – בכפוף לכך שתסעד את אמה. בספטמבר 2012 הלכה לעולמה גם הסבתא, ובהתאם לצוואה החדשה ביקשה הנכדה לקבל את הזכויות בנחלה. אלא שאז היא נתקלה בהתנגדותם של בני דודיה – ילדי האחות שנרצחה.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- עיריית ר"ג נזכרה: לא שילם ארנונה 30 שנה
- בת 16 הרתה - בית המשפט אסר את נישואיה
- תאומים סובלים מפיגור. הפיצוי: 2.5 מיליון ש'
- ניצחון לעיריית ת"א על 2 פולשים בדרום העיר
ב-2006 ערכו הסבא והסבתא צוואה הדדית שבה קבעו כי לאחר מותם תקבל אחת מבנותיהם את הזכויות בנחלה במושב שבו התגוררו, אך זאת בתנאי שתדאג לאחותה עד אחרית ימיה. כארבע שנים לאחר מכן הלך האב לעולמו, וארבעה חודשים אחרי מותו נרצחה הבת – שהייתה הנהנית לפי הצוואה –בידי בעלה.
תביעה
מאבק ירושה טראגי: הדודה נגד אחיין בן 14
עו"ד יונית גזל
נער שחווה נסיבות חיים קשות, והיטלטל בין משפחות אומנה, ביקש מזונות מעיזבון אביו המנוח. אלא שדודתו טענה בביהמ"ש: הוא לא היה אביו הביולוגי
הילדים טענו שסבתם לא הייתה רשאית לשנות את הצוואה על דעת עצמה, מאחר שהדבר חוטא לרצונו של סבם המנוח. לדבריהם, ביטול צוואה הדדית צריך להתנהל לפי התנאים שמונה חוק הירושה, ומאחר שסבתם לא עמדה בהם – הצוואה החדשה צריכה להתבטל ויש לקבוע שהם, כיורשי אמם המנוחה, זכאים לקבל את הנחלה.
בת דודתם טענה מנגד שמאחר שדודתה נרצחה לא ניתן לקיים את הצוואה המקורית. היא הסבירה שסבתה שינתה את הצוואה דווקא כדי לקיים את רצון בעלה המנוח: שיהיה מי שידאג לבתו ויסעד אותה. היא הפנתה להוראות חוק הירושה שלפיהן כשיורש מת לפני שהגיעה שעתו לזכות בצוואה – הוראותיה בעניינו מבוטלות.
יתרה מזו, טענה הנכדה, הזכויות בנחלה כפופות להסכם משבצת עם מנהל מקרקעי ישראל, שבין היתר אינו מאפשר להוריש את הנחלה ליותר מאדם אחד, ואילו המתנגדים הם ארבעה.
לא צפו שבתם תירצח
השופט זגורי הסכים שחוזה המשבצת אינו מאפשר את קיום הצוואה המקורית שתביא לפיצול הנחלה למספר יורשים, והוסיף שדווקא הותרת הצוואה המקורית תחטא לרצונם של הסבים המנוחים. כלומר, רצונם החד-משמעי של הסבים היה שהבת שנרצחה תדאג באופן אישי לאחותה. תנאי אישי כזה לא יכול לחול על ארבעת ילדיה, שאפילו לא הציעו לדאוג לדודתם.
יוצא אפוא שביצוע הצוואה המקורית יוביל לפגיעה ברצון הסבא והסבתא. כמו כן, השופט הסכים לטענת הנכדה שהוראות הצוואה לטובת דודתה בוטלו כשנפטרה.
הוא ציין כי טענת ארבעת האחים, שלפיה ביטול הצוואה המקורית הצריך כמה פעולות מצד הסבתא, היא נכונה, אלא שאימוץ הסדר חוקי זה יביא לתוצאה בלתי מתקבלת על הדעת והיא שלילת יכולתה של הסבתא לצוות והותרת צוואה הדדית שכלל אי אפשר לקיים.
משכך נקבע כי הסבתא הייתה רשאית לשנות את הצוואה לאחר מותם של בעלה ובתה, גם אם לא פעלה לפי הוראות החוק בעניין ביטול צוואה ההדדית. הצוואה המקורית בוטלה וארבעת האחים ישלמו לבת דודתם הוצאות ושכר טרחת עו"ד של 5,000 שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- שמות באי הכח לא צוינו בפסק הדין
- עו"ד נתנאל ירימי עוסק בדיני משפחה
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים